Γερμανία - Κορονοϊος: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το κρατίδιο της Βαυαρίας

Γερμανία - Κορονοϊος: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το κρατίδιο της Βαυαρίας

Το γερμανικό κρατίδιο της Βαυαρίας ανακοίνωσε σήμερα τη σύσταση ταμείου, ύψους 10 δισ. ευρώ, για να βοηθήσει την περιοχή να αντέξει την έξαρση του κορονοϊού, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Μάρκους Σέντερ, κηρύσσοντάς την παράλληλα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης καθώς αυξάνεται ο αριθμός των νέων κρουσμάτων. Ο ιός εξαπλώνεται γρήγορα στη Γερμανία, αναγκάζοντας την ομοσπονδιακή κυβέρνησή της να επιβάλει προσωρινούς ελέγχους στα σύνορά της με την Αυστρία, την Ελβετία, τη Γαλλία, το Λουξεμβούργο και τη Δανία. «Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή και αλλάζει καθημερινά, δυστυχώς όχι προς το καλύτερο», δήλωσε ο Σέντερ. «Δεν θα εγκαταλείψουμε κανέναν», πρόσθεσε.

Με το ταμείο αυτό, η βαυαρική κυβέρνηση θα μπορεί να αγοράζει μετοχές εταιρειών που αντιμετωπίζουν προβλήματα για να αποτρέπει χρεοκοπίες. Η Βαυαρία - στην οποία βρίσκεται η έδρα εννέα εταιρειών μεγάλης κεφαλαιοποίησης του χρηματιστηριακού δείκτη DAX-30, μεταξύ των οποίων της BMW, της Siemens και της Adidas - είναι σε καλή θέση για να αντιμετωπίσει τον οικονομικό αντίκτυπο του κορονοϊού.

Το ταμείο θα χρησιμοποιηθεί, επίσης, για να εγγυάται το 80% των δανείων που παίρνουν εταιρείες, οι οποίες απειλούνται με χρεοκοπίες. Η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η κρατική αναπτυξιακή τράπεζα KfW διαθέτει περίπου μισό τρισ. ευρώ για να συμβάλει στη στήριξη της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας, η οποία απειλείται από την επιδημία.

Η γερμανική οικονομία βρισκόταν σε στασιμότητα στο τέταρτο τρίμηνο του 2019 και ο κορονοϊός αύξησε τον κίνδυνο να πέσει σε ύφεση στο πρώτο εξάμηνο του 2020.

AP Photo/Matthias Schrader

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