Η κραυγή της Αυστραλίας και η πηγή «αντισωμάτων» των αγορών

Η κραυγή της Αυστραλίας και η πηγή «αντισωμάτων» των αγορών

Η επέλαση του στελέχους Δέλτα του Sars Cov 2 είναι θέμα ολίγων εβδομάδων να κυριαρχήσει, καθώς σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων -ECDC- πρόκειται για ένα στέλεχος 40% έως 60% πιο μεταδοτικό από το βρετανικό στέλεχος Άλφα.

Από τη στιγμή λοιπόν που δυνητικά μπορεί να μολύνει πολύ γρήγορα πολύ μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, εκ των πραγμάτων μπορεί να βρεθούμε αντιμέτωποι με μεγαλύτερα νούμερα νοσηλείας και θανάτων, ειδικά στις χώρες που απέχουν αρκετά από το τείχος προστασίας, το οποίο πλέον οριοθετείται σε ένα ποσοστό ανοσίας πέριξ του 80%.

Ο αυξημένος κίνδυνος ενός δύσκολου τέταρτου κύματος της πανδημίας αποκαλύπτεται αφοπλιστικά από δημοσίευμα του Reuters όσον αφορά την απόφαση του Ισραήλ να μπαίνει σε καραντίνα όποιος έχει εκτεθεί στην μετάλλαξη, ακόμη κι αν έχει εμβολιασθεί ή έχει ήδη νοσήσει.

Δεδομένου ότι η συγκεκριμένη χώρα έχει το μεγαλύτερο ποσοστό εμβολιασμένων παγκοσμίως - γι’ αυτό άλλωστε και είχαν αρθεί σχεδόν όλοι οι περιορισμοί- η παραπάνω απόφαση καταδεικνύει τη σοβαρότητα της κατάστασης. Το ίδιο καταδεικνύουν και οι νέες ταξιδιωτικές συστάσεις από πολλές χώρες.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ECDC, το 70% των νέων κρουσμάτων στις αρχές Αυγούστου θα οφείλεται στο στέλεχος Δέλτα και, μάλιστα, το ποσοστό θα αγγίξει το 90% στα τέλη του ίδιου μήνα.

Η άμεση επιτάχυνση των εμβολιασμών στην Ευρώπη φαίνεται να είναι μια από τις πιο αποτελεσματικές μεθόδους αντιμετώπισης της νέας κρίσης που αναδύεται, προκειμένου να αποφύγουμε μια δραματική αύξηση των πολιτών που θα χρειαστούν νοσηλεία, ενώ όπως επιμένουμε να επισημαίνουμε, ο συντονισμός του εμβολιασμού του αναπτυσσόμενου κόσμου αποτελεί μονόδρομο, αν θέλουμε να μη δώσουμε «χώρο» σε ακόμα πιο επικίνδυνες μεταλλάξεις του Sars Cov 2.

Το γεγονός ότι θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε και να αντιμετωπίζουμε τις μεταλλάξεις του κορονοϊού, φαίνεται να το έχει εμπεδώσει η κυβέρνηση της Αυστραλίας, η οποία όχι μόνο ανακοίνωσε νέο lockdown για το Σίδνεϊ, αλλά την Κυριακή 27 Ιουνίου αναπροσάρμοσε προς τα κάτω τις προβλέψεις της τόσο για την οικονομική της ανάπτυξη όσο και της ανάπτυξης του πληθυσμού της κατά τα επόμενα 40 χρόνια, εξαιτίας των επιπτώσεων από την πανδημία COVID-19(!).

Μπορεί η παραπάνω είδηση να είναι στα ψιλά γράμματα, η σημειολογία της όμως είναι τεράστια. Η Αυστραλία αναμένει ο πληθυσμός της να φτάσει στα 38,8 εκατομμύρια το 2061, έναντι της εκτίμησης του 2015 για πληθυσμό 40 εκατομμυρίων μέχρι το 2056, ενώ όσον αφορά την οικονομική ανάπτυξη αναμένει ετήσιο ρυθμό της τάξης του 2,6% για τα επόμενα 40 χρόνια έναντι προηγούμενης εκτίμησης για ανάπτυξη πέριξ του 3%.

