Η ΕΕ αντιμέτωπη με κόστος 100 δισ. ευρώ από την καθυστέρηση των εμβολιασμών
Bloomberg

Η ΕΕ αντιμέτωπη με κόστος 100 δισ. ευρώ από την καθυστέρηση των εμβολιασμών

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει κόστος δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ λόγω της αργής και χαοτικής διανομής των εμβολίων σε σύγκριση με χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ.

Τα απαγορευτικά σημαίνουν ότι η οικονομία της Ένωσης λειτουργεί στο 95% περίπου του προ-πανδημικού επιπέδου, που ισοδυναμεί με κόστος περίπου 12 δισεκατομμύρια ευρώ (14 δισεκατομμύρια δολάρια) ανά εβδομάδα της χαμένης παραγωγής, σύμφωνα με υπολογισμούς της Bloomberg Economics. Η ΕΕ είναι επίσης εβδομάδες πίσω από τις ΗΠΑ και τη Μεγάλη Βρετανία σε εμβολιασμούς και προχωρά με πιο αργό ρυθμό.

Οι καθυστερήσεις 1-2 μηνών στους εμβολιασμούς θα ισοδυναμούσαν με κόστος 50-100 δισεκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Bloomberg. Οι αριθμοί αυτοί υποδηλώνουν το τεράστιο ζήτημα που υπάρχει για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία εμπλέκεται σε μια δημόσια αντιπαράθεση με τη φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca Plc για τις παραδόσεις των εμβολίων.

"Κάθε εβδομάδα που παρατείνεται το απαγορευτικό επειδή ο πληθυσμός δεν έχει εμβολιαστεί σημαίνει ότι υπάρχει και σημαντικό οικονομικό κόστος", δήλωσε ο Γκουντραμ Βολφ, διευθυντής του think tank Bruegel στις Βρυξέλλες. "Το κόστος αυτό είναι πολύ υψηλότερο από το κόστος των ίδιων των εμβολιασμών", συμπλήρωσε ο Βολφ.

Μέχρι στιγμής, η ΕΕ έχει χορηγήσει μόλις 2,9 δόσεις ανά 100 άτομα, δηλαδή βρίσκεται πολύ πίσω από τον αντίστοιχο δείκτη 14,7 στο Ηνωμένο Βασίλειο και 10 στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το Bloomberg Vaccine Tracker.

Η ΕΕ προβλέπει αύξηση της προσφοράς εμβολίων κατά το δεύτερο τρίμηνο και εξακολουθεί να σχεδιάζει να εμβολιάσει το 70% του ενήλικου πληθυσμού έως το καλοκαίρι. Αυτό είναι ένα επίπεδο που πρέπει να επιτρέπει στις κυβερνήσεις να άρουν πολλούς από τους ισχύοντες περιορισμούς που έχουν κλείσει καταστήματα, εστιατόρια και ταξίδια.

Ωστόσο, η Allianz SE εκτιμά ότι οι χώρες της ΕΕ είναι πέντε εβδομάδες πίσω όσον αφορά την επίτευξη αυτού του στόχου, και οι εμβολιασμοί πρέπει να επιταχύνουν τουλάχιστον κατά έξι φορές τον τρέχοντα ρυθμό.

"Στην οικονομία των εμβολίων υπάρχει μόνο ασπρόμαυρη εικόνα: Οι οικονομίες που τερματίζουν πρώτες τον αγώνα θα ανταμειφθούν με ισχυρά θετικά πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα που υπερβαίνουν την κατανάλωση και την επενδυτική δραστηριότητα το δεύτερο εξάμηνο του 2021", ανέφεραν οι οικονομολόγοι που επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg.

Για τον τουριστικό τομέα, ακόμη και ένα μερικό άνοιγμα γύρω από τις διακοπές του Πάσχα στις αρχές Απριλίου θα έφερνε πολύ σημαντικά έσοδα, σύμφωνα με οικονομολόγο της UBS Group AG. Οι νότιες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ισπανίας και της Ιταλίας - που έχουν ήδη πληγεί περισσότερο από την πανδημία - θα υποφέρουν περισσότερο από την καθυστέρηση.

"Με την αργή πρόοδο στους εμβολιασμούς, δεν είναι σαφές ότι θα έχουμε μια καλή περίοδο του Πάσχα", τονίζει η UBS προσθέτοντας ότι το καλοκαίρι απειλείται επίσης, καθώς πολλοί ταξιδιώτες κάνουν κράτηση για τις διακοπές τους την άνοιξη και μπορεί να επιλέξουν να μείνουν πιο κοντά στο σπίτι για ένα ακόμη έτος.