Η Λιλ ετοιμάζεται να εξαργυρώσει το ποδοσφαιρικό θαύμα της

Η Λιλ ετοιμάζεται να εξαργυρώσει το ποδοσφαιρικό θαύμα της

Η Λιλ κατέκτησε τη γαλλική Ligue 1 για 4η φορά στην ιστορία της και πρώτη από το 2011. Ενα ποδοσφαιρικό θαύμα, παρόμοιο μ' εκείνο της Λέστερ στην Premier League το 2016. Τα έβαλε με ομάδες που στα χαρτιά έχουν καλύτερα ρόστερ και μεγαλύτερη οικονομική δύναμη. Το μπάτζετ της, στα 150 εκατομμύρια ευρώ, είναι τέσσερις φορές μικρότερο από εκείνό της Παρί Σεν Ζερμέν, της ομάδας που ξεπέρασε στο τέλος στη βαθμολογία, ενώ μεγαλύτερους προϋπολογισμούς έχουν και η Μονακό και η Λιόν. Η τυπική 11άδα της, κόστισε σχεδόν 80 εκατομμύρια. Μόνο για τους αστέρες της, Νεϊμάρ και Κιλιάν Εμπαπέ, η Π.Σ.Ζ. έδωσε 402 εκατομμύρια.

Οι «πατέρες» της επιτυχίας είναι πολλοί. Για τον πρόεδρο της Π.Σ.Ζ., Νασέρ Αλ Κελάιφι, η κατάκτηση του πρωταθλήματος οφείλεται στον ιδιοκτήτη Τζεράρ Λόπεζ από το Λουξεμβούργο. «Η κινητήριος δύναμη είναι το πρότζεκτ που ακολουθεί η Λιλ», είπε. Για άλλους, όμως, ο κύριος υπεύθυνος είναι ο πρώην αθλητικός διευθυντής, Λουΐς Κάμπος, ο ίδιος που βρέθηκε πίσω από το πρότζεκτ της Μονακό το 2017 όταν κι εκείνη κατέκτησε το πρωτάθλημα κόντρα στην Π.Σ.Ζ. Ο Πορτογάλος παράγοντας έφυγε από το κλαμπ τον περασμένο Δεκέμβριο. Τώρα, είναι από τους πλέον περιζήτητους έχοντας συνδεθεί με τη Ρεάλ Μαδρίτης, τη Γιουβέντους, τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και πολλές άλλες «μεγάλες» ευρωπαϊκές ομάδες.

Ο άλλος που θα εξαργυρώσει την επιτυχία είναι ο Κριστόφ Γκαλτιέ, ο προπονητής. Ο Γκαλτιέ έκανε ότι κάνει συνήθως όταν αναλαμβάνει κάποια ομάδα: «φτιάχνει» την άμυνά της, την κάνει αποτελεσματική στην επίθεση και βελτιώνει τους ποδοσφαιριστές. Χθες, η Νις ανακοίνωσε το τέλος της συνεργασίας της με τον Αντριάν Ουρσέα, ενώ παρελθόν από την Λιόν αποτελεί και ο Ρούντι Γκαρσία. Η Ineos, η εταιρία που βρίσκεται πίσω από τη Νις, θέλει τον Γκαλτιέ. Οπως και η «OL». Μέχρι και η Νάπολι τον προσέγγισε. Η Λιλ του δίνει 2,2 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο. Η Νις είναι διατεθειμένη να τα διπλασιάσει.

