Η επιμονή της Βιγιαρεάλ δεν έχει όρια...

Η επιμονή της Βιγιαρεάλ δεν έχει όρια...

H Βιγιαρεάλ είναι σύλλογος που λειτουργεί υποδειγματικά εντός και εκτός αγωνιστικού χώρου. Είναι εδώ και χρόνια ένα εξαιρετικό μοντέλο που θα μπορούσαν ν' ακολουθήσουν οι ομάδες που αναζητούν την άνοδό τους στην ποδοσφαιρική ιεραρχία. Ναι, είναι σημαντική η παρουσία ενός ισχυρού επενδυτή όπως ο Φερνάντο Ροτς, αλλά το κλαμπ εδώ και χρόνια προσπαθεί και πρωτοπορεί σε τομείς όπως η εξειδίκευση στο scouting και έπειτα στην εφαρμογή της τεχνολογίας από την αναζήτηση παικτών μέχρι τις προπονήσεις. Απόψε, ανοίγει η αυλαία του 5ου ευρωπαϊκού ημιτελικού της ιστορίας της. Υποδέχεται στο «Εστάδιο δε Λα Θεράμικα» την Αρσεναλ (22:00, COSMOTE TV SPORT 2) για το Europa League.

Η επιμονή της Βιγιαρεάλ δεν έχει όρια. Αλλοι παράγοντες θα τα είχαν παρατήσει μετά από τόσα χρόνια αποτυχιών να κατακτήσουν έναν τίτλο, που είναι και το μόνο που λείπει από το κλαμπ. Γιατί είχε και επιτυχίες και πούλησε ακριβά παίκτες οι οποίοι απέφεραν τεράστια κέρδη. Οπως είχε και αποτυχίες, με μεγαλύτερη τον επίπονο υποβιβασμό στη δεύτερη κατηγορία του ισπανικού ποδοσφαίρου το 2012.

Ο Ροτς δεν κάλεσε τυχαία έναν σπεσιαλίστα του Europa League. Ο προπονητής Ουνάι Εμερι άναψε τη... φωτιά και έκανε τους πάντες στον σύλλογο να πιστέψουν πως είναι εφικτό να φτάσουν μακριά. Σιγά σιγά οι νίκες έδωσαν αυτοπεποίθηση. Η Βιγιαρεάλ αυτή την σεζόν στον θεσμό μετράει 11 νίκες και μια ισοπαλία σε 12 ματς, έχει θριαμβεύσει στα τελευταία οχτώ! Ο Βάσκος τεχνικός κατέκτησε τον τίτλο τρεις φορές με την Σεβίλλη και οδήγησε τους «κανονιέρηδες» μια φορά στον τελικό. Μ' αυτόν στον πάγκο, στη Βιγιαρεάλ θέλουν να κάνουν το επόμενο βήμα, αυτό που δεν τους επέτρεψε το 2004 η Βαλένθια του Ράφα Μπενίτεθ στο Κύπελλο UEFA, η Αρσεναλ του Αρσέν Βενγκέρ και του Τιερί Ανρί στο Champions League το 2006, η Πόρτο του Φαλκάο και του Αντρέ Βίλας – Μπόας στο Europa League το 2011 και η Λίβερπουλ του Γιούργκεν Κλοπ στο Europa League το 2016.

Ηταν τέσσερις διαφορετικές εποχές του συλλόγου. Από τον Μπενίτο Φλόρο και τον Πακίτο στον πάγκο και τις πρώτες μεγάλες μεταγραφές (Χουάν Ρομάν Ρικέλμε, Σόνι Αντερσον, Πέπε Ρέινα), στον Μανουέλ Πελεγκρίνι, μ' εκείνον που το «Κίτρινο Υποβρύχιο» βγήκε στην επιφάνεια με εξαιρετικούς ποδοσφαιριστές (Ρικέλμε, Ντιέγκο Φορλάν, Μάρκος Σένα, Χουάν Πάμπλο Σορίν και ο πρώην της ΑΕΚ Ροδόλφο Αρουαμπαρένα), στον Χουάν Κάρλος Γκαρίδο και το μπόλικο ταλέντο στο ρόστερ (Σάντι Καθόρλα, Μπόρχα Βαλέρο, Μπρούνο Σοριάνο, Νιλμάρ, Τζουζέπε Ρόσι), στην ομάδα του Μαρθελίνο (Ρομπέρτο Σολδάδο, Ερίκ Μπαΐγί, Σέρχιο Ασένχο, Σεντρίκ Μπακαμπού). Τώρα, ζει την 5η εποχή της με τον Εμερι. Ισως να είναι και η τυχερή της.