Για... την ασφάλεια του Δένδια η καθυστέρηση του αεροσκάφους λέει τώρα η Άγκυρα

Για... την ασφάλεια του Δένδια η καθυστέρηση του αεροσκάφους λέει τώρα η Άγκυρα

Νεά εκδοχή των γεγονότων για το περιστατικό με το αεροσκάφος του Νίκου Δένδια, παρουσίασε η Άγκυρα, με τον εκπρόσωπο του τουρκικού ΥΠΕΞ Χαμί Ακσόι να επικαλείται «απαραίτητες διαδικασίες» για την.... ασφάλεια του έλληνα υπουργού Εξωτερικών, έπειτα από την αρχική διατύπωση περί τεχνικού λάθους της αρμόδιας τουρκικής υπηρεσίας.

Ειδικότερα, σε δηλώσεις του ο κ. Ακσόι ανέφερε ότι το ελληνικό κυβερνητικό αεροσκάφος που πήγε να παραλάβει τον Ν. Δένδια, αφότου το πρώτο παρουσίασε βλάβη, δεν είχε καταθέσει δικό του σχέδιο πτήσης. Ως εκ τούτου,σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του τουρκικού ΥΠΕΞ, όταν εισήλθε στον τουρκικό εναέριο χώρο το αεροσκάφος ζητήθηκε εκτάκτως το σχέδιο πτήσης του από τις ιρακινές αρχές, μία διαδικασία «απαραίτητη για την ασφάλεια του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από την Αθήνα επιβεβαιώνουν ότι υπήρξε η εν λόγω αλλαγή κυβερνητικών αεροσκαφών, επισημαίνοντας όμως το προφανές, ότι δεν είναι δυνατόν να έχει απογειωθεί αεροσκάφος χωρίς να έχει εκδοθεί πρώτα σχέδιο πτήσης.

Νωρίτερα άλλωστε, διπλωματικές πηγές είχαν κάνει γνωστό πως είχε δοθεί εντολή στην ελληνική πρεσβεία να προβεί σε διάβημα διαμαρτυρίας στην Άγκυρα προς το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών για το περιστατικό με το κυβερνητικό αεροσκάφος. Ωστόσο με πρωτοβουλία της η τουρκική πλευρά παρείχε εξηγήσεις στην πρεσβεία μας στην Άγκυρα, πριν το διάβημα, αποδίδοντας το περιστατικό σε τεχνικό λάθος της αρμόδιας τουρκικής υπηρεσίας.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι η ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα θα επανερχόταν, προκειμένου να διασφαλίσει ότι δε θα επαναληφθεί ανάλογο περιστατικό.

Η Τουρκία κράτησε 20 λεπτά στον αέρα το κυβερνητικό αεροσκάφος με τον Ν. Δένδια

Σχετικά με το περιστατικό, υπενθυμίζεται ότι οι τουρκικές αρχές προχώρησαν σε μία ακόμα ακραία ενέργεια, καθώς κράτησαν στον αέρα για είκοσι ολόκληρα λεπτά το κυβερνητικό αεροσκάφος που μετέφερε τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια προς την Αθήνα.

Συγκεκριμένα, όπως μετέδωσε ο Νίκος Μελέτης στην ΕΡΤ, οι τουρκικές αρχές κράτησαν χθες το βράδυ 20’ στον αέρα το κυβερνητικό αεροσκάφος της Ελλάδας πάνω από τα σύνορα Τουρκίας-Ιράκ, βορείως τη Μοσούλης αρνούμενοι να χορηγήσουν την άδεια υπέρπτησης που είχαν οι ίδιοι εγκρίνει λίγο νωρίτερα. Στο σκάφος επέβαινε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ο οποίος επέστρεφε στην Αθήνα. Πρόκειται για μια ενέργεια που ξεπερνά κάθε έννοια καλής γειτονίας και καταστρατηγεί τους κανόνες διπλωματικής συμπεριφοράς.

Το σκάφος «Νεφέλη» είχε αναχωρήσει από το Ιράκ μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στην περιοχή. Οι τουρκικές αρχές ειδοποιήθηκαν για τη VIP πτήση και έδωσαν έγκριση την οποία ωστόσο απέσυραν καθώς προσέγγιζε στα σύνορα. Ξεκίνησε έντονη διπλωματική επικοινωνία και το αεροσκάφος υποχρεώθηκε να χαμηλώσει ύψος και να κάνει κύκλους μέχρι να διευθετηθεί το θέμα, ενώ τέθηκε ζήτημα για το κατά πόσο υπάρχει κίνδυνος επάρκειας καυσίμων.

Στο ρεπορτάζ σημειώνεται, πως πρόκειται για κίνηση εντελώς εκτός ορίων και πλαισίου καλής γειτονίας που δείχνει μια μη φιλική διάθεση και δημιουργεί εμπόδια σε ένα δίαυλο επικοινωνίας που πρέπει να υπάρχει μεταξύ των δύο χωρών, εγείροντας παράλληλα και θέματα ασφαλείας καθώς επρόκειτο για μια περιοχή ιδιαίτερα αφιλόξενη χωρίς καν αεροδρόμια που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση ανάγκης.