Η BC Partners κατέθεσε δεσμευτική προσφορά για την Ίντερ

Η BC Partners κατέθεσε δεσμευτική προσφορά για την Ίντερ

Στην κατάθεση δεσμευτική προσφοράς για την ιταλική ομάδα Ίντερ προχώρησε η BC Partners του Νίκου Σταθόπουλου, σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα Sole 24 Ore, η οποία ήταν εκείνη που αρχικά είχε αποκαλύψει το ενδιαφέρον.

Σύμφωνα με πηγή που επικαλείται η Sole, η πρόταση έφτασε στην ιδιοκτήτρια εταιρεία της ομάδας Suning ενώ ήταν ξημερώματα στην Κίνα και αφορά το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της Ίντερ.

Προς το παρόν δεν υπάρχει απάντηση από τη μεριά της Suning, ενώ εκτιμάται ότι το πρόβλημα είναι στην τιμολόγηση. Τις προηγούμενες εβδομάδες γινόταν λόγος για πρόταση 750 εκατ. ευρώ, αλλά με τα 400 από αυτά να είναι χρέη. Για την οικογένεια Ζανγκ (που ηγείται της Suning) το ποσό μοιάζει να είναι χαμηλό. Τις μετοχές τους μόνο, που ξεπερνούν το 68%, οι Ζανγκ τις κοστολογούσαν σε περισσότερα από 950 εκατομμύρια ευρώ μαζί με τα χρέη.

Αν γίνει το deal, λέει η ίδια πηγή, θα χρειαστεί αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 200 εκατομμύρια ευρώ. 

Επίσης η Sole 24 Ore αναφέρει πως ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει το αμερικάνικο group Fortress, το fund Mubadala και το σκανδιναβικό Eqt, αλλά κανείς εξ αυτών δεν προχώρησε σε due dilligence.

Η BC Partners το προηγούμενο διάστημα έκανε due dilligence στην Ιντερ. Ο CEO της Ιντερ, Μπέπε Μαρότα, στο μεταξύ ανέφερε πως η Suning είναι σταθερή οικονομικά και δεν υπάρχει πρόβλημα με το κλαμπ και τα οικονομικά του. Ωστόσο, πριν δύο ημέρες η έγκυρη ιταλική εφημερίδα Gazzetta dello Sport ανέφερε πως ο Στίβεν Ζανγκ είπε όχι στη BC Partners και ολοκληρώθηκαν οι συζητήσεις, παρόλο που στην Ίντερ την πρόταση την περίμεναν να εμφανιστεί. 

Αυτή τη στιγμή η μετοχική σύνθεση της Ίντερ διαμορφώνεται ως εξής: 68,55% Suning, 31,05% LionRock (επενδυτικό fund) το υπόλοιπο 0,4% είναι μικρομέτοχοι.

Από την πλευρά της, η οικογένεια έχει Ζανγκ βάλει στην Ιντερ περισσότερα από 700 εκατομμύρια ευρώ αφότου απέκτησε το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της το 2016, ωστόσο το οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ομάδα φέρεται να έχει προκύψει επειδή η Κίνα έχει δώσει οδηγία να μην ρίχνουν λεφτά στο ποδόσφαιρο σε οτιδήποτε δεν θεωρείται στρατηγική επενδυση. 

Η Ίντερ τη δεδομένη στιγμή αντιμετωπίζει πρόβλημα ρευστότητας. Χρωστάει στους παίκτες της μισθούς και από την προηγούμενη σεζόν κιόλας, ενώ πριν μερικές ημέρες ο προπονητής Αντόνιο Κόντε δήλωσε δημοσίως πως το «πρότζεκτ» που του είχαν υποσχεθεί είναι σταματημένο από τον περασμένο Αύγουστο. 

Έσοδα: 2016-17 στα 274 εκατ. ευρώ, το 2017-18 στα 297 εκατ., το 2018-19 στα 377 εκατ., το 2019-20 στα εκατ. 291,5 (με τις υπεραξίες 311). 

Καθαρά αποτελέσματα: το 2016-17 στα - 25 εκατ. ευρώ, το 2017-18 στα -18 εκατ., το 2018-19 στα -48 εκατ., το 2019-20 στα - 102 εκατομμύρια ευρώ. 

Η Ίντερ θεωρείται ωστόσο ελκυστική γιατί πρόκειται για μια από τις τοπ 20 ποδοσφαιρικές ομάδες της Ευρώπης. Οι αρχές του Μιλάνο περιμένουν τις εξελίξεις με το ιδιοκτησιακό ώστε να πάρει μπροστά το σχέδιο για το νέο γήπεδο που θα γίνει από κοινού με τη Μίλαν και για το οποίο θα επενδυθούν παραπάνω από ένα δισεκατομμύριο ευρώ (ίσως ξεπεράσει τα 1,2). Επιπλέον, αυτές τις μέρες είναι να πουληθούν και τα τηλεοπτικά δικαιώματα της ιταλικής λίγκας για την επόμενη 3ετία. Ο στόχος είναι να συγκεντρώσουν παραπάνω από ένα δισεκατομμύριο τον χρόνο.