Η Αυστρία λέει «όχι» στο μοντέλο Juncker για την Ε.Ε., με επιχείρημα την Ελλάδα

Η Αυστρία λέει «όχι» στο μοντέλο Juncker για την Ε.Ε., με επιχείρημα την Ελλάδα

Οι κυβερνήσεις Γερμανίας και Γαλλίας μπορεί να υποδέχθηκαν θετικά τις διακηρύξεις του Jean-Claude Juncker για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ευρωζώνης, όμως δεν συνέβη το ίδιο και με τα δύο κόμματα που συγκροτούν τον κυβερνητικό συνασπισμό της Αυστρίας.

Ένα μήνα πριν τις βουλευτικές εκλογές της 15ης Οκτωβρίου και υπό την πίεση του ακροδεξιού Κόμματος Ελευθερίας, τόσο οι Σοσιαλδημοκράτες όσο και οι Χριστιανοδημοκράτες απέρριψαν τις θέσεις του προέδρου της Κομισιόν -επικαλούμενοι, μάλιστα, την περίπτωση της Ελλάδας. 

«Δεν βγάζει νόημα να διευρύνουμε την ευρωζώνη προτού να έχουν επιλυθεί τα προβλήματά της, διότι σε αυτή την περίπτωση τα προβλήματα θα ενταθούν. Τελικά, αυτή θα είναι μια διεύρυνση των προβλημάτων και όχι ένα βήμα προς την κατεύθυνση της ευρωπαϊκής συνεργασίας», δήλωσε ο (σοσιαλδημοκράτης) καγκελάριος Kristian Kern, φέροντας ως παράδειγμα την Ελλάδα που επί χρόνια βρίσκεται στο χείλος της χρεοκοπίας. 

«Το ευρώ και η ζώνη του Σένγκεν είναι ανοιχτοί για όλους, μόνο όμως υπό την προϋπόθεση ότι θα πληρούν τα κριτήρια. Πρέπει να αποφύγουμε άλλη κατάσταση όπως αυτή της Ελλάδας», συνηγόρησε και ο (χριστιανοδημοκράτης) υπουργός Εξωτερικών, Sebastian Kurz.