Η Microsoft συνασπιζεται με Ευρωπαίους εκδότες απέναντι σε Google και Facebook

Η Microsoft συνασπιζεται με Ευρωπαίους εκδότες απέναντι σε Google και Facebook

Η Microsoft ενώνει τις δυνάμεις της με εκδότες ανά την Ευρώπη ξεκινώντας ένα εγχείρημα για την ανάπτυξη συστήματος διαιτησίας «αυστραλιανού τύπου» με στόχο να πιέσει εταιρείες της λεγόμενης "Big Tech" να πληρώνουν αντίτιμο για το δημοσιογραφικό περιεχόμενο που χρησιμοποιούν. 

Η κίνηση της εταιρείας που εδρεύει στο Σιάτλ η οποία είναι ακόμα στην αρχή, στοχεύει να εκμεταλλευτεί τις δυσκολίες των αντιπάλων της στη Silicon Valley και να προωθήσει τη δική της μηχανή αναζήτησης Bing ως εναλλακτική λύση για την εύρεση ειδήσεων.

Η Microsoft θα συνεργαστεί με τέσσερα κορυφαία λόμπι εκδοτών της Ευρώπης ώστε να βρεθεί από κοινού μια νομική λύση για «εντολές πληρωμών» που αφορούν τη χρήση περιεχομένου από «πλατφόρμες που έχουν κυρίαρχη δύναμη στην αγορά».

Στον άτυπο συνασπισμό, ο οποίος θα προτείνει να προστεθεί το σχέδιο του στην επικείμενη νομοθεσία της ΕΕ για τους κολοσσούς της τεχνολογίας, μετέχουν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εκδοτών, τη News Media Europe, και τις ενώσεις για περιοδικών και εφημερίδων, οι οποίες εκπροσωπούν χιλιάδες ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Η Microsoft και οι εκδότες δήλωσαν τη Δευτέρα ότι θα εξετάσουν προσεκτικά το μοντέλο που αναπτύχθηκε στην Αυστραλία, το οποίο ώθησε την Google να επιδοθεί σε μια σειρά από συμφωνίες με τους εκδότες της χώρας και το Facebook να αποκλείσει τα μέσα ενημέρωσης και τους πολίτες να χρησιμοποιούν την πλατφόρμα για ειδησεογραφικά περιεχόμενα. 

Σημειώνεται ότι η Microsoft κάλεσε πρόσφατα την αμερικανική κυβέρνηση να υιοθετήσει το «μοντέλο Αυστραλίας» για τα μέσα ενημέρωσης.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρέπει να αντιτίθενται σε μια δημιουργική πρόταση όπως αυτή της Αυστραλίας που ενισχύει τη δημοκρατία απαιτώντας από τις εταιρείες τεχνολογίας να υποστηρίξουν έναν ελεύθερο τύπο. Θα πρέπει να το αντιγράψουν αντί αυτού», δήλωσε ο Πρόεδρος της Microsoft Μπράντ Σμιθ σε μια ανάρτηση στον ιστότοπο της εταιρείας.

«Καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν να συνέλθουν από τα γεγονότα στις 6 Ιανουαρίου, ήρθε η ώρα να συζητήσουμε για τη δημοκρατία μας και την ποιότητα της», τόνισε ο Σμιθ ο οποίος υποστήριξε εκ νέου ότι οι διαδικτυακές πλατφόρμες που δεν είχαν προηγουμένως αποζημιώσει τα πρακτορεία ειδήσεων θα πρέπει τώρα να αναβαθμίσουν την ανεξάρτητη δημοσιογραφία.

AP Photo/Thibault Camus