Γκ. Μαγιορκίνης: Αναμένουμε δραματική αύξηση των θανάτων τις επόμενες ημέρες

Γκ. Μαγιορκίνης: Αναμένουμε δραματική αύξηση των θανάτων τις επόμενες ημέρες

Για «δυναμική επιθετικής αύξησης» κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα μας έκανε λόγο ο Γκίκας Μαγιορκίνης, ο οποίος σημείωσε πως ο μέσος όρος των θανάτων έχει ξεπεράσει πλέον τους 10 ανά ημέρα την τελευταία εβδομάδα, και ο επταήμερος κυλιόμενος αριθμός των μολύνσεων «δείχνει ότι τις επόμενες ημέρες θα έχουμε δραματική αύξηση των θανάτων στη χώρα μας».

Κατά τη σημερινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε πως η εκρηκτική αύξηση συνεχίζεται στη Θεσσαλονίκη, «καθώς οι διαγνώσεις είναι 6 φορές περισσότερες από την Αττική».

Ανησυχία προκαλεί, όπως επισήμανε ο καθηγητής, ο αριθμός των θανόντων από τον ιό, καθώς αυτός έχει φτάσει τους 10 κατά μέσο όρο ανά ημέρα «και αναμένουμε να αυξηθεί τις επόμενες ημέρες».

Στις σχολικές ηλικίες, είπε ο κ. Μαγιορκίνης, η μετάδοση του κορονοϊού είναι πέντε φορές μικρότερη σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό. Ανέφερε ακόμη ότι η μετάδοση μέσα στα σχολεία είναι εξαιρετικά χαμηλή. Τα στοιχεία δείχνουν πως όσες φορές έκλεισε μία τάξη, στο 85% των περιπτώσεων δεν χρειάστηκε να κλείσει άλλο τμήμα.

Όσον αφορά τα ηλικιακά δεδομένα, στις ηλικίες 19-39 παρατηρούνται 600 διαγνώσεις ανά εκατομμύριο πληθυσμού των εν λόγω ηλικιών και ακολουθεί η ομάδα 40-65, που πλησιάζει τις 600 διαγνώσεις ανά εκατομμύριο. Στις ηλικίες 1-18 διατηρούν χαμηλά επίπεδα με κάτω από 150 διαγνώσεις ανά εκατομμύριο.

Στις ηλικίες 65 και άνω, οι διαγνώσεις ξεπέρασαν τις 150 ανά εκατομμύριο.