Η Κίνα προειδοποιεί τις ΗΠΑ να μην επιτρέψουν στην πρόεδρο της Ταϊβάν να σταματήσει στο έδαφός τους

Η Κίνα προειδοποιεί τις ΗΠΑ να μην επιτρέψουν στην πρόεδρο της Ταϊβάν να σταματήσει στο έδαφός τους

Η Κίνα προέτρεψε τις Ηνωμένες Πολιτείες να μην επιτρέψουν στην Πρόεδρο της Ταϊβάν Tσάι Ινγκ-βεν να διέλθει από το έδαφός τους καθώς πρόκειται να επισκεφτεί το Μπελίζ και την Παραγουάη τον επόμενο μήνα.

Το Προεδρικό Γραφείο της Ταϊβάν δήλωσε ότι η Τσάι θα σταματήσει στο Λος Άντζελες και στο Χιούστον, παρόλο που δεν έδωσε ακριβείς ημερομηνίες.

Μιλώντας κατά την διάρκεια καθημερινής ενημέρωσης στο Πεκίνο, ο εκπρόσωπος του Κινεζικού Υπουργείου Εξωτερικών Γκενγκ Σουάνγκ δήλωσε ότι η Κίνα έχει ήδη καταθέσει επίσημες διαμαρτυρίες προς την Ουάσιγκτον για το θέμα. 

«Είμαστε σταθερά αντίθετοι με τις Ηνωμένες Πολιτείες ή άλλες χώρες με τις οποίες η Κίνα έχει διπλωματικές σχέσεις που διευκολύνουν αυτό το καθεστώς μετακίνησης», δήλωσε ο Γκένγκ.

Η Κίνα παρότρυνε τις Ηνωμένες Πολιτείες «να μην επιτρέψουν τη διέλευση της πρόεδρου της περιοχής της Ταϊβάν και να μην στείλουν λάθος μηνύματα στις δυνάμεις ανεξαρτησίας της Ταϊβάν», πρόσθεσε.

Εδώ και καιρό άλλωστε οι τόνοι για το θέμα ανάμεσα στο Πεκίνο και την Ουάσιγκτον έχουν ανέβει. Πριν λίγο καιρό κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης μετέδιδαν ότι  το Πεκίνο ενδέχεται να εμπλακεί σε πόλεμο για να ανακτήσει την Ταϊβάν αν οι ΗΠΑ επικυρώσουν νομοσχέδιο το οποίο προβλέπει στενότερους δεσμούς με τη νήσο, που η κινεζική ηγεσία θεωρεί πάντα επαρχία της που έχει αποσκιρτήσει.

Το νομοσχέδιο, για την επικύρωση του οποίου απομένει μόνο η υπογραφή του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ορίζει πως η πολιτική της Ουάσινγκτον εφεξής θα είναι να γίνονται επίσημες επισκέψεις αμερικανών αξιωματούχων κάθε επιπέδου στη νήσο, αλλά και επισκέψεις ταϊβανέζων αξιωματούχων στις ΗΠΑ με «συνθήκες σεβασμού» για να συναντώνται με ομολόγους τους.

Το Πεκίνο θεωρεί την Ταϊβάν τμήμα της «ενιαίας Κίνας», πράγμα που σημαίνει ότι δεν αναγνωρίζει πως έχει διακρατικές σχέσεις, ενώ δεν έχει αποκηρύξει ποτέ μέχρι σήμερα τη χρήση βίας για να ανακτήσει τον έλεγχο της νήσου.

AP Photo/Chiang Ying-ying