Η Ελλάδα αποκτά 18 μαχητικά Rafale – Με ευρεία συναίνεση ψηφίστηκε το νομοσχέδιο

Η Ελλάδα αποκτά 18 μαχητικά Rafale – Με ευρεία συναίνεση ψηφίστηκε το νομοσχέδιο

Στην τελική ευθεία μπαίνει η αγορά των γαλλικών μαχητικών Rafale μετά και την υπερψήφιση με ευρεία πλειοψηφία και συναίνεση από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση, του σχετικού νομοσχεδίου του υπ. Εθνικής Αμυνας. «Σήμερα εκπέμπουμε σαφές μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση», ανέφερε από την Βουλή ο υπ. Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.

«Ναι» είπε επί της αρχής και επί του συνόλου για το νομοσχέδιο ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος συναίνεσε στην αγορά τους, παρ' ότι δεν είχε υπερψηφίσει τις αμυντικές δαπάνες. To χρονοδιάγραμμα αγοράς των 18 γαλλικών μαχητικών προβλέπει ότι τα πρώτα έξι, θα έχουν αποκτηθεί μέχρι το τέλος του 2021, επιπλέον έξι -αυτή τη φορά καινούργια θα αποκτηθούν μέχρι την άνοιξη του 2022- κι ακόμα έξι -αυτή τη φορά μεταχειρισμένα- στις αρχές του 2023. Το πρόγραμμα συνολικού ύψους περίπου 2,4 δισ. ευρώ, περιλαμβάνει τόσο τα αεροσκάφη όσο και τον εξοπλισμό τους. Αυτός θα αφορά κατευθυνόμενα βλήματα «Meteor», καθώς και τις απαραίτητες αναβαθμίσεις υπαρχόντων βλημάτων προκειμένου να μπορούν να χρησιμοποιηθούν στα νέα αεροσκάφη.

Οι λόγοι που οδήγησαν στην συγκεκριμένη αγορά, που περιλαμβάνει και μεταχειρισμένα αεροσκάφη και η οποία συζητείται σήμερα στην συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας, σύμφωνα με πηγές του υπ. Άμυνας, είναι η δυνατότητα άμεσης παράδοσης κάποιων εξ αυτών προκειμένου να ενισχυθεί γρήγορα η επιχειρησιακή ικανότητα της πολεμικής αεροπορίας αλλά και να συμπιεστεί το κόστος ώστε να εξοικονομηθούν πόροι για την αγορά περαιτέρω οπλικών συστημάτων και για τους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων.

Σχολιάζοντας την εξέλιξη της συζήτησης στην Βουλή, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος, είπε ότι « όπως είχε γράψει ο Μανώλης Αναγνωστάκης 'καλά τα πήγαμε ως εδώ, μικροζημιές και μικροκέρδη συμψηφίζονται, το θέμα είναι από εδώ και πέρα τι λες…'. Σήμερα το Σώμα, νομίζω ότι είπε αρκετά… και εξέπεμψε ένα μήνυμα, που σε γενικές γραμμές, στην πλειοψηφία του, ασχέτως από την τελική απόφαση που έλαβε το κάθε κόμμα, είναι θετικό απέναντι στην τελική προσπάθεια ενίσχυσης των ενόπλων δυνάμεων. 

Ο ίδιος προέτρεψε τα κόμματα και την Βουλή, να παρακολουθούν και να ελέγχουν την καλή εκτέλεση των συμβάσεων, και έκανε αποδεκτή την τροπολογία του ΚΙΝΑΛ για 6μηνο έλεγχο της πορείας υλοποίησής τους από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. Είναι, είπε, «κάτι που ασφαλώς το συμμερίζομαι»

Αναφορικά με τους προβληματισμούς που ακούστηκαν για την συμμετοχή της αμυντικής μας βιομηχανίας σε αυτές τις συμβάσεις, ο κ. Παναγιωτόπουλος εξέφρασε την ελπίδα, «σύντομα η αμυντική μας βιομηχανία να έρθει σε θέση που να μπορεί να υποστηρίξει, τουλάχιστον σε δεύτερο χρόνο, το έργο που θα προκύψει για την συντήρηση αυτών αλλά και άλλων οπλικών συστημάτων. Αυτός άλλωστε είναι και ένας σκοπός για τον οποίο όλοι πρέπει να εργαστούμε - και ασφαλώς εμείς θα εργαστούμε».

Ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας σημείωσε πως οι συμβάσεις απόκτησης των Rafale ήταν «άλμα», καθώς διεκπεραιώθηκαν κάτω από μια διπλή κρίση, της πανδημίας και της αυξανόμενης τουρκικής προκλητικότητας και όπως είπε, «νομίζω ότι το κάναμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Τέλος, ο κ. Παναγιωτόπουλος, απέρριψε ορισμένα υπονοούμενα που διατυπώθηκαν σχετικά με διώξεις στην ηγεσία της στρατιωτικής ηγεσίας, λέγοντας ότι «εάν υπήρχε κάποια τέτοια διάθεση της κυβέρνησης, αυτό θα το είχε πράξει με την ανάληψη των καθηκόντων της. Εμείς συμπορευτήκαμε με την προηγούμενη στρατιωτική ηγεσία για πάνω από ένα εξάμηνο και θα έλεγα με όρους αρκετά καλής συνεργασίας. Κρίναμε ότι έπρεπε να γίνουν κάποιες αλλαγές και τις πραγματοποιήσαμε πέρυσι τέτοια εποχή. Άρα, μακριά από εμάς αυτά τα υπονοούμενα. Έτσι θα προχωρήσουμε και στο μέλλον, και δεν έχουν δοθεί τέτοια δείγματα από την παρούσα πολιτική ηγεσία του υπουργείου».

Η σημασία της απόκτησης των Rafale

Τα πρώτα έξι μεταχειρισμένα αεροσκάφη θα αρχίσουν να παραλαμβάνονται από τον Ιούλιο του 2021 με ρυθμό ενός ανά μήνα. Αμέσως μετά την έγκριση και την υπογραφή της σύμβασης, οι πρώτοι πιλότοι και τεχνικοί της Πολεμικής Αεροπορίας ταξιδεύουν στη Γαλλία για εκπαίδευση.

Σημειώνεται ότι το αεροσκάφος "Rafale" είναι ένα αεροσκάφος πολλαπλών ρόλων, με δυνατότητα ταυτόχρονης εκτέλεσης ποικιλίας αποστολών και αποτελεί ότι πιο σύγχρονο και αξιόμαχο διαθέτει η ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία, ενώ παράλληλα μπορεί να μεταφέρει τα ειδικά όπλα που ήδη υπάρχουν στο ελληνικό οπλοστάσιο, χωρίς να είναι αναγκαίες νέες επενδύσεις σε υποδομές και τεχνικές δυνατότητες.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η γαλλική πλευρά ικανοποίησε τις απαιτήσεις της Πολεμικής Αεροπορίας ως προς την κατάσταση των μεταχειρισμένων αεροσκαφών, ενώ η κατασκευάστρια εταιρεία "DASSAULT AVIATION", παρέχει την εγγύηση καλής λειτουργίας τους.