Επειτα, είναι και οι παίκτες. Ο βιονικός σέντερ μπακ Ζοσέ Φόντε, λένε στην Ιταλία πως είναι ένας από τους βασικούς μεταγραφικούς στόχους του Ζοσέ Μουρίνιο, νέου τεχνικού της Ρόμα. Ο παρτενέρ του στο κέντρο της άμυνας, ο Ολλανδός Σβεν Μπότμαν, βρέθηκε μια... ανάσα από την Λίβερπουλ, αλλά αυτό το καλοκαίρι, η Λιλ περιμένει προτάσεις γύρω στα 40 εκατομμύρια ευρώ. Ο Ρενάτο Σάντσες μοιάζει ξανά μ' εκείνον τον εντυπωσιακό χαφ, ο Γιουσούφ Γιαζιτζί είναι από τους πιο δημιουργικούς μέσους στην Ευρώπη και πολλές θα κινηθούν για την απόκτησή του με τιμή εκκίνησης τα 30 εκατομμύρια ευρώ. Ο κίπερ Μάικ Μανιάν έχει επαφές με όσες ομάδες ψάχνουν ή μπορεί να ψάξουν τερματοφύλακα. Η Μίλαν φέρεται να του προσφέρει 5ετές συμβόλαιο με φιξ τρία εκατομμύρια τον χρόνο. Μάλιστα, ήταν κοντά στο να φύγει και το περασμένο καλοκαίρι σε σημείο όπου στη Γαλλία περίμεναν ν' αρχίσει βασικός την σεζόν ο Ορέστης Καρνέζης, που ανήκει στο κλαμπ. Ο Τζόναθαν Ντέιβιντ, ο 20χρονος Καναδός μεσοεπιθετικός, που έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο στην κατάκτηση του τίτλου, είναι κι αυτός στο ραντάρ πολλών πλουσίων. Η Λιλ είναι έτοιμη να εξαργυρώσει την επιτυχία.

Αλλωστε, δεν της είναι άγνωστο να πουλάει παίκτες. Πέρυσι, πήρε 96 εκατομμύρια ευρώ για τον καλύτερο επιθετικό της, Βίκτορ Οσιμχεν (Νάπολι, 70 εκατομμύρια) και τον καλύτερο αμυντικό της Γκαμπριέλ Μαγκαλιάες (Αρσεναλ, 26 εκατομμύρια). Το καλοκαίρι του 2019, είχε πουλήσει τον μεσοεπιθετικό Νικολά Πεπέ στην Αρσεναλ (80 εκατομμύρια) και τον φορ Ράφα Λεάο στη Μίλαν (29,5 εκατομμύρια) και το 2018 πούλησε τον μέσο, Ιβ Μπισουμά στη Μπράιτον (17 εκατομμύρια). Τώρα, ο Μπισουμά κοστολογείται στα 40 εκατομμύρια.

Κι ενώ η Λιλ κινείται σ' αυτό το ρυθμό, στην Παρί Σεν Ζερμέν προσπαθούν ν' αποκρυπτογραφήσουν τις δηλώσεις του Κιλιάν Εμπαπέ. «Ολοι ξέρουν πόσο “δεμένος” είμαι με τον σύλλογο, την πόλη και την χώρα. Αυτό που θέλω είναι να νικήσω, να νιώσω πως είμαι κάπου όπου υπάρχει ένα σταθερό πρότζεκτ γύρω μου. Είναι το βασικό. Θέλω να νιώσω μέρος μιας ομάδας που μπορεί να πετύχει κάτι (στο Champions League). Μιλάμε με τον σύλλογο και θα δούμε τί θα γίνει. Σε κάθε περίπτωση θα πάρουμε την σωστή απόφαση», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Canal +. «Για μένα ο Εμπαπέ είναι είναι παίκτης της Π.Σ.Ζ. και θα παραμείνει. Δεν ανησυχώ», ανέφερε ο Αλ Κελάιφι. Ωστόσο, το περιβάλλον του παίκτη εδώ και μέρες διαρρέει πως κάθε επαφή με τον αθλητικό διευθυντή, Λεονάρντο, είναι για τα λεφτά και όχι για το ποδοσφαιρικό πρότζεκτ. Κι αυτό κρατά κάποιους παράγοντες σ' αναμμένα κάρβουνα. Το συμβόλαιο του Εμπαπέ λήγει το 2022.