Γκάγκα-Παπαϊωάννου: Πότε θα δούμε μείωση των κρουσμάτων

Γκάγκα-Παπαϊωάννου: Πότε θα δούμε μείωση των κρουσμάτων

Για το lockdown στην περιφέρεια Αττικής αλλά και για το πού βρίσκεται επιδημιολογικά η χώρα, μίλησαν στον ΣΚΑΪ η πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας Μίνα Γκάγκα και ο Πρύτανης του ΑΠΘ Νίκος Παπαϊωάννου.

Η αυξητική τάση στα κρούσματα διατηρείται και αυτή την εβδομάδα, ωστόσο η διάρκεια του lockdown θα εξαρτηθεί κυρίως από το κατά πόσο θα τηρηθούν τα μέτρα, όπως είπαν. 

Ειδικότερα, ο κ. Παπαϊωάννου, αναφερόμενος στο ιικό φορτίο των λυμάτων στη Θεσσαλονίκη, τόνισε πως βρισκόμαστε στο ίδιο επίπεδο με την 20η Οκτωβρίου και δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή εκθετική αύξηση.

«Μείωση των κρουσμάτων προβλέπεται, εάν πραγματικά ακολουθήσουμε τα μέτρα, την επόμενη εβδομάδα, 15-20 Φεβρουαρίου.», πρόσθεσε.

Τους επόμενους 2 μήνες ενδέχεται να πηγαίνουμε με τη διαδικασία της «βεντάλιας», όπως είπε και η κυβέρνηση, όμως τα δεδομένα αλλάζουν ώρα με την ώρα επεσήμανε ο κ. Παπαϊωάννου. «Όλα τα μέτρα επαφίενται σε εμάς για να γίνουν πράξη. Είμαστε προς το τέλος. Η υπευθυνότητά μας θα καθορίσει τα μέτρα.»

Σχετικά με τη χρήση μάσκας και το ποια είναι η κατάλληλη, η κα Γκάγκα διευκρίνισε ότι η υφασμάτινη μάσκα με διπλό ή τριπλό ύφασμα μας καλύπτει. Εξαρτάται πάντα από τη χρήση για την οποία τη θέλουμε.

Όσον αφορά το περιστατικό στην Κέρκυρα, με τη νοσηλεύτρια που παρέλυσε, η κα Γκάγκα δήλωσε πως σύμφωνα με τα στοιχεία το σύνδρομο αυτό συνδέεται με ιογενείς λοιμώξεις και όχι με τα εμβόλια. «Η επιτροπή που το εξέτασε θεωρεί ότι δεν έχει σχέση με το εμβόλιο. Φυσικά έχουμε το νου μας, αλλά έχουν γίνει ήδη εκατομμύρια εμβολιασμοί και δεν υπάρχει κανένα περιστατικό», ανέφερε.