Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει την Ολλανδή δημοσιογράφο

Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει την Ολλανδή δημοσιογράφο

Στήριξη στην Ολλανδή δημοσιογράφο που κατηγόρησε τον Έλληνα πρωθυπουργό και τη χώρα συνολικά για push backs προσφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ ασκώντας κριτική και υποστηρίζοντας παράλληλα την προβοκατόρικη τοποθέτησή της η οποία προκάλεσε την εντονη αντίδραση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Το γεγονός δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία ούτε πέφτει κανείς από τα σύννεφα για τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Εν τούτοις η εμμονή που δείχνει και η προσπάθεια να κατηγορηθεί η χώρα στο προσφυγικό προκαλεί ερωτήματα.

Ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Ψυχογιός, όχι μόνο υιοθετεί, ως αρμόδιος εκπρόσωπος του κόμματος για τα θέματα του προσφυγικού τις θέσεις που εξέφρασε η Ολλανδή δημοσιογράφος αλλά υποστήριξε ότι «είναι γνωστό ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει συνηθίσει σε δύσκολες ερωτήσεις στις συνεντεύξεις του στην Ελλάδα και γι’ αυτό έχασε εύκολα την ψυχραιμία του και βγήκε εκτός εαυτού σε μια δύσκολη ερώτηση που έθεσε Ολλανδή δημοσιογράφος κατά τη συνέντευξη Τύπου με τον Ολλανδό πρωθυπουργό».

Ποιά ήταν όμως η ερώτηση; Η Ολλανδή δημοσιογράφος κατά τη χθεσινή κοινή συνέντευξη τύπου του Ελληνα πρωθυπουργού με τον Ολλανδό ομόλογό του είπε τα εξής: «Πρωθυπουργέ κ. Μητσοτάκη πότε επιτέλους θα σταματήσετε να ψεύδεστε; Να ψεύδεστε για τα pushbacks, να ψεύδεστε για το τι συμβαίνει με τους πρόσφυγες στην Ελλάδα; Σας παρακαλώ σταματήστε να μην υποτιμάτε τη νοημοσύνη μου και τη νοημοσύνη όλων των δημοσιογράφων στον κόσμο. Υπάρχουν πολλά στοιχεία κι εσείς συνεχίζετε να τα αρνείστε και να ψεύδεστε, αυτό είναι σαν ναρκισσιστική κατάχρηση. Γιατί δεν είστε ειλικρινής; Γιατί δεν λέτε πως “οι Βρυξέλλες μας άφησαν μόνους, περιμέναμε έξι χρόνια, κανείς δεν έκανε τίποτα, θα πρέπει να γίνουν μετεγκαταστάσεις, δεν τις κάνουν, τώρα πρέπει να μιλήσω και ναι, κάνω βίαια, απάνθρωπα pushbacks”. Γιατί σταματήσατε να χτυπάτε την πόρτα των Βρυξελλών για το θέμα των μετεγκαταστάσεων;».

Απευθυνόμενη δέ στον Μάρκ Ρούτε ειπε τα εξής: «Και για εσάς κ. Rutte, ποιες είναι οι κυρώσεις που θα πρέπει να επιβληθούν στην Ελλάδα, και ίσως και στην Ολλανδία, που δέχτηκε αυτή την παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για την οποία και η Ολλανδία είναι επίσης συνυπεύθυνη. Πολλοί δήμοι στην Ολλανδία θέλουν να δεχτούν πολλούς πρόσφυγες από την Ελλάδα, καθώς και πολλά ασυνόδευτα παιδιά. Είναι έτοιμοι να τα δεχτούν, αλλά αυτός ο Πρωθυπουργός αντιστέκεται σε αυτό. Επομένως, θα μπορούσατε να καταλήξετε σε μια συνεννόηση και έτσι, οι δήμοι της Ολλανδίας, οι οποίοι είναι τόσο έτοιμοι να πάρουν κάποιο βάρος από την Ελλάδα, να μπορέσουν να υποδεχτούν πρόσφυγες από την Ελλάδα; Γιατί η δική του κυβέρνηση αντιστέκεται σε αυτό».

