Η Fed θα αρχίσει το taper «σύντομα» - Βλέπει ταχύτερες αυξήσεις επιτοκίων το 2022

Η Fed θα αρχίσει το taper «σύντομα» - Βλέπει ταχύτερες αυξήσεις επιτοκίων το 2022

Η αμερικανική κεντρική τράπεζα αποφάσισε την Τετάρτη ότι θα αρχίσει να μειώνει τις αγορές ομολόγων που πραγματοποιεί σε μηνιαία βάση «σύντομα» και έδωσε σήμα ότι μπορεί να ακολουθήσουν αυξήσεις επιτοκίων πιο γρήγορα από ότι προέβλεπε με τα εννέα από τα 18 μέλη του συμβουλίου της να εκτιμούν ότι το κόστος δανεισμού θα πρέπει να αυξηθεί το 2022.

Οι αποφάσεις αντικατοπτρίζουν την κλίση της Federal Reserve προς μια πιο συντηρητική στάση καθώς βλέπει τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ να τρέχει με ρυθμό 4,2% φέτος, διπλάσιο από τον στόχο που έχει υιοθετήσει.

Το παρεμβατικό επιτόκιο προβλέπεται να αυξηθεί στο 1% το 2023, πιο γρήγορα από ότι προέβλεπε η νομισματική αρχή των ΗΠΑ στις εκτιμήσεις της τον Ιούνιο, και στο 1,8% το 2024, επίπεδο στο οποίο η νομισματική πολιτική θα συνεχίσει να θεωρείται χαλαρή.

Μέχρι τότε η Fed θα ανεχθεί πληθωρισμό λίγο πάνω από το στόχο του 2,0%, πολιτική που θα είναι συμβατή με την πιό ανεκτική προσέγγιση της στην αύξηση των τιμών καταναλωτή, περιμένοντας την ανεργία να υποχωρήσει προς τα προ-πανδημίας χαμηλά επίπεδα του 3,5%.  

Οι αποφάσεις της Fed δείχνουν ότι στα μέλη του συμβουλίου της δεν υπάρχει ομοφωνία αλλά διαφορετικές απόψεις για το αν οι επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος από ό,τι η απειλή του πληθωρισμού.

Η Fed διατήρησε το παρεμβατικό της επιτόκιο στο εύρος του 0%-0,25% την Τετάρτη.

Η χρηματιστηριακή αγορά αντέδρασε θετικά μετά την απόφαση με τον δείκτη S&P 500 index να κερδίζει 1,3%, την ισοτιμία του δολαρίου να εξασθενεί και την απόδοση του 10ετους κρατικού ομολόγου αναφοράς να κινείται χαμηλότερα.

Η Fed παραδέχτηκε ότι η νέα έξαρση της πανδημίας COVID-19 έχει επιβραδύνει την ανάκαμψη μερικών κλάδων της οικονομίας αλλά τόνισε οτι γενικότερα οι οικονομικοί δείκτες συνέχισαν να ενδυναμώνονται.

Αν η πρόοδος αυτή συνεχιστεί «όπως αναμένεται» η κεντρική τράπεζα εκτιμά ότι περιορισμός του ρυθμού αγορών ομολόγων μπορεί να είναι απαραίτητος σύντομα.

Οι προσδοκίες στις αγορές ήταν ότι η Fed θα σηματοδοτούσε στη συνεδρίαση της Τετάρτης ότι θα άρχιζε να μειώνει το ποσό των $120 δισ. που δαπανά κάθε μήνα για να αγοράζει ομόλογα, έκτακτο μέτρο για να περιοριστεί η ζημιά της πανδημίας στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Η έκπληξη ήλθε στα σχόλια της για τις ευρύτερες προοπτικές της οικονομίας όπου ανέβασε την εκτίμηση της για τον πληθωρισμό κατά 0,8% για φέτος, όπως και για το φετινό ποσοστό ανεργίας.

 Ο επικεφαλής της Fed Jerome Powell σε δηλώσεις του μετά την ανακοίνωση της απόφασης είπε ότι η κεντρική τράπεζα μπορεί να τερματίσει το λεγόμενο tapering του προγράμματος αγορών ομολόγων έως τα μέσα της επόμενης χρονιάς.

Οι μισοί από τους 18 αξιωματούχους που συγκροτούν το συμβούλιο της Fed εκτιμούν πλέον ότι θα αρχίσουν οι αυξήσεις στο παρεμβατικό επιτόκιο τον επόμενο χρόνο και οτι θα πρέπει να ανεβεί τουλάχιστον στο 1,0% μέχρι το τέλος του 2023, ένδειξη ότι το consensus τείνει προς σφιχτότερη νομισματική πολιτική για να ελεγχθεί ο πληθωρισμός.

Μόνο επτά μέλη είχαν την άποψη αυτή τον Ιούνιο.

Η ταχύτερη αύξηση στα επιτόκια σε σύγκριση με τις τελευταίες εκτιμήσεις της Fed τον Ιούνιο είναι αποτέλεσμα της γρηγορότερης ανάκαμψης της οικονομίας στην ιστορία των ΗΠΑ μετά από μια σύντομη ύφεση πέρυσι.

Η πρόκληση πλέον είναι το πως θα ισορροπήσει τον διττό στόχο της μείωσης της ανεργίας και της διατήρησης του πληθωρισμού κοντά στο 2,0%.

Το παρεμβατικό επιτόκιο της παραμένει στο εύρος του 0%-0,25% από τον Μάρτιο του 2020.

Η μέση εκτίμηση για το επίπεδο του παρεμβατικού επιτοκίου το 2024 είναι το 1,8%, επίπεδο το οποίο ούτε περιορίζει ούτε τονώνει τον ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης μακροπρόθεσμα και άρα επιτρέπει περαιτέρω αύξηση των θέσεων εργασίας. Και τούτο παρά την εκτίμηση του συμβουλίου ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει υψηλότερος από τον στόχο του 2,0% της Fed μέχρι το 2024.

Η ανάπτυξη του ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα φτάσει το 5,9% φέτος και το 3,8% το 2022, έναντι προηγούμενων προβλέψεων τον Ιούνιο για ανάπτυξη 7% φέτος και 3,3% τον επόμενο χρόνο.

Η ανεργία προβλέπεται να υποχωρεί στο 4,8% φέτος και στο 3,8% το 2022. Ο πληθωρισμός προβλέπεται στο 4,2% φέτος, πάνω από την εκτίμηση του Ιουνίου, και να υποχωρεί στο 2,2% το 2022 και στο 2,1% το 2024.