Γερμανικός Τύπος: «Ο χρόνος πιέζει για το προσφυγικό στην Ελλάδα»

Γερμανικός Τύπος: «Ο χρόνος πιέζει για το προσφυγικό στην Ελλάδα»

Με αναφορές στο προσφυγικό/μεταναστευτικό ζήτημα και την κατάσταση που επικρατεί στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου ο γερμανικός Τύπος, με την εφημερίδα Die Welt να επισημαίνει πως «ο χρόνος πιέζει, γιατί οι προσφυγικές ροές από την Τουρκία συνεχίζονται».

Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, το δημοσίευμα αναφέρει πως σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) από τις αρχές της χρονιάς φθάνουν στα νησιά κάθε μέρα περισσότεροι από 100 μετανάστες, κατά μέσο όρο. «Πάνω από 41.000 μετανάστες ζουν πλέον σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Λέρο και Κω, ενώ οι καταυλισμοί στα νησιά αυτά έχουν κατασκευαστεί για να φιλοξενήσουν συνολικά περίπου 6.200. Ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν επικρίνει επανειλλημμένα την κατάσταση στα νησιά ως απάνθρωπη», τονίζει η Die Welt.

Τι συμβαίνει όμως με τους εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες που πήγαν στη Γερμανία το καλοκαίρι του 2015; H Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ)  κάνει έναν θετικό απολογισμό, σημειώνοντας: «Ποιος θα το φανταζόταν; Πέντε χρόνια μετά την άφιξή τους στη Γερμανία σχεδόν οι μισοί πρόσφυγες έχουν βρει δουλειά, παρότι πολλοί από αυτούς δεν μιλούσαν καθόλου γερμανικά, ενώ ελάχιστοι διέθεταν επαγγελματική ή ακαδημαϊκή κατάρτιση».

Το δημοσίευμα της FAZ αναφέρει πως «σημαντική βοήθεια προσέφερε η κινητοποίηση πολλών επιχειρήσεων, ιδιαίτερα σε χειρωνακτικά επαγγέλματα, καθώς και τα μαθήματα για τη γλώσσα και την ενσωμάτωση στη γερμανική κοινωνία, αν και σε όλα αυτά υπάρχουν σημαντικά περιθώρια βελτίωσης. Ωστόσο, κανείς δεν θα πρέπει να επαναπαύεται σε αυτές τις επιτυχίες».