Η Νέα Ζηλανδία θα επανεξετάσει τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τη Νοτιοανατολική Ασία

Η Νέα Ζηλανδία θα επανεξετάσει τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τη Νοτιοανατολική Ασία

Η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας ανακοίνωσε σήμερα ότι θα επανεξετάσει της συμφωνία ελεύθερου εμπορίου (FTA) με τη Νοτιοανατολική Ασία, με το επίκεντρο του ενδιαφέροντος σε δασμούς που δεν επιβάλλονται.

Η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ του Συνδέσμου των Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) και της Νέας Ζηλανδίας ( AANZFTA) υπογράφτηκε το 2010, αυξάνοντας το εξωτερικό εμπόριο της Νέας Ζηλανδίας κατά 25%.

Στο πλαίσιο εφαρμογής της συμφωνίας συμμετέχουν η Νέα Ζηλανδία, η Αυστραλία, το Μπρουνέι, η Καμπότζη, η Ινδονησία, το Λάος, η Μαλαισία, η Μιανμάρ, οι Φιλιππίνες, η Σιγκαπούρη, η Ταϊλάνδη, αλλά και το Βιετνάμ.

Παρά την αύξηση του εξαγωγικού εμπορίου, για τη Νέα Ζηλανδία, η κυβέρνησή της εκτιμά ότι από την επανεξέταση της συμφωνίας, μπορεί να κερδίσει περισσότερα.

Προς ενίσχυση των διμερών πολιτικών, οικονομικών και εκπαιδευτικών σχέσεων με την Ινδία

Ο πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, Τζον Κι επιδιώκει την ενίσχυση των διμερών πολιτικών και οικονομικών σχέσεων με την Ινδία, δίνοντας έμφαση στις συζητήσεις που θα έχει με την ηγεσία της αναφερόμενης χώρας, την επόμενη εβδομάδα.

Ο Νεοζηλανδός πρωθυπουργός θα ηγηθεί επιχειρηματικής και εκπαιδευτικής αντιπροσωπείας της χώρας του, επισκεπτόμενος την Ινδία, από τις 24 έως τις 28 Οκτωβρίου, ενώ θα έχει συνομιλίες με τον Ινδό πρωθυπουργό, Ναρέντρα Μόντι στο Νέο Δελχί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