Η αποτελεσματικότητα το μεγάλο στοίχημα της οικονομίας
Θόδωρος Σκυλακάκης

Η αποτελεσματικότητα το μεγάλο στοίχημα της οικονομίας

Το μήνυμα ότι δεν πρόκειται να έχουμε δημοσιονομικό εκτροχιασμό, ότι η Ευρώπη είναι ελαστική και ότι μετά το τέλος της πανδημίας, η χώρα έχει τα όπλα για να περάσει σε υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης, έστειλε από την Βουλή ο Θ. Σκυλακάκης.

Μιλώντας για τον προυπολογισμό του 2021, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, έθεσε ως νούμερο ένα στοίχημα για την οικονομία το επόμενο διάστημα, την αποτελεσματικότητα.

«Ναι ,δανειζόμαστε και θα δανειζόμαστε. Είναι γνωστό επίσης πως οι δαπάνες συνιστούν έλλειμμα, το έλλειμμα δημιουργεί χρέος και αυτό με τη σειρά του δημιουργεί χρέος που θα πρέπει να αποπληρωθεί. Το ίδιο θα κληθούμε να κάνουμε κι εμείς. Όμως με την αποτελεσματικότητα (λέξη που απεχθάνονται οι λαϊκιστές) της διαχείρισης, της οργάνωσης και της σωστής αξιοποίησης των 32 δισ ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης,θα μπορέσουμε να αλλάξουμε τον κόσμο, θα έχουμε τη δυνατότητα να προσφέρουμε καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας και να ανταποκριθούμε στις διεθνείς απαιτήσεις. Έτσι θα πετύχουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Θ.Σκυλακάκης.

Στάθηκε στην ανάγκη η δημοσιονομική διαχείριση της κρίσης να είναι συνετή, λέγοντας ότι ”πρέπει να περπατήσουμε σε τεντωμένο σχοινί", προκειμένου να στηρίξουμε αποτελεσματικά το Σύστημα Υγείας, και να κρατήσουμε ζωντανές τις επιχειρήσεις και τις θέσεις εργασίας, να μη οδηγήσουμε τα δημόσια οικονομικά σε εκτροχιασμό, και να σκεφτόμαστε την κοινωνία στο μέλλον, όταν κληθούμε να πληρώσουμε πίσω όσα δανειζόμαστε σήμερα. 

Για τη μεγάλη «ταραχή» που προκάλεσε η φράση του ότι «τα σημερινά δανεικά πρέπει να πληρωθούν με αυριανά φορολογικά έσοδα», αλλά και την κριτική της εφημερίδας Αυγή για «μισάνθρωπη» πολιτική της κυβέρνησης αναρωτήθηκε: Οι δαπάνες σήμερα δεν είναι έλλειμμα; Δεν δημιουργούν χρέος; Αύριο δεν θα το πληρώσουμε; Με τι θα το πληρώσουμε; Με μάνα εξ ουρανού; Στα ποτάμια, αντί για νερό, θα ρέει μέλι και γάλα; Θα φυτέψουμε λεφτόδενδρο, που θα μεγαλώσει σαν τη φασολιά του Τζακ; Είναι μισάνθρωπο να λες στους πολίτες την αλήθεια και είναι φιλάνθρωπο να λες στο κόσμο παραμύθια; ρώτησε ο κ. Σκυλακάκης.

Ειδικά για τις δαπάνες υγείας για τις οποίες η κυβέρνηση δέχεται κριτική, ο κ. Σκυλακάκης ανέφερε ότι από τα 2,8 δισ. που προέβλεπε ο προϋπολογισμός του 2018 -ο τελευταίος ο οποίος εκτελέστηκε επί ΣΥΡΙΖΑ- ο προϋπολογισμός του 2021 προβλέπει δαπάνες 4,1 δισ. ευρώ. «Σε κάθε περίπτωση το σύστημα υγείας θα έχει όσους πόρους χρειαστεί από το αποθεματικό Covid των 3 δισ. που έχουμε προβλέψει τον προϋπολογισμό», σημείωσε.

Σχολιάζοντας μάλιστα τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την κρίση τόνισε ότι με τα συνολικά 40 δισ. μέτρα που προτείνει η αξιωματική αντιπολίτευση θα γυρίζαμε στο καθεστώς των μνημονίων.

Στάθηκε σε μια σειρά παραδειγμάτων, η επίλυση των οποίων απαιτεί αποτελεσματικότητα και οργάνωση, θυμίζοντας ότι κατά τραγωδία της Μάνδρας το 2017, η Πολιτική Προστασίας επικοινωνούσε με φαξ, ενώ αναφέρθηκε στη μη αδρανοποίηση του ΑΜΚΑ των ξένων εποχιακών εργαζομένων όταν φεύγουν από την Ελλάδα, καθώς και στην ανυπαρξία κοινού συστήματος προμηθειών και αποθήκης φαρμάκων στα νοσοκομεία. 

«Πληρώνουμε απίστευτα χρήματα σε όσους εποχιακούς εργαζόμενους έφυγαν και δουλεύουν στο εξωτερικό, και περνούν τα σύνορα κάθε τόσο για φάρμακα και περίθαλψη επειδή, κάποια προηγούμενη σεζόν στο παρελθόν δούλεψαν στην Ελλάδα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σκυλακάκης.