Η. Μόσιαλος: Μια πρόταση για την αντιμετώπιση της πανδημίας

Η. Μόσιαλος: Μια πρόταση για την αντιμετώπιση της πανδημίας

Τη δική του πρόταση σχετικά με τον τρόπο που μπορεί να ελεγχθεί η πανδημία του κορονοϊού κάνει σε ανάρτησή του στο facebook, ο καθηγητής καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο London School of Economics, που ορίστηκε εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης στους διεθνείς οργανισμούς για ζητήματα που αφορούν στον κορονοϊό. 

Όπως αναφέρει, οι κυβερνήσεις μπορούν να αγοράσουν τις πατέντες για όλα τα τεστ ταχείας διάγνωσης, από όλες τις εταιρείες, και η συνολική επιστημονική έρευνα που έφερε σε τόσο μικρό διάστημα αυτό το αποτέλεσμα, να γίνει Δημόσιο Aγαθό και να μπορούν να παράγουν όλοι αυτά τα τεστ εγχώρια.

«Ένα παράδειγμα τέτοιου τεστ είναι Το ID NOW ™ της εταιρείας Abbott, όπου μπορεί σε θερμοκρασία δωματίου να ανιχνεύει σε 5 μόνο λεπτά εάν κάποιος ασθενής είναι θετικός στη νόσο (και σε 13 λεπτά εάν είναι αρνητικός). Η εταιρεία ελπίζει πως θα καταφέρει να παράγει 50.000 τεστ την ημέρα. Σύμφωνα όμως με την ανακοίνωση της εταιρείας η πλατφόρμα της Abbott εγκρίθηκε μεν από το FDA (την Αμερικανική Αρχή Τροφίμων και Φαρμάκων με άδεια Χρήσης Έκτακτης Ανάγκης (EUA)), αλλά θα διατίθεται μόνο στις ΗΠΑ», αναφέρει χαρακτηριστικά. 

«Ο έλεγχος αυτής της πανδημίας μας έχει ήδη μάθει πόσο ανυπεράσπιστοι είμαστε όλοι απέναντι σε μια τέτοια απειλή. Μας κάνει μαθήματα για την αναγκαιότητα της κοινωνικής αλληλεγγύης και της επιστημονικής κατάρτισης. Τώρα είναι η ώρα να μας διδάξει τη σπουδαιότητα της αυτάρκειας της δημόσιας υγείας», τονίζει.