Guardian: Κοντά στην οριστικοποίηση της συμφωνίας ΕΕ και Βρετανία

Guardian: Κοντά στην οριστικοποίηση της συμφωνίας ΕΕ και Βρετανία

Βρετανία και Ευρωπαϊκή Ένωση φέρονται να είναι κοντά σε συμφωνία για για τους όρους που θα διέπουν τις οικονομικές και εμπορικές τους σχέσεις μετά την μεταβατική περίοδο του Brexit η οποία λήγει την 31η Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian η οποία επικαλείται τα όσα είπε η γενική γραμματέας της Κομισιόν, Ίλζε Γιούχανσον σε εκπροσώπους των 27 χωρών μελών στις Βρυξέλλες, για την πλειοψηφία των 11 βασικών ζητημάτων των διαπραγματεύσεων υπάρχουν πλέον νομικά έγγραφα με όλο και λιγότερα διαφιλονικούμενα σημεία. 

Υπενθυμίζεται ότι ο βασικός διαπραγματευτής της ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ βρίσκεται σε απομόνωση, έπειτα από την καταγραφή κρούσματος του κορoνοϊού στην ομάδα του, επομένως οι διαπραγματεύσεις θα γίνονται τις επόμενες ημέρες σχεδόν αποκλειστικά online. 

Αυτά που δεν έχουν λυθεί ακόμα είναι το ζήτημα της πρόσβασης του αλιευτικών από την Ευρώπη στα βρετανικά ύδατα καθώς και το θέμα του μηχανισμού που θα διασφαλίζει ένα δίκαιο επίπεδο ανταγωνισμού ανάμεσα στις ευρωπαϊκές και βρετανικές επιχειρήσεις. 

Αισιόδοξη εμφανίστηκε και η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, λέγοντας: «Έπειτα από δύσκολες εβδομάδες, με πολύ, πολύ αργή πρόοδο, τις τελευταίες ημέρες είδαμε καλύτερη πρόοδο, περισσότερη  κίνηση στους σημαντικούς φακέλους. Αυτό είναι καλό». 

«Ο χρόνος μας πιέζει, χωρίς αμφιβολία αυτή τη στιγμή. Το καλό είναι ότι τώρα υπάρχουν νομικά έγγραφα στο τραπέζι, επομένως έχουμε πολλά πράγματα να δουλέψουμε, γιατί τώρα υπάρχει κάτι ουσιαστικό, όπου κανείς μπορεί να κινηθεί γραμμή προς γραμμή, λέξη προς λέξη», πρόσθεσε.

Ο χρόνος είναι πια τόσο λίγος, ώστε η Γιούχανσον είπε στους πρεσβευτές ότι κατά πάσα πιθανότητα δεν θα μπορούν να μεταφράσουν τις 600 και πλέον σελίδες της συμφωνίας και στις 23 επίσημες γλώσσες της ΕΕ. Πάντως, το Παρίσι θεωρεί αναγκαία τη μετάφραση της συμφωνίας στα γαλλικά, για να δώσει την έγκρισή του. 

Πλέον, υπάρχει η δυνατότητα η συμφωνία να ισχύσει προσωρινά την 1η Ιανουαρίου, με τα εθνικά κοινοβούλια να την εγκρίνουν αργότερα, εάν οι όροι της καθιστούν αυτή την επικύρωση αναγκαία.