Γερμανία: Τα φουγάρα σβήνουν, τα σύννεφα ύφεσης επιστρέφουν

Γερμανία: Τα φουγάρα σβήνουν, τα σύννεφα ύφεσης επιστρέφουν

Του Κωνσταντίνου Μαριόλη

Εκεί που πολλοί πίστευαν ότι η παντοδύναμη γερμανική βιομηχανική αυτοκρατορία θα έδειχνε την ισχύ της και θα διέψευδε όσους έβλεπαν τη Γερμανία να πέφτει σε ύφεση, ήρθαν τα στοιχεία για το ΑΕΠ να υποδείξουν ότι τελικά τα πράγματα για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης είναι πολύ χειρότερα απ? ότι αναμενόταν.

Η μηδενική ανάπτυξη στο δ? τρίμηνο και η εξάπλωση του κορονοϊού στις αρχές του 2020 φέρνουν το Βερολίνο μπροστά σε ένα αδιέξοδο που πίστευε ότι θα αποφύγει. Την ώρα που η πολιτική κρίση δείχνει να έχει πολύ δρόμο ακόμη, η γερμανική κυβέρνηση καλείται να πάρει πολύ δύσκολες αποφάσεις, καθώς οι μονάδες παραγωγής σταματούν και τα σημάδια ύφεσης πλησιάζουν ξανά απειλητικά πάνω από τη γερμανική οικονομία προμηνύοντας… καταιγίδα.

Θα χρησιμοποιηθεί μέρος από το μεγαλύτερο εμπορικό πλεόνασμα στον κόσμο για να αποφύγει η Γερμανία τα χειρότερα και ποιος πολιτικός έχει το σθένος να δώσει τέλος στην στρατηγική του black zero που εφάρμοσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε;

Σύμφωνα με το ινστιτούτο Ifo, η Γερμανία «έτρεξε» το 2019 το μεγαλύτερο εμπορικό πλεόνασμα στον κόσμο για τέταρτη διαδοχική χρονιά, στα 293 δις. ευρώ, παρά τις αναταράξεις που προκάλεσε ο εμπορικός πόλεμος. Ενισχύονται έτσι οι φωνές προς την Άνγκελα Μέρκελ να αλλάξει κατεύθυνση και να προχωρήσει σε δημοσιονομική χαλάρωση για να τονώσει την οικονομία. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο καλεί εδώ και χρόνια τη Γερμανία να κάνει περισσότερα για να ενισχύσει την εγχώρια ζήτηση και τις εισαγωγές με στόχο τον περιορισμό των οικονομικών ανισορροπιών και την στήριξη της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη.

Τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας την Παρασκευή έδειξαν ανάπτυξη 0% στο δ? τρίμηνο ενώ το 2020 έχει ξεκινήσει με ακόμη λιγότερη… φόρα, με αποτέλεσμα να εκτιμάται ότι η γερμανική οικονομία θα συνεχίσει να φλερτάρει με την ύφεση τουλάχιστον έως το καλοκαίρι. Προς το τέλος του 2020 η κατανάλωση επιβράδυνε απότομα και οι επενδύσεις σε μηχανολογικό εξοπλισμό ήταν πολύ χαμηλότερες από το γ? τρίμηνο. Όλα αυτά αντικατοπτρίστηκαν στα στοιχεία του Δεκεμβρίου που έδειξαν πτώση της βιομηχανικής παραγωγής σε ποσοστό 3,5%.

Το 2019 ήταν η χειρότερη χρονιά από την παγκόσμια κρίση του 2008 για την παντοδύναμη βιομηχανική αυτοκρατορία της Γερμανίας. Τα φουγάρα των εργοστασίων της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης… έσβησαν σε σημείο τέτοιο που δεν αποκλείεται το ΑΕΠ της χώρας να συρρικνώθηκε στο δ? τρίμηνο, επαναφέροντας τον κίνδυνο ύφεσης, ιδιαίτερα μετά και τα όσα συμβαίνουν λόγω της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Ο βιομηχανικός κλάδος της Γερμανίας παρέμεινε σε ύφεση για έκτο διαδοχικό τρίμηνο που σημαίνει ότι εδώ και ενάμιση χρόνο δεν μπορεί να σηκώσει κεφάλι, ενώ στα στοιχεία του Δεκεμβρίου αντί να δώσουν συνέχεια στην ήπια ανάκαμψη που φάνηκε να ξεκινά τον Νοέμβριο, ήταν απογοητευτικά.

Και ενώ είδαν το φως της δημοσιότητας ορισμένα στοιχεία που δίνουν ελπίδες και οριακή έστω ανάκαμψη το 2020, ήρθε η επιδημία του κορονοϊού να αλλάξει τα δεδομένα και να καθυστερήσει το όποιο rebound. Και βέβαια, οι επιπτώσεις μπορεί να είναι ακόμη πιο δραματικές για τη Γερμανία στην περίπτωση που η εξάπλωση του κορονοϊού – και κατ? επέκταση τα περιοριστικά μέτρα στην Κίνα – συνεχιστεί για μεγαλύτερο διάστημα από τις σημερινές εκτιμήσεις.

Είναι μάλιστα εντυπωσιακό ότι τα στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή ήταν απογοητευτικά σε ολόκληρη την Ευρωζώνη, υποδεικνύοντας ότι τα προβλήματα στην Ευρώπη είναι υπαρκτά και σοβαρά, ανεξάρτητα με τον τελικό αντίκτυπο που θα έχει στην οικονομική δραστηριότητα ο κορονοϊός.