8ος χρόνος, ημέρα 2388η
Δευτέρα, 16 Μαΐου 2022

Γκεμπρεγεσούς: «Κάποιοι είναι πιο ίσοι από άλλους» εν μέσω πολέμου στην Ουκρανία

Γκεμπρεγεσούς: «Κάποιοι είναι πιο ίσοι από άλλους» εν μέσω πολέμου στην Ουκρανία

«Οφείλω να είμαι ευθύς και ειλικρινής, ο κόσμος δεν αντιμετωπίζει με τον ίδιο τρόπο την ανθρώπινη φυλή. Κάποιοι είναι πιο ίσοι από άλλους», είπε ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δρ Τέντρος, παραφράζοντας τον συγγραφέα Τζορτζ Όργουελ («κάποιοι άνθρωποι είναι πιο ίσοι από τους άλλους»).

«Και όταν το λέω αυτό, με πληγώνει (...) Είναι πολύ δύσκολο να το αποδεχτώ, αλλά αυτό συμβαίνει», επέμεινε, ελπίζοντας ότι «ο κόσμος θα λογικευθεί και θα αντιμετωπίζει με τον ίδιο τρόπο την ανθρώπινη ζωή».

«Όλη η προσοχή που δίνεται στην Ουκρανία είναι φυσικά πολύ σημαντική γιατί έχει αντίκτυπο σε ολόκληρο τον κόσμο, αλλά ούτε ένα κλάσμα (αυτής της προσοχής) δεν δίνεται στο Τιγκράι (σ.σ. την περιοχή της Αιθιοπίας από την οποία ο ίδιος κατάγεται, σε μια περιοχή πλήρως αποκλεισμένη, όπου μαίνεται αιματηρός πόλεμος), στην Υεμένη, το Αφγανιστάν, τη Συρία και σε όλα τα υπόλοιπα», είπε συγκινημένος ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Έκανε μακρά αναφορά για την κατάσταση στην περιοχή καταγωγής του, το Τιγκράι.

Εξέφρασε τον φόβο του ότι η ανθρωπιστική εκεχειρία που διατάχθηκε στις 24 Μαρτίου από την κυβέρνηση της Αντίς Αμπέμπα για να επιτραπεί η πρόσβαση ανθρωπιστικής βοήθειας στο Τιγκράι, μέχρι στιγμής αποκομμένο από τα πάντα, «είναι μόνο ένας διπλωματικός ελιγμός».

Εκεί που θα έπρεπε να έχουν ήδη φτάσει 2.000 φορτηγά μεταφοράς ειδών πρώτων βοηθειών στην περιοχή, «υπήρχαν μόνο 20 συνολικά, που αντιπροσωπεύουν το 1% των αναγκών», κατήγγειλε ο επικεφαλής του ΠΟΥ.

«Συγκεκριμένα, η πολιορκία μεταξύ των δυνάμεων της Αιθιοπίας και της Ερυθραίας συνεχίζεται», σύμφωνα με τον Τέντρος, ο οποίος προειδοποιεί ότι χωρίς απόλυτα ελεύθερη πρόσβαση σε βοήθεια, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι εξακολουθούν να κινδυνεύουν να πεθάνουν.

Ο πόλεμος, που ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2020 και για ένα διάστημα εξαπλώθηκε πέρα από το Τιγκράι, έχει στοιχίσει χιλιάδες ζωές, έχει αφήσει εκατομμύρια να λιμοκτονούν και οι δύο πλευρές έχουν κατηγορηθεί για φρικαλεότητες.

«Αυτό που συμβαίνει στην Αιθιοπία είναι τραγικό, άνθρωποι καίγονται ζωντανοί λόγω της εθνότητάς τους, τίποτα άλλο, και δεν είμαι σίγουρος ότι ελήφθη σοβαρά υπόψη από τα μέσα ενημέρωσης», είπε, προσθέτοντας «έχουμε ανάγκη μια ισορροπία. Πρέπει να παίρνουμε κάθε ζωή στα σοβαρά γιατί κάθε ζωή είναι πολύτιμη».