Η ώρα των μέτρων μετά το «μαύρο» ρεκόρ, η κρίσιμη σημερινή σύσκεψη

Η ώρα των μέτρων μετά το «μαύρο» ρεκόρ, η κρίσιμη σημερινή σύσκεψη

Σε «κόκκινο» συναγερμό βρίσκεται το Μέγαρο Μαξίμου μετά την αύξηση στα κρούσματα του κορονοϊού αλλά και τη σημαντική άνοδο στο δείκτη θετικότητας που καταγράφονται τα τελευταία 24ωρα. Στο πρωθυπουργικό γραφείο αναλύουν καθημερινά τα νέα δεδομένα και προβληματίζονται για την εικόνα στη διασπορά του ιού σε συγκεκριμένες περιοχές κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα. 

Παρά το γεγονός ότι η κυβερνητική επιλογή του να μην ξανακλείσει η οικονομία και οι κοινωνικές δραστηριότητες ισχύει, απολύτως είναι δεδομένο ότι η επιδημιολογική εικόνα της χώρας οδηγεί με μαθητική ακρίβεια σε λήψη ορισμένων μέτρων τοπικού χαρακτήρα.

Παρά την πληθώρα εισηγήσεων που υπάρχουν ήδη στο πρωθυπουργικό γραφείο καμία απόφαση δεν έχει ακόμα ληφθεί. Όλα θα κριθούν κατά τη διάρκεια του λεγόμενου «πρωινού καφέ» της Τρίτης, όταν και ο πρωθυπουργός επιστρέφοντας από τη Γλασκώβη, θα δώσει το "πράσινο φως" για την ενεργοποίηση των νέων περιοριστικών μέτρων.

Τα μέτρα θα αποτελέσουν προϊόν μίας δύσκολης άσκησης ισορροπίας, την οποία θα πρέπει να εκτελέσει με ακρίβεια η κυβέρνηση. Από τη μία δε θα πρέπει να υπάρξουν περιορισμοί στους εμβολιασμένους και από την άλλη δε θα πρέπει τα όποια νέα μέτρα να στοχοποιήσουν τους ανεμβολίαστους, μια και ήδη εγείρονται ορισμένα συνταγματικά θέματα.

Στο πλαίσιο αυτό φαίνεται να απορρίπτονται σενάρια που θέλουν απαγόρευση μουσικής και κυκλοφορίας σε όλους σε περιοχές με υψηλό αριθμό κρουσμάτων, μια και σε μία τέτοια περίπτωση το απαγορευτικό θα αφορά και σε αυτούς που έχουν συμμετάσχει στο πρόγραμμα «Ελευθερία». Με την ίδια λογική φαίνεται να μην κερδίζουν έδαφος εισηγήσεις που θέλουν στους ανεμβολίαστους να μπαίνει φρένο σε μπαρ, εστιατόρια ή σούπερ μάρκετ ακόμα και σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας. 

Αντιθέτως, φαίνεται ότι ενισχύεται η πιθανότητα να γίνει υποχρεωτική η χρήση μάσκας για όλους στις περιοχές με υψηλό φορτίο. Είναι αλήθεια άλλωστε ότι η μάσκα έχει ατονήσει και σιγά σιγά η χρήση της φθίνει, κάτι που θέλει να αποφύγει το Μέγαρο Μαξίμου.  Παράλληλα προ των πυλών θα πρέπει να θεωρείται η αύξηση των υποχρεωτικών rapid test σε μη εμβολιασμένους από ένα σε δύο σε όλες τις ομάδες εργαζόμενων. 

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στο εσωτερικό του Μεγάρου Μαξίμου είναι  η επαναφορά στο προσκήνιο του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, μετά από την προσωρινή οικειοθελή του αποχώρηση από τα φώτα της δημοσιότητας.

Έτσι λοιπόν μετά από την πρόσφατη εμφάνιση του μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, όπου και παρουσίασε τα ευρήματα σχετικής έρευνας, ο κ. Τσιόδρας μετείχε σε σύσκεψη με θέμα την πορεία εξάπλωσης του κορονοϊού. Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα ο καθηγητής Τσιόδρας περιέγραψε με μελανά χρώματα την εικόνα, για την οποία προέβλεψε ότι θα χειροτερέψει μέσα στον Νοέμβριο, στην περίπτωση που δε ληφθούν μέτρα.

Η αλήθεια είναι ότι Μητσοτάκης - Τσιόδρας  δεν έπαψαν σε καμία φάση της πανδημίας να συνομιλούν, όμως την τελευταία περίοδο  η επικοινωνία αυτή έχει πυκνώσει, καθώς το τέταρτο κύμα της πανδημίας βρίσκεται προ των πυλών, ενώ οι εμβολιασμοί έχουν «πιάσει ταβάνι».  

Παρά πάντως την επιδείνωση των δεικτών ο κ.Μητσοτάκης ξεκαθαρίζει  ότι δεν πρόκειται να επιβληθεί ξανά lockdown, ενώ σε συνεργάτες του έχει ταχθεί υπέρ της τακτικής «πόρτα πόρτα» στις τοπικές κοινωνίες. Να δοθεί  δηλαδή έμφαση στην τοπική αυτοδιοίκηση, προκειμένου οι δήμαρχοι αλλά και τοπικοί παράγοντες με μεγάλη επιρροή ώστε να πεισθούν μεγαλύτερος αριθμός πολιτών για να εμβολιαστούν.