Η χώρα με τα μεγαλύτερα κοιτάσματα πετρελαίου δυσκολεύεται να τα... αντλήσει
Βενεζουέλα

Η χώρα με τα μεγαλύτερα κοιτάσματα πετρελαίου δυσκολεύεται να τα... αντλήσει

Η Βενεζουέλα η χώρα με τα μεγαλύτερα αποθέματα σε πετρέλαιο στον πλανήτη έχει μείνει μόνο με μια πλατφόρμα άντλησης.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bloomberg, οι πλατφόρμες άντλησης πετρελαίου είχαν μειωθεί σε δύο, ήδη από τον Μάιο, ενώ η παραγωγή είχε πέσει κατά 16%, στα 645.700 βαρέλια την ημέρα. 

Η εξέλιξη αυτή σημαίνει ότι η παραγωγή  πετρελαίου σημειώνει πτώση κατά 96% από τον Ιανουάριο, κάτι που δεν έχει συμβεί ξανά από το 1963. Η τελευταία φορά που η χώρα είχε μια ενεργή πλατφόρμα άντλησης ήταν πριν το 1960, χρονιά που έγινε μέλος του ΟΠΕΚ.

Την ίδια ώρα, στο Καράκας και άλλες μεγάλες πόλεις μπορεί να δει κανείς μποτιλιάρισμα αυτοκινήτων στα βενζινάδικα. Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τον οποίο ο δικτάτορας Νικόλας Μαδούρο χαιρέτισε την άφιξη στα χωρικά ύδατα της χώρας του πρώτου πετρελαιοφόρου από τα συνολικά πέντε που έχει στείλει το Ιράν. Η Τεχεράνη προσφέρει στη Βενεζουέλα 1,53 εκατομμύριο βαρέλια καυσίμου και συστατικά για την παραγωγή βενζίνης.

Οι ειδικοί του ενεργειακού σκηνικού αναφέρουν πως η κυβέρνηση του Μαδούρο δεν έχει τους πόρους που απαιτούνται ώστε να εισάγει τα βασικά συστατικά της διύλισης πετρελαίου και να ανταποκριθεί στη ζήτηση. Τα στοιχεία μάλιστα από την ClipperData μια εταιρεία αναλύσεων πετρελαίου αναφέρουν ότι τον Μάρτιο του 2020, η Βενεζουέλα εισήγαγε 48.000 βαρέλια διύλισης πετρελαίου από 179.000 βαρέλια τον Μάρτιο του προηγούμενου έτους.

Υπολογίζεται ότι τα συνολικά χρέη της PDVSA της κρατικής εταιρείας πετρελαίου ανέρχονται στα 56 δισ. δολάρια εκ των οποίων αρκετά οφείλονται σε εταιρείες με τις οποίες συνεργάζεται. Παράλληλα, τα περισσότερα από τα μηχανήματά είναι απαρχαιωμένα και οι εγκαταστάσεις παραγωγής δεν επαρκούν. Επίσης, υπάλληλοι της εταιρείας που παραιτήθηκαν έλεγαν σε συνεντεύξεις ότι δεν έχουν γίνει εργασίες συντήρησης από το 1999. Παράλληλα, από τον Μάρτιο του 2019, τα συνεχόμενα μπλακ άουτ στην ηλεκτροδότηση έχουν επιδεινώσει την κατάσταση. 

Επιπρόσθετα πέραν των Αμερικανικών κυρώσεων στο καθεστώς Μαδούρο ένα σημαντικό πλήγμα ήρθε ύστερα από την ανακοίνωση αποχώρησης της Rosneft. Ο ρωσικός ενεργειακός όμιλος συμμετέχει συνολικά σε πέντε πρότζεκτ της Petroleos de Venezuela SA. Την τελευταία τριετία η Rosneft έχει δανείσει κάπου έξι δισ. δολάρια στην PDVSA της Βενεζουέλας υπό μορφή προκαταβολών για παραδόσεις πετρελαίου. Το δάνειο αυτό πρόκειται να εξοφληθεί εν μέρει μέσω εκχώρησης μετοχικού κεφαλαίου στη Rosneft στα μεγάλα πρότζεκτ της PDVSA και εν μέρει μέσω μεταφοράς πετρελαίου.