Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020, 19:08
Τελευταία ενημέρωση: 23:03

-A +A

Χρ. Σταϊκούρας: Η Ελλάδα διαθέτει πλέον όλους τους βαθμούς δημοσιονομικής ευελιξίας

Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020, 19:08
Τελευταία ενημέρωση: 23:03
Η Ελλάδα διαθέτει πλέον όλους τους βαθμούς δημοσιονομικής ευελιξίας
-A +A

Διπλό μήνυμα για την δημοσιονομική ευελιξία που αποκτά η χώρα μας μετά το πράσινο φως των Βρυξελλών να υποστηρίξει την πραγματική οικονομία και ταυτόχρονα να ενισχύει με πόρους το εθνικό σύστημα υγείας, έστειλε ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας αμέσως μετά την ολοκλήρωση του σημερινού Ecofin.

«Το σύστημα Υγείας θα έχει όσους πόρους χρειάζεται» δήλωσε μετά τη συνεδρίαση των 27 υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο Έλληνας υπουργός,τονίζοντας παράλληλα ότι η Ελλάδα διαθέτει πλέον όλους τους βαθμούς ευελιξίας σε δημοσιονομικό επίπεδο για να αντιμετωπίσει την πανδημία.

Ο ίδιος στις δηλώσεις του εκτίμησε ότι οι οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης θα είναι σοβαρές, αλλά η ζημιά θα είναι αναστρέψιμη.

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Σταϊκούρα μετά τη συνεδρίαση του ECOFIN:

Σε συνέχεια των αποφάσεων του Eurogroup, που έδωσε στη χώρα μας, καθώς και σε όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σημαντικά περιθώρια ελευθερίας για την αντιμετώπιση των συνεπειών από την πανδημία του κορονοϊού, σήμερα, το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποφάσισε να ενεργοποιήσει ακόμα ένα όπλο. Το ισχυρότερο όπλο που διαθέτει: τη ρήτρα γενικής διαφυγής (general escape clause).

Η ρήτρα αυτή, που θεσπίστηκε το 2011, ενεργοποιείται για πρώτη φορά, σηματοδοτώντας την ισχυρή βούληση των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Υπουργών Οικονομικών των κρατών-μελών της να αξιοποιήσουν στον μέγιστο βαθμό κάθε διαθέσιμο εργαλείο, προκειμένου να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης και να διασφαλιστεί ότι αυτές θα είναι παροδικές.

Με βάση τη ρήτρα γενικής διαφυγής, που ισχύει και για την Ελλάδα, τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορούν να λάβουν κάθε αναγκαίο μέτρο για την υποστήριξη της δημόσιας υγείας, της ρευστότητας των επιχειρήσεων, της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής, αποκλίνοντας από τον μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό στόχο του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, για όσο διαρκεί η κρίση του κορονοϊού.

Επομένως, η χώρα μας, ισότιμα, διαθέτει, σε δημοσιονομικό επίπεδο, όλους τους αναγκαίους βαθμούς ευελιξίας, ώστε να αντιμετωπίσει, με σύνεση και επιμέλεια, έγκαιρα και αποτελεσματικά, την πανδημία.

Και η ζημιά στην οικονομία, η οποία θα είναι σημαντική, να είναι αναστρέψιμη, το συντομότερο δυνατό.

Σήμερα όμως, προέχει η ατομική ευθύνη και η συλλογική συνείδηση, για να εξέλθουμε από την κρίση με τις ελάχιστες δυνατές απώλειες. Το σύστημα δημόσιας υγείας έχει και θα έχει όσους πόρους χρειάζεται, για να αντιμετωπιστεί, με επάρκεια, η πρωτόγνωρη κρίση.

Η ελληνική κοινωνία πρέπει να βγει, και θα βγει, όρθια και με συνοχή από τη μεγάλη δοκιμασία!

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Πέμπτη, 9 Απριλίου 2020
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα