Η ενίσχυση της στρατηγικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ και ο δεύτερος ναύσταθμος στην Σούδα

Η ενίσχυση της στρατηγικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ και ο δεύτερος ναύσταθμος στην Σούδα

Tην ενίσχυση της στρατηγικής συνεργασίας στη βάση της Σούδας σηματοδοτεί η επίσκεψη του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στα Χανιά. Έρχεται σε μια στιγμή όπου οι ΗΠΑ βρίσκονται σε φάση αλλαγής της αμυντικής τους αρχιτεκτονικής στην Ν.Α. Μεσόγειο, με την Σούδα να διαθέτει κομβικό ρόλο.

Στις σημερινές συναντήσεις του υπ. Εξωτερικών Ν.Δένδιας και του Μ.Πομπέο συζητήθηκε η εμβάθυνση της στρατηγικής συνεργασίας των δύο χωρών. Μια αμυντική συνεργασία η οποία επικαιροποιήθηκε πέρυσι και η οποία προβλέπει αναβάθμιση της αμερικανικής παρουσίας στην Ελλάδα μέσα από συνολικά πέντε βάσεις. Την Σούδα, την Αλεξανδρούπολη, την Λάρισα, το Στεφανοβίκειο και τον Αραξο. Ο νέος ρόλος που επιφυλάσσουν οι αμερικανοί για την Σούδα θα φανεί μέσα στο προσεχές διάστημα.

Στο μεταξύ την πρόθεση της κυβέρνησης να δημιουργήσει ένα δεύτερο ενισχυμένο ναύσταθμο στη Σούδα, εξέφρασε νωρίτερα σήμερα στη Βουλή ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος. Μιλώντας στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής για την κύρωση δύο συμφωνιών μεταξύ των υπουργείων Άμυνας της Ελλάδος και των ΗΠΑ, σχετικά με τον αμοιβαίο εφοδιασμό της αεροπορίας και του ναυτικού σε καύσιμα, έκανε λόγο για την ενίσχυση των υποδομών του Πολεμικού Ναυτικού με ένα νέο ναύσταθμο στην Σούδα.

«Αυτός είναι ένας ειλημμένος στόχος της κυβέρνησης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παναγιωτόπουλος, «υπάρχει στο σχεδιασμό μας, και γιατί το επιβάλλουν οι συγκυρίες, και γιατί πρέπει η χώρα μας να έχει παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο. Για να γίνει αυτό, πρέπει να υπάρξει αναβάθμιση και ενίσχυση του Ναυστάθμου στη Κρήτη».

Ταυτόχρονα ειδική αναφορά έκανε στην κύρωση των δύο συμφωνιών μεταξύ των δύο υπουργείων Άμυνας Ελλάδας-ΗΠΑ, λέγοντας ότι δείχνει την ολοένα εμβάθυνση και ενίσχυση της συνεργασίας, μέσα κυρίως από την αμυντική συμφωνία.

«Οι Αμερικανοί αποδίδουν τεράστια στρατηγική σημασία στη Σούδα, αλλά και η ελληνική πλευρά αποδίδει τεράστια σημασία στην αναβάθμιση και ενίσχυσή της, κάτι που επιβάλλεται και από τη χρονική συγκυρία. Η χώρα μας θέλει να κάνει αισθητή την παρουσία της στην Ανατολική Μεσόγειο, και αυτό θα γίνει μέσα από την αναβάθμιση της Σούδας. Ήδη έχουν προβλεφθεί τα κονδύλια για ένα αναβαθμισμένο εξοπλιστικό πρόγραμμα, με στόχο την σταδιακή αλλά ουσιαστική αναβάθμιση των υποδομών των Ενόπλων Δυνάμεων. Σε αυτόν το σχεδιασμό μας εντάσσεται και η Σούδα, ώστε να γίνει ένας οργανωμένος και ενισχυμένος ναύσταθμος, για να αποτελέσει, σε μόνιμη βάση πλέον, την υποστήριξη των μονάδων του πολεμικού ναυτικού», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Παναγιωτόπουλος.