8ος χρόνος, ημέρα 2275η
Κυριακή, 23 Ιανουαρίου 2022

Η Όμικρον έφερε χιλιάδες ακυρώσεις πτήσεων σε όλο τον κόσμο

Η Όμικρον έφερε χιλιάδες ακυρώσεις πτήσεων σε όλο τον κόσμο
Φωτογραφία αρχείου
APimages

Χιλιάδες ακυρώσεις πτήσεων για την Παραμονή Χριστουγέννων και τα Χριστούγεννα έχει φέρει η νέα μετάλλαξη του κορονοϊού Όμικρον παγκοσμίως. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της αμερικανικής εφημερίδας «Washington Post», που επικαλείται την ιστοσελίδα flightaware.com, πάνω από 3.000 πτήσεις έχουν ακυρωθεί, με το 20% αυτών να είναι στις ΗΠΑ.

Οι δύο από τις μεγαλύτερες αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες η United Airlines και η Delta Air Lines ακύρωσαν πάνω από 200 πτήσεις λόγω έλλειψης προσωπικού εξαιτίας των κρουσμάτων της Όμικρον.

Σημειώνεται ότι στις ΗΠΑ τα 3/4 των νέων κρουσμάτων COVID-19 προκαλούνται από τη νέα μετάλλαξη Όμικρον. Μέσα σε μια βδομάδα έχει καταγραφή αύξηση 37% στα νέα κρούσματα.

Συγκεκριμένα, η United Airlines ανακοίνωσε ότι ακύρωσε 120 πτήσεις που ήταν προγραμματισμένες για την Παραμονή Χριστουγέννων. Σύμφωνα με την εταιρεία μέλη των πληρωμάτων των αεροσκαφών αλλά και του προσωπικού εδάφους έχουν βρεθεί θετικοί στη μετάλλαξη Όμικρον. «Ως αποτέλεσμα, υποχρεωθήκαμε να ακυρώσουμε συγκεκριμένες πτήσεις και πληροφορούμε τους επιβάτες που επηρεάζονται πριν την άφιξή τους στο αεροδρόμιο. Απολογούμαστε για την ταλαιπωρία και εργαζόμαστε σκληρά για να εξασφαλίσουμε εκ νέου κράτηση σε όσα περισσότερα άτομα γίνεται προκειμένου να απολαύσουν τις διακοπές τους», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Επίσης, η Delta Airlines ανακοίνωσε ότι εξάντλησε όλες τις επιλογές της πριν αναγκαστεί να προχωρήσει στην ακύρωση 90 πτήσεων για την Παραμονή Χριστουγέννων. Η Delta επικαλέστηκε τις πιθανές αντίξοες καιρικές συνιήκες και τον αντίκτυπο της μετάλλαξης Όμικρον για τις ακυρώσεις.

Ο Λευκός Οίκος έχει κάνει γνωστό ότι θα προχωρήσει στις 31 Δεκεμβρίου στην άρση των περιορισμών σε οκτώ χώρες της νότιας Αφρικής. Από τις 29 Νοεμβρίου, με την εμφάνιση της Όμικρον, απαγόρευεται η είσοδος στις ΗΠΑ σε μη Αμερικανούς πολίτες από τη Νότια Αφρική, την Μποτσουάνα, τη Ζιμπάμπουε, τη Ναμίμπια, το Λεσότο, το Εσουατίνι, τη Μοβαμβίκη και το Μαλάουι.

Ακυρώσεις και από τη Lufthansa

Ακυρώσεις πτήσεων υπερατλαντικών πτήσεων ανακοίνωσε και η γερμανική αεροπορική εταιρεία Lufthansa λόγω υψηλού αριθμού κρουσμάτων σε πιλότους της, όπως ανακοινώθηκε.

Οι ακυρώσεις πτήσεων προς Χιούστον, Βοστώνη και Ουάσιγκτον έρχονται παρά την χρήση πρόσθετου προσωπικού για την περίοδο των εορτών.

Η αεροπορική εταιρεία αναφέρει σε ανακοίνωση της ότι δεν μπορούσε να κάνει εικασίες για το εάν ευθύνονται οι λοιμώξεις από την COVID-19 ή τα lockdown, επειδή δεν έλαβε ενημέρωση για το είδος της ασθένειας. Οι επιβάτες έκαναν κρατήσεις σε άλλες πτήσεις.

Η Lufthansa προσθέτει στη δήλωση ότι «σχεδιάσαμε να χρησιμοποιήσουμε έκτακτο προσωπικό για την περίοδο των διακοπών. Αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό λόγω του υψηλού ποσοστού των ανθρώπων που τηλεφωνούσαν να ενημερώσουν πως είναι άρρωστοι».

Ακυρώσεις πτήσεων και στην Αυστραλία

Στην Αυστραλία, που έχει καταγράψει περισσότερες από 500 περιπτώσεις της μετάλλαξης Όμικρον, πολλοί εργαζόμενοι αεροπορικών εταιρειών δεν μπορούν να εργαστούν καθώς χαρακτηρίστηκαν στενές επαφές κρουσμάτων, ανέφεραν αξιωματούχοι του κλάδου. Σύμφωνα με τα μέτρα, πρέπει να μείνουν σε καραντίνα για επτά ημέρες.

«Ένας μεγάλος αριθμός μελών της ομάδας πρώτης γραμμής μας πρέπει να υποβληθούν σε τεστ και να απομονωθούν ως στενές επαφές, δεδομένου του αυξημένου αριθμού των κρουσμάτων στη γενική κοινότητα», δήλωσε εκπρόσωπος της Jetstar Airways. «Κατά συνέπεια, έπρεπε να κάνουμε κάποιες προσαρμογές της τελευταίας στιγμής στο πρόγραμμά μας», συμπλήρωσε.

Ογδόντα πτήσεις που θα αναχωρούσαν ή θα έφταναν σήμερα στο Σίδνεϊ ακυρώθηκαν, δήλωσε εκπρόσωπος του αεροδρομίου της πόλης. Στη Μελβούρνη, σύμφωνα με την ιστοσελίδα παρακολούθησης πτήσεων του αεροδρομίου, έχουν ακυρωθεί περισσότερες από 70. Το αεροδρόμιο του Μπρίσμπεϊν ανακοίνωσε 45 ακυρώσεις πτήσεων.

Πηγή: Reuters