Η αριστερά, οι ιδιωτικές κλινικές και τα μυστήρια του… κάμπου

Η αριστερά, οι ιδιωτικές κλινικές και τα μυστήρια του… κάμπου

Η επίθεση του ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης για εξυπηρετήσεις ιδιωτών της Υγείας και επιλεκτική μεταχείρισή τους την περίοδο της πανδημίας ήταν η αιχμή του δόρατος της αντιπολιτευτικής τακτικής, η οποία κορυφώθηκε με την «μάχη της μάσκας». Πρωτεργάτης, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας Π. Πολάκης, ο οποίος σε έναν διμέτωπο καθημερινό «αγώνα» έβαλε κατά της κυβέρνησης, αλλά και κατά των ιδιωτικών κλινικών θέτοντας στο στόχαστρο την Λάρισα και αυτούς που μπήκαν στη λογική να επενδύσουν στην κατασκευή μασκών για τον κορονοϊό. 

Στο επίκεντρο βρέθηκε η Λάρισα. Μια περιοχή η οποία στοιχεία από παλαιότερες υποθέσεις δείχνουν ότι έχει απασχολήσει στο παρελθόν, επί κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ, το υπουργείο Υγείας. Αλλά και τη Δικαιοσύνη. Μάλιστα, η τότε ηγεσία του υπουργείου ασχολήθηκε παρεμβαίνοντας προσωπικά, αν και προς διαφορετική κατεύθυνση ο υπουργός και προς διαφορετική ο αναπληρωτής του.

Το θέμα ήρθε εκ νέου στο προσκήνιο και αφορά τη λειτουργία, το κλείσιμο και την επαναλειτουργία μιας ιδιωτικής κλινικής, η οποία βρέθηκε στο επίκεντρο της δημοσιότητας κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας. Και η οποία τελικά λειτούργησε κατόπιν παρεμβάσεων του τότε αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη και προς την περιφέρεια Θεσσαλίας για να επιτευχθεί αυτό. Και μάλιστα κατά παρέκκλιση όλων όσων ανέγραφε το πόρισμα των επιθεωρητών του υπουργείου Υγείας. 

Η κλινική

Η λειτουργία της ιδιωτικήςς κλινικής στη Λάρισα διεκόπη το 2013 λόγω της επίσχεσης εργασίας των εργαζομένων της και τον Μάρτιο του 2014 ανεστάλη η λειτουργία της με τον ΕΟΠΥΥ να διακόπτει και την μεταξύ τους σύμβαση, αλλά τα αρμόδια όργανα δεν προχώρησαν σε σχετικές εισηγήσεις ώστε να ανακληθεί η άδεια από την Περιφέρεια. Και έτσι συνέχισε να λαμβάνει παρατάσεις.

Όπως αναγράφεται σε έκθεση του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ), το 2016 πέραν των θεμάτων που αφορούσαν στην εφαρμογή του νόμου ως προς την ύπαρξη αυτοτελούς και ανεξάρτητου κτηρίου, η κλινική δεν διέθετε νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ βεβαίωνε την νοσηλεία ασθενών.

Η δικογραφία σχηματίστηκε και από την εισαγγελία της Λάρισας αλλά και από την εισαγγελία Διαφθοράς. Η ζημιά υπολογίστηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες, στα 1,8 εκατ. ευρώ αφού εισέπραττε νοσήλεια τη στιγμή που ήταν κλειστή. Αποτέλεσμα, η απόφαση της περιφέρειας Θεσσαλονίκης για ανάκληση της άδειας ίδρυσης και λειτουργίας

Και ενώ συμβαίνουν τα παραπάνω ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας της προηγούμενης κυβέρνησης ερμηνεύει τον νόμο, συγκαλεί μια δευτεροβάθμια επιτροπή και καταλήγει ότι:

- Η άδεια λειτουργίας παραμένει εν ισχύ.

- Η κλινική πληρεί τις προϋποθέσεις επαναλειτουργίας.

Εγκαλεί δε τον περιφερειάρχη διότι δεν έχει ήδη αποφασίσει την εκ νέου λειτουργία της ιδιωτικής κλινικής ενώ ταυτόχρονα προχώρησε και στη συγκρότηση επιτροπής για να εξεταστεί το αίτημα επαναλειτουργίας της. Ταυτόχρονα ο ΕΟΠΥΥ και τον έλεγχο δεν ολοκλήρωσε και με ιδιόχειρη σύσταση του πρώην αντιπροέδρου του ζητούσε την παράταση της σύμβασης με την ιδιωτική κλινική.

Σημείωση. Το 2016 ο τότε υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, απαντώντας σε ερώτηση βουλευτών είχε επιβεβαιώσει τον έλεγχο που διεξάγεται από το Σώμα Επιθεωρητών Υπουργείου Υγείας και πρόνοιας αλλά και ότι η κλινική νοσήλευες ασφαλισμένους.

Ερώτηση στη Βουλή

Το θέμα έφτασε εκ νέου στη Βουλή το 2018 με τους ερωτώντες βουλευτές να θέτουν θέμα «επιμονής» του αναπληρωτή υπουργού Υγείας για τη στήριξη της εν λόγω κλινικής. Αλλά και να θέτουν θέμα για άλλη ιδιωτική κλινική που συνδέεται ιδιοκτησιακά και απασχολούσε τις αρμόδιες αρχές για επιπλέον χρεώσεις με τη μορφή εικονικών νοσηλειών και παράνομων συνταγογραφήσεων.

Οι βουλευτές είχαν θέσει ευθέως θέμα για τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν. Και ταυτόχρονα έκαναν λόγω «για πακτωλό χρημάτων σε αμφισβητούμενες κλινικές».

Κι ενώ τότε συνέβαιναν τα παραπάνω, σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει αναφανδόν κατά των ιδιωτών της Υγείας. Καταγγέλλει, δε, την κυβέρνηση, ακολουθώντας την γραμμή Πολάκη, για σχέσεις και εξυπηρετήσεις...