H FED ξεκινάει το tapering - Τρεις αυξήσεις επιτοκίων το 2022 «βλέπουν» οι κεντρικοί τραπεζίτες

H FED ξεκινάει το tapering - Τρεις αυξήσεις επιτοκίων το 2022 «βλέπουν» οι κεντρικοί τραπεζίτες

Η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) εκτίμησε ότι ο πληθωρισμός θα είναι υψηλότερος από όσο προέβλεπε για το 2021 και το 2022 και, προκειμένου να τον αντιμετωπίσει, ανακοίνωσε σήμερα ότι θα διακόψει συντομότερα από τους αρχικούς υπολογισμούς τα μέτρα στήριξης της οικονομίας, μειώνοντας κατά 30 δισ. δολάρια τις αγορές ομολόγων και ανοίγοντας τον δρόμο για έως και τρεις αυξήσεις των επιτοκίων το 2022. 

Στο πλαίσιο αυτό η μείωση στις αγορές ομολόγων που πραγματοποιεί για την τόνωση της ανάπτυξης, θα είναι στα 30 δισ. δολ τον μήνα, προκειμένου το πρόγραμμα να κλείσει μέχρι τον Μάρτιο, αντί για το αρχικό σχέδιο που ήταν για τον Ιούνιο του 2022.

Μετά τις ανακοινώσεις της Κεντρικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street παρουσίασαν ανοδική πορεία με τον Dow Jones να κερδίζει 0,28%, ήτοι 89 μονάδες, ο S&P 500 0,46% αποκτώντας επιπλέον 23 μονάδες και ο NASDAQ να εμφανίζει άνοδο 0,47%, ήτοι 32 μονάδες.

Σύμφωνα με τους αναλυτές η διοίκηση της Fed εμφανίζεται να είναι λιγότερο επιθετική ως προς τη μείωση των μηνιαίων αγορών ομολόγων, προκειμένου να μην επηρεάσει την πορεία της οικονομίας. 

Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο 5,3% για φέτος και στο 2,6% το 2022, ανέφερε η Fed μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της επιτροπής νομισματικής πολιτικής. Τον Σεπτέμβριο η πρόβλεψη ήταν για πληθωρισμό 4,2% φέτος και 2,2% το επόμενο έτος.

Για να αντιμετωπίσει αυτήν την επιτάχυνση της αύξησης των τιμών, η Fed σκοπεύει να σταματήσει τις αγορές ομολόγων από τον Μάρτιο, δηλαδή τρεις μήνες νωρίτερα από ό,τι προέβλεπε το χρονοδιάγραμμά της.

Θα μπορέσει έτσι να αυξήσει τα επιτόκια και η πλειοψηφία των διοικητών της αναμένει ότι αυτό θα γίνει τρεις φορές εντός του 2022, ενώ εκτιμούν περαιτέρω δυο αυξήσεις το επόμενο έτος και άλλες δύο το 2024.

Συγκεκριμένα, η διοίκηση της Fed προβλέπει ότι τι το επιτόκιο αναφοράς της Κεντρικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας θα πρέπει να αυξηθεί από το τρέχον σχεδόν μηδενικό επίπεδο του 0%-0,25% στο 0,90% έως το τέλος του 2022 και στο 1,6% το 2023, ενώ ακολούθως να συνεχιστεί η αύξηση στο 2,1% το 2024, προκειμένου να χαλιναγωγηθεί ο πληθωρισμός και να επανέλθει κοντά στον στόχο του 2% που έχει θέσει.

Σε ανακοίνωσή της σημειώνει ότι «οι ανισορροπίες προσφοράς και ζήτησης που σχετίζονται με την πανδημία και το άνοιγμα της οικονομίας συνέχισαν να συμβάλλουν σε υψηλά επίπεδα πληθωρισμού», με την ηγεσία να επισημαίνει ότι οι επικείμενες αυξήσεις επιτοκίων θα εξαρτώνται πλέον αποκλειστικά από την πορεία της αγοράς εργασίας.

Το βασικό επιτόκιο δανεισμού της Fed θα παραμείνει κοντά στο μηδέν «μέχρι οι συνθήκες της αγοράς εργασίας να φτάσουν σε επίπεδα που συνάδουν με τις εκτιμήσεις της Επιτροπής για τη μέγιστη απασχόληση»,  αναφέρει η Fed στην ανακοίνωσή της και σημειώνει - ως προς τους δείκτη της ανεργίας - ότι «συνεχίζονται σταθερά οι αυξήσεις των θέσεων εργασίας τους τελευταίους μήνες και η ανεργία σε ποσοστό έχει μειωθεί σημαντικά».

Η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα ανέφερε ακόμη ότι η οικονομική ανάπτυξη το επόμενο έτος αναμένεται να ανέλθει στο 4%, ήτοι η οικονομία θα τρέξει με ταχύτερο ρυθμό από το 3,8% που προέβλεπε τον Σεπτέμβριο και μειώνοντάς το 2023 στο 2,2% από 2,5%.