Γερουσιαστής Ρεπουμπλικάνων: Δεν ξέρω αν μπορώ να στηρίζω πια τον Τραμπ

Γερουσιαστής Ρεπουμπλικάνων: Δεν ξέρω αν μπορώ να στηρίζω πια τον Τραμπ

Η Λίζα Μαρκαουσκι Γερουσιαστής των Ρεπουμπλικάνων στήριξε δημοσίως τον πρώην υπουργό Άμυνας Τζιμ Μάτις ο οποίος εξαπέλυσε σφοδρή κριτική στον Ντόναλντ Τραμπ με αφορμή την πρόθεση του να βγάλει τον στρατό στους δρόμους λόγω των ταραχών μετά την δολοφονία του Τζόρτζ Φλόιντ.

"Ο στρατηγός Μάτις είχε δίκιο, τα όσα είπε ήταν αληθή, απαραίτητα και χρήσιμα" είπε η Γερουσιαστής από την Αλάσκα σε ρεπόρτερ που την ρώτησαν για το θέμα. Η Μαρκαουσκι η οποία θεωρείται εξαιρετικά μετριοπαθής πρόσθεσε ότι "αμφιταλαντεύεται" αν θα στηρίζει τον Τραμπ στο μέλλον.

Η δήλωση της προκάλεσε την οργή του Τραμπ ο οποίος μέσω Twitter, οπής συνηθίζει απείλησε να μην στηρίξει την Μαρκαουσκι για την επανεκλογή της. Είναι μια απειλή που εκτοξεύει συνεχώς ο Αμερικανός πρόεδρος θέλοντας να εκφοβίσει υποψηφίους ή εκλεγμένους των Ρεπουμπλικάνων προκειμένου τα ταχθούν με τη γραμμή του. 

Ωστόσο υπάρχει ένα πρακτικό πρόβλημα για τον Ντόναλντ Τραμπ, η Μαρκαουσκι όπως και ο Γερουσιαστής της Γιούτα Μιτ Ρομνει δεν θα είναι υποψήφιοι στις επερχόμενες εκλογές του Νοεμβρίου, αλλά στις ενδιάμεσες του 2022, καθώς η θητεία ενός γερουσιαστή στις ΗΠΑ είναι εξαετής. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και αν ο Τραμπ επανεκλεγεί, ο έλεγχος της Γερουσίας δεν είναι δεδομένος. 

Σημειώνεται ότι ο Μιτ Ρομνει αποκάλεσε την απόλυση του γενικού επιθεωρητή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ από τον Ντόναλντ Τραμπ ως "κίνδυνο για την δημοκρατία."

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ρομνει καταφέρεται κατά του προέδρου, αφού τον Φεβρουάριο ψήφισε υπέρ της καθαίρεσης του Τραμπ. Με αυτόν τον τρόπο ο πρώην πρώην υποψήφιος πρόεδρος των ΗΠΑ το 2012, έγινε ο πρώτος Γερουσιαστής στην ιστορία που ψηφίζει κατά του προέδρου που προέρχεται από το ίδιο κόμμα σε μια τέτοια διαδικασία.