Για τη Μάντσεστερ Σίτι είναι θέμα ψυχολογίας και νοοτροπίας

Για τη Μάντσεστερ Σίτι είναι θέμα ψυχολογίας και νοοτροπίας

Η ήττα της Μάντσεστερ Σίτι από την Λιντς του Μαρσέλο Μπιέλσα με 2-1 το περασμένο Σάββατο, «γκρέμισε» σαν πύργο από τραπουλόχαρτα την αίσθηση πως η ομάδα του Πεπ Γκουαρδιόλα μπορεί να κατακτήσει το καρέ τίτλων: την Premier League, το Champions League, το League Cup και το Κύπελλο Αγγλίας. Τουλάχιστον, εκτός του συλλόγου. Αυτό φάνηκε και από τις ερωτήσεις που δέχθηκαν χθες ο Καταλανός προπονητής και ο μέσος Ιλκάι Γκιντογάν στη συνέντευξη Τύπου, ενόψει του αποψινού ματς (22:00, COSMOTE TV SPORT 2) των «πολιτών» με τη Ντόρτμουντ στο «Signal – Iduna Park» για τα προημιτελικά του Champions League. Η Σίτι πηγαίνει με προβάδισμα 2-1.

Ηταν, λοιπόν, προειδοποίηση αυτό που συνέβη κόντρα στην Λιντς; «Ισως, αλλά αυτό μπορεί ν' αποδειχθεί μόνο μετά το ματς με τη Ντόρτμουντ», είπε ο Γκιντογάν και συνέχισε: «έχουμε μια πολύ καλή ευκαιρία να περάσουμε, αλλά πρέπει να την εκμεταλλευτούμε. Ξέρουμε πως αποτύχαμε στο παρελθόν, όπως και το ότι μια ομάδα με την ποιότητά μας θα έχει καλές στιγμές στο παιχνίδι, οπότε δεν πρέπει να τις αφήσουμε να περάσουν». Πριν μερικές μέρες ο φορ της Σίτι, Ραχίμ Στέρλινγκ, τόνισε πως στο α' ματς, η ομάδα του θα μπορούσε να νικήσει με 3-0, αλλά ορισμένες φορές μπαίνουν στα μυαλά των παικτών αμφιβολίες. «Αν σταματήσουμε να το σκεφτόμαστε τότε θα μπορέσουμε να κάνουμε το επόμενο βήμα», δήλωσε.

Στη διάρκεια των αγώνων όπου η Σίτι διεκδικεί το δικαίωμα συμμετοχής στα ημιτελικά χάνει πιο εύκολα την ψυχραιμία της, δείγμα πως είναι μια ομάδα η οποία νιώθει πως δεν ξέρει τα... μυστικά της διοργάνωσης, σε αντίθεση με τον τρόπο που παίζει για παράδειγμα στην Premier League ή στις άλλες αγγλικές διοργανώσεις.

Από το 2016 που κάθεται στον πάγκο της ομάδας ο Γκουαρδιόλα, αυτή δεν έχει καταφέρει να προκριθεί στους «4» του Champions League. Σε κάθε σεζόν, στις σειρές που έβγαινε νοκ άουτ υπήρξαν καθοριστικές διαιτητικές αποφάσεις εναντίον της: μια αποβολή του τερματοφύλακα και πέναλτι σ' εκείνη με τη Μονακό. Δύο γκολ οφσάιντ που έπρεπε να μετρήσουν εναντίον της Λίβερπουλ. Το γκολ που έδωσε την πρόκριση στην Τότεναμ προήλθε από επαφή με το χέρι του επιθετικού. Πέρυσι, με την Λιόν επίσης ένα γκολ των Γάλλων έπρεπε να ακυρωθεί. Αυτές οι αποφάσεις των διαιτητών έχουν δημιουργήσει και θεωρίες συνωμοσίας, για το πως αντιμετωπίζει η UEFA την Σίτι. Κι αυτές βρίσκονται στο πίσω μέρος του μυαλού των παικτών της. Μια ματιά στο πώς αντιδρούν σε κάποιο σφύριγμα που θεωρούν κόντρα φτάνει.

«Ναι, μα αυτά δεν έχουν καμία σημασία. Δεν παίξαμε καλύτερα και δεν αξίζαμε να περάσουμε. Το ίδιο θα συμβεί (σ.σ. αποκλεισμός) και τώρα αν δεν παίξουμε καλά. Θα υποχρεωθούμε να το προσπαθήσουμε του χρόνου», είπε ο Γκουαρδιόλα. Σε ορισμένες από αυτές τις αποτυχίες, ο κόουτς έχει κάνει κι εκείνος λάθη: μπερδεύει τους παίκτες με τις επιλογές του (Λιόν), δεν είναι κι ο ίδιος ήρεμος (Λίβερπουλ).

«Πόσο μεγάλο τεστ ψυχολογίας και νοοτροπίας είναι για τους παίκτες σου;», τον ρώτησαν. «Είναι ευχαρίστησή μας να βρισκόμαστε σ' αυτό το σημείο του θεσμού και δεν μπορούμε να λάβουμε τίποτα ως δεδομένο και πρέπει να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας για να νικήσουμε. Οπότε πρέπει να ελέγξουμε τα συναισθήματά μας όταν θα έρθουν κακές στιγμές. Κι όσοι νιώθουν άνετα θα πρέπει να ηγηθούν. Οσοι, πάλι, δεν θα νιώθουν τόσο καλά θα πρέπει να παίξουν απλά και με ηρεμία. Τώρα είναι η ώρα για το επόμενο βήμα. Οι παίκτες το θέλουν», απάντησε.