Η χαμένη μαγεία του «Ανφιλντ»

Η χαμένη μαγεία του «Ανφιλντ»

Τον Ιανουάριο η Μπέρνλι ήταν η πρώτη που αφαίρεσε από το «Ανφιλντ» το μαγικό μανδύα του. Οταν οι «κλάρετς» νίκησαν με 1-0, σα να έλυσαν τα... ξόρκια που επηρέαζαν οποιαδήποτε ομάδα έπαιζε στο «σπίτι» της Λίβερπουλ. Τα στοιχειά έφυγαν και μπήκε τέλος στο σερί των 68 αγώνων χωρίς ήττα εντός έδρας στην Premier League. Από το 2017 είχε να χάσει εκεί μέσα το συγκρότημα του Γιούργκεν Κλοπ για το αγγλικό πρωτάθλημα.

Σ' αυτά τα τρία χρόνια είχαν νικήσει κι άλλες εκεί μέσα και το μυαλό πάει απευθείας στην Ατλέτικο Μαδρίτης, πέρυσι για το Champions League, ακριβώς πριν το «στοπ» λόγω της πανδημίας. Ωστόσο, η μαγεία του γηπέδου δεν είχε χαθεί. Η ήττα από την Μπέρνλι άρχισε ένα άλλο σερί: ήταν η πρώτη από τις έξι διαδοχικές ήττες που υπέστη η Λίβερπουλ στο «Ανφιλντ». Σταμάτησε το Σάββατο στο 2-1 με την Αστον Βίλα, αφού οι «κόκκινοι» πανηγύρισαν την προηγούμενη εντός έδρας νίκη τους 2-0 επί της Λειψίας στην «Πούσκας Αρένα» της Βουδαπέστης.

Απόψε (22:00, COSMOTE TV SPORT 1) υποδέχεται τη Ρεάλ Μαδρίτης, στη δεύτερη αναμέτρησή τους για τα προημιτελικά του Champions League. Εχει μειονέκτημα 3-1 από το πρώτο ματς. Στο «Ανφιλντ», η Λίβερπουλ έχει ζήσει μεγάλες ευρωπαϊκές νύχτες. Πιο πρόσφατη τη νίκη με 4-0 επί της Μπαρτσελόνα το 2019, ανατρέποντας το εις βάρος της 3-0 από το παιχνίδι του «Καμπ Νόου». Τότε, όμως, είχε περίπου 50.000 στις εξέδρες να δημιουργούν μια απίστευτη ατμόσφαιρα και να πιέζουν και εκείνοι με τον τρόπο τους αντιπάλους και διαιτητές και να δίνουν «φτερά» στους παίκτες του Κλοπ. Μπορεί να επιστρέψει η... μαγεία χωρίς κόσμο;

Τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν η Μάντσεστερ Σίτι επικράτησε στο «Ανφιλντ» με 4-1, ο προπονητής της Πεπ Γκουαρδιόλα ήταν σίγουρος πως το αποτέλεσμα και η εξέλιξη του ματς θα ήταν διαφορετική με κόσμο στις εξέδρες. «Είναι αλλιώτικο όταν αυτό το γήπεδο είναι άδειο. Αν υπήρχαν οι οπαδοί, όσο ήμασταν στο 1-1, σίγουρα θα επηρέαζαν τους παίκτες», είπε. Το 2019 είχε περιγράψει ένα άλλο συναίσθημα: «έχει κάτι που δεν θα βρεις σε άλλο γήπεδο στον κόσμο, σου βάζουν ένα γκολ και περιμένεις πως μέσα στα επόμενα πέντε λεπτά θα δεχθείς άλλα τέσσερα».

Ο Κλοπ άλλοτε βλέπει το ποτήρι μισογεμάτο και άλλοτε μισοάδειο. Δεν του άρεσε καθόλου που το α' ματς με τη Ρεάλ Μαδρίτης έγινε στο «Εστάδιο Αλφρέδο Ντι Στέφανο». Ναι μεν έχει όλα τα απαραίτητα πιστοποιητικά από την UEFA, αλλά είναι πολύ μικρό, ένα «κλουβί» και «κυρίως μοιάζει με γήπεδο για προπόνηση», είπε. Θεώρησε πως σ' αυτό το περιβάλλον ήταν δύσκολο να βρει η ομάδα του κίνητρο, να δημιουργήσει μια ατμόσφαιρα και να τη μεταφέρει στο γήπεδο. «Τουλάχιστον το “Ανφιλντ” είναι... κανονικό γήπεδο», συνέχισε. Κι ενώ αυτό του δίνει κουράγιο, από την άλλη υπογραμμίζει πως χωρίς τον κόσμο, η ομάδα του δεν είναι η ίδια: «πέραν του ότι δεν παίξαμε καλά σε κάποια από τα ματς που χάσαμε εντός έδρας, δεν υπάρχει αμφιβολία πως τα αποτελέσματά μας δεν ήταν τα αναμενόμενα εξαιτίας και της απουσίας των οπαδών μας. Τώρα, θα προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε εμείς από μόνοι μας την κατάλληλη ατμόσφαιρα για να επιχειρήσουμε την ανατροπή».