Γώγος: Υπάρχει δυναμική και γρήγορη εξάπλωση της ευλογιάς των πιθήκων

Γώγος: Υπάρχει δυναμική και γρήγορη εξάπλωση της ευλογιάς των πιθήκων

Τα κρούσματα είναι περίπου 100 μέχρι στιγμής, ωστόσο, «εκείνο που ανησυχεί ιδιαίτερα τους επιστήμονες, είναι η ταχύτατη διάδοση μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα και η αλματώδης αύξηση του αριθμού των νοσούντων σε χώρες» όπου ο ιός δεν είναι ενδημικός, ανέφερε ο καθηγητής Λοιμωξιολόγος Χαράλαμπος Γώγος.

Μιλώντας στην ΕΡΤ 3  ο καθηγητής σημείωσε πως αυτό που προβληματίζει ακόμα είναι το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος ιός έχει μεγάλο χρόνο επώασης γι’ αυτό και σε λίγες ημέρες τα κρούσματα μπορεί να γίνουν 1.000.

«Υπάρχει δυναμική του ιού», είπε ο κ. Γώγος, προσθέτοντας ότι δεν μεταδίδεται στην πρώιμη φάση αλλά μόνο με την στενή σωματική επαφή, καθώς και μέσω των κλινοσκεπασμάτων. Τα πρώτα συμπτώματα είναι καταρροή και μυαλγίες.

«Ο ιός είναι πιο επικίνδυνος για τα μικρά παιδιά, τους ανοσοκατεσταλμένους και τις εγκύους», τόνισε και συμπλήρωσε πως όποιος έχει εμβολιαστεί για ευλογιά, προστατεύεται σε ποσοστό 80% και δεν κινδυνεύει να την περάσει βαριά, ενώ για την ώρα, αυτό το εμβόλιο χρησιμοποιείται μόνο σε στενές επαφές και δεν υπάρχει επίσημη σύσταση για χρήση στον γενικό πληθυσμό.

Όσον αφορά στα μέτρα, ο καθηγητής Παθολογίας είπε πως οι οδηγίες είναι οι γνωστές αρχές υγιεινής, όπως το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών.