Για την Συμφωνία των Πρεσπών συζήτησαν Κοτζιάς-Λε Ντριάν

Για την Συμφωνία των Πρεσπών συζήτησαν Κοτζιάς-Λε Ντριάν

Τα ζητήματα της ευρωπαϊκής άμυνας και ασφάλειας, η κατάσταση στην Μέση Ανατολή, και η Συμφωνία των Πρεσπών κυριάρχησαν στην συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με τον Γάλλο ομόλογό του Ζαν Υβ Λε Ντριάν.

 

Ειδικότερα για το ονοματολογικό της πΓΔΜ, ο Έλληνας ΥΠΕΞ είπε ότι «είναι μια συμφωνία που κατάφερε να κερδίσει ένα όνομα και μάλιστα erga omnes, που όπως δείχνουν όλα τα πρακτικά των διαπραγματεύσεων του 2007-2008, επροτάθη από την τότε υπουργό Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας χωρίς επιτυχία. Και μάλιστα, δεν επροτάθη erga omnes».

Ο Γάλλος ΥΠΕΞ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη Συμφωνία των Πρεσπών, τονίζοντας ότι είναι «ένα πολύ σημαντικό θέμα ιστορικής σημασίας» το οποίο συζήτησε με τον κ. Κοτζιά, εκφράζοντας την ελπίδα ότι «σύντομα θα μπορέσει να επικυρωθεί αυτή η συμφωνία που θα συνεισφέρει στην απαραίτητη σταθερότητα, η οποία πρέπει να υπάρχει στην περιοχή».

Ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε επίσης στις πρωτοβουλίες που συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση σχετικά με κοινές δράσεις για τη λήψη ορισμένων πρωτοβουλιών μαζί, όσον αφορά στο πρόβλημα της μετανάστευσης, αλλά και για την ανάπτυξη των εκατέρωθεν θεσμών των δύο κρατών, όπως είναι τα διάφορα πολιτιστικά κέντρα. Ιδιαίτερη μνεία έκανε και στη συζήτηση που εστίασε στην περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών οικονομικών σχέσεων.

Η περαιτέρω αναβάθμιση των διμερών σχέσεων ώστε να στηρίξει η Γαλλία την ανάπτυξη της Ελλάδας ήταν ο βασικός άξονας της συνάντησης που είχαν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Νίκος Κοτζιάς και Ζαν Υβ Λε Ντριάν.

Κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου ο κ. Κοτζιάς ευχαρίστησε τον Γάλλο ομόλογό του υπενθυμίζοντας το παλιό σύνθημα "Ελλάς-Γαλλία-Συμμαχία" και τόνισε ότι η συνάντησή τους επιβεβαίωσε τον ειδικό στρατηγικό ρόλο που έχει η σχέση Ελλάδος-Γαλλίας, τόσο για την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και για την Μεσόγειο.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