Η... ιστορία της «Ο» στις αγορές

Η... ιστορία της «Ο» στις αγορές

Σε χρηματιστηριακό site είστε μην περιμένετε να διαβάσετε κάποιο ερωτικό διήγημα όπως πιθανότατα να σας παραπέμπει ο τίτλος. Η νέα παραλλαγή του κορονοϊού «Όμικρον» μπήκε για τα καλά στη χρηματιστηριακή καθημερινότητα βάζοντας εκ νέου τα πάντα σε αναθεώρηση αυξάνοντας τη μεταβλητότητα και το στρες. Προς το παρόν το εορταστικό ράλι θα χρειαστεί να περιμένει μέχρι να υπάρξουν έγκυρες επιστημονικές ανακοινώσεις για το αν η νέα μετάλλαξη είναι μεταδοτικότερη ή/και φονικότερη από την προηγούμενη.

Επίσης, θα χρειαστεί να δούμε τι αποτελεσματικότητα έχει το υφιστάμενο οπλοστάσιο εμβολίων και αν θα πρέπει να εφεύρουμε μια νέα υπερ-δόση που να καλύπτει πιο αποτελεσματικά την Όμικρον. Για όσους ξεκίνησαν να μιλάνε από τώρα για τις προοπτικές του 2022 μάλλον θα χρειαστεί να λάβουν υπόψη τους ότι το «Outlook» γράφεται με τρία «ο».

Αν όλα πάνε καλά μπορεί να προλάβουμε ένα ράλι της τελευταίας στιγμής μιας και οι αποτιμήσεις στο τέλος της χρονιάς μετράνε πολύ στη διαχείριση αφού καθορίζουν το μπόνους της απόδοσης. Αν δεν πάνε καλά τότε ξέρουμε τι θα πρέπει να περιμένουμε.

Οι κλάδοι που είχαν τον πρώτο λόγο στην αρχική φάση της πανδημίας θα διατηρήσουν τα περισσότερα κεκτημένα έχοντας αυτή τη φορά ενισχυμένη τη δυναμικότητα τους: Πλαστικά, Αντισηπτικά, Τρόφιμα, Τηλεπικοινωνίες και Πληροφορική αποδείχθηκαν οι die hard κλάδοι της Αγοράς το 2021 και κυρίως το 2020 επομένως δύσκολα εδώ μπορεί να πάει κάτι πολύ στραβά.

Οι αδύναμοι κρίκοι είναι ο τουρισμός, οι μεταφορές και τα διυλιστήρια κλάδοι για τους οποίους όμως αρκούσε μόλις ένα τρίμηνο για να δείξουν ισχυρές επιδόσεις. Κάπου στη μέση βρίσκονται τράπεζες, ενέργεια και κατασκευές ενώ στο Λιανεμπόριο υπήρξαν αντίρροπες δυνάμεις αφού η γρήγορη ανάπτυξη διαδικτυακών καταστημάτων και εφαρμογών μείωσε -έως εξάλειψε- την αρχική αδυναμία.

Τα καλά εννεάμηνα του 2021 έφτιαξαν αρκετό «λίπος» στους ισολογισμούς με ευρεία διάδοση των ρυθμών ανάπτυξης κάτι που αναμένεται να φανεί και στην ανακοίνωση του ΑΕΠ του γ’ τριμήνου την ερχόμενη Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου.

Η πιο κρίσιμη ίσως ημερομηνία είναι η 15η Δεκεμβρίου, ημέρα κατά την οποία η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα ανακοινώσει την πολιτική της για τα επιτόκια. Την επόμενη ημέρα έχει συνεδρίαση η ΕΚΤ επίσης με βασικό θέμα τα επιτόκια. Επί του παρόντος μάλλον οι όποιες σκέψεις αύξησης φαίνεται να μετατίθενται για το 2022 και υπό την αίρεση να έχει υπάρξει κάποια πειστική απάντηση στη μετάλλαξη.

Επίσης, τα βλέμματα θα παραμείνουν στραμμένα στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων και την πιθανή χαλάρωση λόγω των νέων ειδικών συνθηκών. Ήδη στις προχθεσινές δηλώσεις του Πάουελ υπήρχαν ενδείξεις αναθεώρησης της πολιτικής μείωσης των αγορών ομολόγων «καθώς η «Όμικρον» απειλεί την οικονομική ανάπτυξη και την απασχόληση».

Ο Δεκέμβριος ξεκινάει με το 2021 να πατάει ακόμα σε χρηματιστηριακά κέρδη. Η διόρθωση που βρίσκεται σε εξέλιξη με τα μέχρι στιγμής δεδομένα μοιάζει περισσότερο με ευκαιρία. Στη συνταγή των επενδυτικών επιλογών, βάλτε και λίγη υπομονή. Νομίζω θα τη χρειαστούμε. 

ΥΓ: Και κάτι τελευταίο: κάποια στιγμή θα έχουμε κρούσματα με όσες μεταλλάξεις του ιού προκύψουν και στην Ελλάδα, αυτό είναι το μόνο βέβαιο όσα τεστ και όσοι περιορισμοί και αν υπάρξουν αφού ως τουριστική χώρα υποδεχόμαστε δεκάδες εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο. Το ζητούμενο είναι να καταλάβουμε ότι αυτή η μάχη θα κερδηθεί αν συνταχθούμε πίσω από την επιστήμη. Όλα τα υπόλοιπα είναι ιστορίες για μυθιστορήματα. Σαν την ιστορία της Ο.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.