Γιατί ο Ερντογάν απαγορεύει τώρα και το bitcoin

Γιατί ο Ερντογάν απαγορεύει τώρα και το bitcoin

Μετά τις αποτυχημένες προσπάθειες να συγκρατήσει την κατρακύλα της τουρκικής λίρας με έμμεσα capital controls και γενικότερο έλεγχο σε καταθέσεις και χρυσό, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν… τα έβαλε και με τα κρυπτονομίσματα.

Το πρωί της Παρασκευής, η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας (CBRT) ανακοίνωσε την απαγόρευση της χρήσης κρυπτονομισμάτων για έμμεσες και άμεσες πληρωμές από το τέλος του μήνα. Και όπως πάντα, οι τουρκικές αρχές έχουν και τις σχετικές δικαιολογίες.

Σύμφωνα λοιπόν με την CBRT, υπάρχουν πολλοί λόγοι για να απαγορεύσει κανείς το bitcoin και τα άλλα κρυπτονομίσματα, όπως η έλλειψη «εποπτικών μηχανισμών» και «κεντρικού κανονιστικού πλαισίου».

Επιπλέον, η CBRT προειδοποιεί ότι τα κρυπτονομίσματα συνοδεύονται από υπερβολική μεταβλητότητα και ότι τα ψηφιακά πορτοφόλια όπου αποθηκεύονται μπορούν να κλαπούν και να διενεργηθούν παράνομες συναλλαγές και τα χρήματα δεν θα μπορούν να ανακτηθούν.

Με άλλα λόγια ο Ερντογάν-διότι κανείς δεν αμφιβάλλει ότι οι αποφάσεις της κεντρικής τράπεζας είναι αποφάσεις του προέδρου- προσπαθεί να πείσει τους πολίτες να μην αγοράζουν κρυπτονομίσματα γιατί είναι… του διαβόλου.

Προφανώς και υπάρχουν συγκεκριμένα ζητήματα που εξετάζονται από τις κεντρικές αρχές και τον επενδυτικό κόσμο σε σχέση με τα κρυπτονομίσματα και τη χρήση τους, όμως αυτά δεν έγιναν χθες γνωστά. Γιατί λοιπόν οι τουρκικές αρχές αποφάσισαν τώρα να τα απαγορεύσουν;

Η ίδια η CBRT υποστηρίζει ότι προχωρά σε αυτή την κίνηση γιατί αυξάνεται συνεχώς η χρήση των κρυπτονομισμάτων και επομένως αυξάνεται και ο κίνδυνος για τους πολίτες που τα αγοράζουν και τα χρησιμοποιούν για διάφορες συναλλαγές.

Σε μία εποχή όπου καθημερινά μεγάλες επιχειρήσεις όπως η Tesla και η PayPal, δίνουν τη δυνατότητα στους κατόχους κρυπτονομισμάτων να αγοράσουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους, η Τουρκία τα απαγορεύει.

Στο μυαλό του Ερντογάν το bitcoin «ευθύνεται» και αυτό για την κατρακύλα της τουρκικής λίρας τους τελευταίους μήνες και επομένως είναι ένα εμπόδιο στη μάχη που αναμένεται να δώσει με τις αγορές το προσεχές διάστημα.

Διότι παρά την απόφαση του διοικητή της κεντρικής τράπεζας, Σαχάπ Καβτζίογλου, να διατηρήσει την περασμένη Πέμπτη αμετάβλητα τα επιτόκια στο 19%, η Capital Economics προειδοποιεί ότι η CBRT θα προβεί σε νέες μειώσεις επιτοκίων στους επόμενους μήνες. Συνεπώς, η απαγόρευση των κρυπτονομισμάτων μπορεί να περιορίσει τις πιέσεις που αναπόφευκτα θα δεχθεί η τουρκική λίρα.

Η αλήθεια είναι ότι από το 2018 έως σήμερα, οι Τούρκοι στην προσπάθειά τους να προφυλαχθούν από τις διαδοχικές νομισματικές κρίσεις και τη διολίσθηση του εθνικού τους νομίσματος, εξέλιξη που τους κάνει φτωχότερους καθημερινά, βρίσκουν καταφύγιο στον χρυσό, στο δολάριο και σε άλλα ξένα νομίσματα καθώς και στα κρυπτονομίσματα.

Μάλιστα, είναι τέτοια η μανία με την οποία οι Τούρκοι ανταλλάσσουν τις λίρες με bitcoin που η Τουρκία θεωρείται η χώρα με τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών με κρυπτονομίσματα στη Μέση Ανατολή και ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα κρυπτονομισμάτων στον κόσμο.

Δεν είναι τυχαίο ότι μόλις έγινε γνωστή η είδηση της απαγόρευσης το Bitcoin σημείωσε μεγάλη πτώση από το επίπεδο των 63.000 δολαρίων στα 60.000 δολάρια για να ανακάμψει μερικώς το απόγευμα της Παρασκευής.

Παράλληλα, η απόφαση του Ερντογάν έρχεται σε μία στιγμή που το Bitcoin, το Ethereum και άλλα κρυπτονομίσματα καταγράφουν ιστορικά ρεκόρ, γεγονός που τα καθιστά ακόμη πιο ελκυστικά στα μάτια των επενδυτών μετά και την εισαγωγή του μεγαλύτερου ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων, Coinbase, στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Όσο πιο mainstream γίνονται τα ψηφιακά νομίσματα, τόσο πιο πολύ εξοικειώνονται οι Τούρκοι και γίνεται πιο εύκολη η απόφαση να αφήσουν την ασταθή και ευάλωτη στις ανορθόδοξες οικονομικές πολιτικές του Ερντογάν, τουρκική λίρα για τα πιο γνωστά κρυπτονομίσματα που θεωρούνται «καυτά» αυτή την περίοδο. 

Σημειώνεται, τέλος, ότι εκτός από την Τουρκία, περιορισμούς στη χρήση κρυπτονομισμάτων ετοιμάζεται να επιβάλει και η Ινδία, η οποία φέρεται να εξετάζει την επιβολή σοβαρών προστίμων όχι μόνο σε όσους συναλλάσσονται με κρυπτονομίσματα αλλά και σε όσους απλά τα έχουν στην κατοχή τους.

Η Κίνα επίσης προσπαθεί να θέσει υπό έλεγχο το trading κρυπτονομισμάτων, ενώ πρόβλημα αντιμετωπίζουν πολλές χώρες με ασταθή νομίσματα όπως η Νιγηρία, όπου οι πολίτες αναζητούν καταφύγιο σε ξένα assets.