Γιώργος Τσίπρας: Η άμυνα της χώρας δεν είναι αυτοσκοπός

Γιώργος Τσίπρας: Η άμυνα της χώρας δεν είναι αυτοσκοπός

Την άποψη πως «η άμυνα της χώρας δεν είναι αυτοσκοπός» εξέφρασε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή ο τομεάρχης Άμυνας, Γιώργος Τσίπρας.

Μάλιστα, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ για το νομοσχέδιο που προβλέπει την περαιτέρω ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων με πρόσκτηση επιπλέον έξι μαχητικών αεροσκαφών Rafale, 3 φρεγατών Belharra και τορπιλών για τα υποβρύχια υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι «μπροστά στις πρόσφατες αιτιάσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών με τις οποίες αμφισβήτησε την κυριαρχία μας στα νησιά, «η απάντηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρθηκαν στην κυριαρχία μας στα νησιά, αλλά δεν έκαναν παραμικρή νύξη για δικαίωμα άμυνας των νησιών».

Σημειώνεται πως από το πρωί της Τρίτης βρίσκεται σε εξέλιξη η συζήτηση του νομοσχεδίου με το οποίο αποκτούν ισχύ νόµου σχέδια συμβάσεων που αφορούν στον τομέα της εθνικής άμυνας, που ενισχύουν τις επιχειρησιακές δυνατότητες του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας.

Αναλυτικά ολόκληρη η δήλωση του τομεάρχη Άμυνας της αξιωματικής αντιπολίτευσης

«Δεν υπάρχει καμία θωράκιση, εάν η χώρα χρεοκοπήσει, αν υπαχθεί σε νέα μνημόνια και στερηθεί την οικονομική της ανεξαρτησία. Δεν υπάρχει καμία θωράκιση όταν ο λαός υπόκειται σε οικονομική ασφυξία και δυστυχώς ξαναμπαίνουμε σε αυτή την κατάσταση, όταν οι επόμενοι προϋπολογισμοί για πολλά χρόνια θα επιβαρύνονται με υπέρογκες απαιτήσεις στρατιωτικών δαπανών, ίσως επειδή ο κ.Μητσοτάκης θέλει να παριστάνει σήμερα τον εθνικό ηγέτη. Το ζήτημα της εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής ασφάλειας είναι αυτό το οποίο πρέπει να υπηρετεί η άμυνα της χώρας» και πρόσθεσε: «Η άμυνα της χώρας δεν είναι αυτοσκοπός. Πρόσφατα, πολύ πρόσφατα, απέναντι στις δηλώσεις Τσαβούσογλου και άλλων Τούρκων αξιωματούχων παλαιότερα που δεν αμφισβητούν μόνο το δικαίωμα άμυνας στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, αμφισβητούν πλέον την ίδια την εθνική κυριαρχία στα νησιά. Η απάντηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρθηκαν στην κυριαρχία μας στα νησιά, αλλά δεν έκαναν παραμικρή νύξη για δικαίωμα άμυνας των νησιών». 

Να σημειωθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να δηλώσει «παρών» επί της αρχής του υπό συζήτηση νομοσχεδίου, να καταψηφίσει την σύμβαση για τα Rafale και να ψηφίσει υπέρ των υπόλοιπων συμβάσεων.