8ος χρόνος, ημέρα 2440η
Πέμπτη, 7 Ιουλίου 2022

Η φορολογία έχει σημασία

Η φορολογία έχει σημασία

Ίδρυμα Friedrich Naumann*

Όπως καταδεικνύει ο Δείκτης Διεθνούς Φορολογικής Ανταγωνιστικότητας, η δομή του φορολογικού κώδικα μας χώρας είναι ένας σημαντικός παράγοντας για τις οικονομικές της επιδόσεις. Ένας καλά δομημένος φορολογικός κώδικας καθιστά εύκολη τη συμμόρφωση των φορολογουμένων και μπορεί να προάγει την οικονομική ανάπτυξη ενώ ταυτόχρονα συγκεντρώνει αρκετά έσοδα για τις προτεραιότητες της κυβέρνησης. Αντιθέτως, τα κακά δομημένα φορολογικά συστήματα μπορεί να είναι δαπανηρά, να διαστρέφουν τη λήψη οικονομικών αποφάσεων και να βλάπτουν τις εγχώριες οικονομίες.

Το 2020, ο Ευρωπαϊκός Διάλογος του Ιδρύματος Friedrich Naumann στις Βρυξέλλες και το Δίκτυο Epicenter διεξήγαγαν έναν διαγωνισμό για να βρουν νέες, καινοτόμες ιδέες για το πώς τα φορολογικά συστήματα στην Ευρώπη μπορούν να γίνουν πιο ανταγωνιστικά εμπνεόμενα από τις κεντρικές φιλελεύθερες αξίες της αποτελεσματικότητας, της ουδετερότητας και της δικαιοσύνης.

Στις σελίδες της μελέτης θα γνωρίσετε τους κριτές μας και θα διαβάσετε κάποιες αρχικές δηλώσεις για τη σημερινή κατάσταση και τις μελλοντικές εξελίξεις της φορολογικής ανταγωνιστικότητας στην Ευρώπη. Στη συνέχεια, ακολουθούν οι τέσσερις νικήτριες συμμετοχές του διαγωνισμού. Ελπίζουμε ότι θα απολαύσετε τη συνάντησή σας με τους Jamie Whyte (1o βραβείο), Prajwal Pandey (1o βραβείο), Nicolas Marques (2o βραβείο), and Thomas Spencer (3o βραβείο), και τις καινοτόμες, φιλελεύθερες ιδέες τους για τον φορολογικό ανταγωνισμό στην Ευρώπη. Καλή σας ανάγνωση!

Μπορείτε να κατεβάσετε τη μελέτη (στα αγγλικά) από αυτόν τον σύνδεσμο.

--

*Το Ίδρυμα Friedrich Naumann για την Ελευθερία είναι μέλος του δικτύου Epicenter.

**Το άρθρο δημοσιεύθηκε στα αγγλικά στις 30 Ιουλίου 2021 και παρουσιάζεται στα ελληνικά με την άδεια του δικτύου Epicenter και τη συνεργασία του ΚΕΦίΜ - Μάρκος Δραγούμης.