Σε αυτή την τοποθέτηση με τις προβοκατόρικες αναφορές στην Κυβέρνηση αλλά και την Ελλάδα ο ΣΥΡΙΖΑ είδε πανικό λόγο της… σκληρής ερώτησης. Δεν σταμάτησε όμως εκεί αφού στην ανακοίνωση του αρμόδιου τομεάρχη αναφέρεται ακόμη ότι: «Δεν μπορεί όμως να εγκαλεί πειστικά έναν ξένο δημοσιογράφο ότι δημιουργεί ψευδή εικόνα για την Κυβέρνησή του, όταν ο ίδιος παραδέχεται ευθαρσώς ότι η Ελλάδα αναχαιτίζει βάρκες προσφύγων και μεταναστών διενεργώντας pushbacks στο Αιγαίο. Όταν αντί να πιέζει την Ευρώπη να αναλάβει τις ευθύνες της, για μετεγκαταστάσεις προσφύγων αναλογικά σε όλα τα κράτη μέλη, για την εργαλειοποίηση από την Τουρκία και για την καταπολέμηση των αιτιών της μετανάστευσης, την καθησυχάζει ότι η Ελλάδα αποτελεί "ευρωπαϊκή ασπίδα". Επικαλείται μάλιστα τη νέα κλειστή δομή χιλιάδων ανθρώπων στη Σάμο και στη συνέχεια και τα άλλα νησιά, που καθιστούν τη χώρα de facto αποθήκη ψυχών και δεσμοφύλακα της Ευρώπης».

Και καταλήγει με τη σημείωση πως «Ελπίζουμε να έχει επίγνωση της σοβαρότητας όσων είπε και ότι η παραδοχή του φέρνει σε πολύ δύσκολη θέση και εκθέτει τόσο τον ίδιο όσο και τη χώρα, καθώς τα pushbacks είναι παράνομα σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και θέτουν σε συνεχή κίνδυνο ανθρώπινες ζωές».

Η στήριξη ΣΥΡΙΖΑ ήταν αναμενόμενη. Άλλωστε επί σειρά μηνών κατηγορεί την κυβέρνηση για δήθεν push backs και κακομεταχείριση μεταναστών και προσφύγων σε μια προσπάθεια να στηρίξει το αφήγημα που επιχειρεί να στήσει περί ακροδεξιών τάσεων και πολιτικής που αντίκειται στο διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο.

Έρχεται όμως μια μόλις ημέρα από το συμβάν ανατολικά της Λέσβου όπου βάρκα με μετανάστες συνοδευόμενη από την Τουρκική Ακτοφυλακή επιχείρησε να φτάσει στα παράλια του νησιού. Και αντί να μιλήσει για την πολιτική της γείτονας που εργαλειοποιεί το προσφυγικό αναλόγως των εσωτερικών και άλλων προβλημάτων της Κυβέρνησης Ερντογάν επιδιώκει την επιβολή κυρώσεων στη χώρα.

Είναι άλλωστε η αξιωματική αντιπολίτευση που επιχειρεί να θέσει και θέμα για τα ανήλικα προσφυγόπουλα υιοθετώντας αναρτήσεις στο διαδίκτυο με δήθεν καταγγελίες για τις οποίες η κυβέρνηση έχει ζητήσει την παρέμβαση της δικαιοσύνης και τη διερεύνηση των ανυπόσταστων φημών που διαδίδονται.

Και οι οποίες έφτασαν στο σημείο να μετατραπούν σε ένα ακόμη απονενοημένο αντιπολιτευτικό διάβημα από την πλευρά της Κουμουνδούρου προκαλώντας την έντονη αντίδραση του Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος μόλις χθες μιλώντας την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. απάντησε σε υψηλούς τόνους τονίζοντας τα εξής:

​«Όσον αφορά τη στρατηγική του κ. Τσίπρα τις τελευταίες μέρες και αυτή αφορά το προσφυγικό. Δεν θα θυμηθώ τις τοποθετήσεις ότι δήθεν δεν υπάρχουν σύνορα στη θάλασσα, τους εφιάλτες της Μόριας και της Ειδομένης. Αλλά θέλω να καταγγείλω από εδώ, από αυτό εδώ το βήμα την απίστευτη αθλιότητα του ΣΥΡΙΖΑ να διακινεί χυδαία ψεύδη ύποπτων κύκλων για ασυνόδευτα προσφυγόπουλα την ώρα που η  Κυβέρνηση έχει ήδη καταγγείλει αυτούς τους διακινητές άθλιων, άθλιων φημών στη Δικαιοσύνη».

Διαβάστε ακόμη:

Κυρ. Μητσοτάκης σε ολλανδή δημοσιογράφο για το προσφυγικό: Δεν θα δεχτώ να προσβάλλετε εμένα και τον ελληνικό λαό

Παπαδημούλης: Είδος δημοσιογραφίας που σπανίζει στην Ελλάδα η ολλανδή δημοσιογράφος