Η Oxfam ανέστειλε τη συνεργασία με δύο εργαζόμενους για «ανάρμοστη σεξουαλική συμπεριφορά»

Η Oxfam ανέστειλε τη συνεργασία με δύο εργαζόμενους για «ανάρμοστη σεξουαλική συμπεριφορά»

H βρετανική Μη Κυβερνητική Οργάνωση Oxfam ανακοίνωσε σήμερα ότι ανέστειλε τη συνεργασία της με δύο εργαζόμενους της ομάδας της στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό στο πλαίσιο έρευνας για ανάρμοστη σεξουαλική συμπεριφορά, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες της εφημερίδας «The Times».

Το 2018 είχε ξεσπάσει σκάνδαλο στη ΜΚΟ μετά τα σεξουαλικά εγκλήματα για τα οποία κατηγορήθηκαν κάποιοι εργαζόμενοί της στην Αϊτή, που είχαν μεταβεί στη χώρα μετά τον σεισμό του 2010.

«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι αναστείλαμε τη συνεργασία μας με δύο μέλη της ομάδας της Oxfoam στη ΛΔ Κονγκό στο πλαισιο εξωτερικής έρευνας που διεξάγεται, και η οποία ξεκίνησε τον προηγούμενο Νοέμβριο για τις καταγγελίες περί κατάχρησης εξουσίας, κυρίως παρενοχλήσεων και ανάρμοστης σεξουαλικής συμπεριφοράς», επεσήμανε εκπρόσωπους της ΜΚΟ.

«Εργαζόμαστε συνεχώς για να ολοκληρωθεί η έρευνα αυτή με δίκαιο, ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο», πρόσθεσε η εκπρόσωπος, εξηγώντας ότι η Oxfam έχει ενημερώσει σχετικά τη βρετανική υπηρεσία που ελέγχει τις ανθρωπιστές οργανώσεις.

Σύμφωνα με τους «Times», 22 πρώην και νυν εργαζόμενοι της Oxfam απέστειλαν τον Φεβρουάριο επιστολή δέκα σελίδων στη διεύθυνση της ΜΚΟ, στην οποία αναφέρονταν με λεπτομέρειες σε καταγγελίες για διαφθορά, απάτη, σεξουαλικές παρενοχλήσεις, κακοποιήσεις, απειλές και εκφοβισμό εναντίον ένδεκα ατόμων.

Πηγές που επικαλείται η βρετανική εφημερίδα αναφέρουν ότι η διεύθυνση της Oxfam είχε ενημερωθεί επανειλημμένα για τις καταγγελίες αυτές από το 2015.

Οι αποκαλύψεις αυτές έρχονται στη δημοσιότητες λίγες εβδομάδες αφού η Oxfam ανακοίνωσε ότι μπορεί και πάλι να λάβει κρατική επιχορήγηση, από την οποία είχε εξαιρεθεί μετά το σκάνδαλο της Αϊτής.

Σύμφωνα με τον ιστότοπό της, η Oxfam είναι ενεργή στη ΛΔ του Κονγκό από το 1961 και έχει παρουσία σε έξι επαρχίες της χώρας.