Ο Αυστραλός υπουργός Οικονομικών Τζος Φρίντενμπεργκ σύμφωνα με το Reuters συνοψίζει με μια φράση τη νέα κατάσταση: «Η οικονομία θα είναι μικρότερη και ο πληθυσμός της Αυστραλίας θα είναι πιο γερασμένος, από ότι στην αντίθεση περίπτωση, με ενεργές επιπτώσεις για τα οικονομικά και νομισματικά μας αποτελέσματα»

Αν και το χρηματιστήριο του Σίδνεϊ τη Δευτέρα έκλεισε με οριακές απώλειες, εντούτοις το αυστραλιανό δολάριο σαφέστατα έδειξε πολύ μεγαλύτερη νευρικότητα.

Με νευρικότητα κινήθηκαν οι ασιατικές αγορές και στην ανακοίνωση των στοιχείων από την εθνική στατιστική υπηρεσία της Κίνας, σύμφωνα με τα οποία τα κέρδη των επιχειρήσεων παρουσίασαν επιβράδυνση τον μήνα Μάιο, καθώς αυξήθηκαν σε ετήσια βάση κατά 36,4% ενώ τον Απρίλιο είχαν εμφανίσει ρυθμούς πέριξ του 57% σε ετήσια βάση.

Πού οφείλεται η νιρβάνα της Wall Street

Παρά το γεγονός ότι η μετάλλαξη Δέλτα ροκανίζει τις προσδοκίες για μια γρήγορη οικονομική ανάκαμψη σε διεθνές επίπεδο, η μητέρα των αγορών, ο S&P500, δείχνει άνεση κοντά στα νέα ιστορικά του υψηλά.

Παρά τις μεσοπρόθεσμες αγωνίες λοιπόν, σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα η Wall Street έχει επιλέξει να εστιάσει στις εξής εξελίξεις:

Την περασμένη εβδομάδα επιτεύχθη πολιτική συμφωνία με τους Ρεπουμπλικανούς για την ψήφιση του πρώτου μέρους του πακέτου υποδομών συνολικού ύψους 2 τρισ. δολαρίων των Δημοκρατικών, το οποίο περιλαμβάνει 600 δισ. δολάρια σε δαπάνες για έργα υποδομής, όπως γέφυρες και δρόμους, δαπάνες για δημόσιες συγκοινωνίες και υποδομές ηλεκτροκίνησης .

Ο Αμερικανός Πρόεδρος δε τόνισε ότι τα μέτρα στα οποία δεν συμφώνησαν οι Ρεπουμπλικανοί θα περάσουν σε δεύτερο χρόνο, με άλλο νομοσχέδιο και με διαδικασία που δεν θα απαιτεί ρεπουμπλικανικές ψήφους.

Το δεύτερο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει τις επενδύσεις στο έμψυχο δυναμικό, με τη μορφή βοηθημάτων για τη φροντίδα ηλικιωμένων και την παροχή κοινωνικών υπηρεσιών, αλλά και μέτρα για την καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης, τα οποία μάλιστα πρόκειται να παρουσιαστούν από τον Τζο Μπάιντεν στη σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα, τον Νοέμβριο, στη Γλασκώβη. 

Ο Κεντρικός Τραπεζίτης της Fed, Τζερόμ Πάουελ, την Παρασκευή το βράδυ διαβεβαίωσε για άλλη μια φορά ότι η Κεντρική Τράπεζα θα είναι εξαιρετικά προσεκτική όσον αφορά την επιλογή του χρόνου αύξησης των επιτοκίων.

Η αγορά μπορεί να επικεντρώθηκε στην παραπάνω είδηση όμως το λαβράκι όσον αφορά την πολιτική της Fed την προηγούμενη εβδομάδα ήταν άλλο.

Βλέπετε, η Fed έδωσε την Πέμπτη το πράσινο φως στις αμερικανικές τράπεζες να αρχίσουν ξανά τις μεγάλες επαναγορές μετοχών, καθώς οι 23 από τις μεγάλες τράπεζες πέρασαν τη δοκιμασία του ετήσιου τεστ αντοχής.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι οι αμερικανικές τράπεζες μπορούν από το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους να είναι γενναιόδωρες με τους μετόχους τους, είτε μέσω μερισμάτων, είτε μέσω επαναγορών μετοχών, οι οποίες τείνουν να αυξάνουν τα κέρδη ανά μετοχή, καλλωπίζοντας το εκάστοτε κλίμα.

Δεν θα μας κάνει εντύπωση τα καύσιμα από αυτές τις τρεις εξελίξεις να οδηγήσουν την μητέρα των αγορών ακόμα και πάνω από τις 4300 μονάδες, δίνοντας της προς το παρόν αρκετά αντισώματα ώστε να αντιμετωπίσει τον πονοκέφαλο της μετάλλαξης Δέλτα.

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.