Η Άγκυρα ισχυρίζεται ότι «εξουδετέρωσε» 100 Σύρους στρατιώτες ως αντίποινα

Η Άγκυρα ισχυρίζεται ότι «εξουδετέρωσε» 100 Σύρους στρατιώτες ως αντίποινα

Αργά το απόγευμα η Άγκυρα ανακοίνωσε ότι οι τουρκικές δυνάμεις που επιχειρούν στη βορειοδυτική Συρία έπληξαν 115 στόχους των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων, «εξουδετερώνοντας» 101 Σύρους ένστολους, σε αντίποινα για την επίθεση της Δαμασκού από την οποία σκοτώθηκαν νωρίτερα σήμερα πέντε Τούρκοι στρατιώτες.

Σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας θα συνεχίσουν να απαντούν σε κάθε επίθεση ενάντια σε δυνάμεις τους, που σταθμεύουν σε φυλάκια στο βορειοδυτικό άκρο της Συρίας.

«Μέχρι στιγμής, 115 (συριακοί) στόχοι χτυπήθηκαν άμεσα και 101 μαχητές του καθεστώτος εξουδετερώθηκαν σύμφωνα με τις αρχικές πληροφορίες από πολυάριθμες πηγές», υπογράμμισε η ανακοίνωση, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

«Τρία άρματα μάχης και δύο θέσεις όλμων καταστράφηκαν, ενώ επλήγη και ένα ελικόπτερο», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Το τουρκικό επιτελείο κατά πάγια πλέον τακτική χρησιμοποιεί τον όρο «εξουδετέρωση» γενικά όταν δυνάμεις του σκοτώνουν, τραυματίζουν, ή αιχμαλωτίζουν αντιπάλους τους.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν καταδίκασε την επίθεση δυνάμεων του συριακού καθεστώτος στην βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο πέντε Τούρκων στρατιωτών και τον τραυματισμό πολλών άλλων. Με tweet του, ο Τούρκος αξιωματούχος ανέφερε ότι «υπήρξαν άμεσα αντίποινα σε αυτή την ειδεχθή επίθεση και στόχοι του καθεστώτος επλήγησαν».

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, Ομέρ Τσελίκ διεμήνυσε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να προβαίνει σε αντίποινα ενάντια στις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις.

Πάντως, ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι πρόκειται για το δεύτερο σοβαρό πλήγμα που δέχονται οι τουρκικές δυνάμεις στη Συρία, μετά τους 8 νεκρούς σε ανάλογη επίθεση πριν από μία εβδομάδα. Αυτή η εξέλιξη είχε αποτελέσει, μάλιστα, την αφορμή για την αποστολή ισχυρών ενισχύσεων στην περιοχή, αλλά και τη διαβεβαίωση του Ερντογάν και των συνεργατών του πως δεν θα επιτραπεί στο συριακό καθεστώς να καταλάβει την Ιντλίμπ, το τελευταίο «οχυρό» των ανταρτών.

Σημαντικό είναι και το ότι η επίθεση σημειώθηκε ενώ βρίσκεται στην πρωτεύουσα της Τουρκίας ρωσική αντιπροσωπεία, σε μια προσπάθεια να βρεθεί κοινός τόπος για το μέλλον της Ιντλίμπ. Μέχρι σήμερα το πρωί, πάντως, δεν είχε υπάρξει σύγκλιση απόψεων – ενώ την ίδια στιγμή γινόταν γνωστό ότι στην Άγκυρα σπεύδει και ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για τη Συρία.