ΓΕΝΟΠ: Προαναγγέλλει κινητοποιήσεις για τα εργασιακά της ΔΕΗ

ΓΕΝΟΠ: Προαναγγέλλει κινητοποιήσεις για τα εργασιακά της ΔΕΗ

Του Γιώργου Φιντικάκη

Την αποπομπή από την κυβέρνηση του Κ. Χατζηδάκη, ζητά η ΓΕΝΟΠ, υποστηρίζοντας ότι η κατάργηση της μονιμότητας στους νεοπροσλαμβανόμενους της ΔΕΗ και οι αλλαγές στα εργσσιακά, έρχονται σε αντίθεση με όσα έχει εξαγγείλει ο Κυρ. Μητσοτάκης.

Ταυτόχρονα χαρακτηρίζει το νομοσχέδιο που βγήκε σήμερα σε διαβούλευση “χειρότερο από ό,τι η ίδια περίμενε, και της είχε παρουσιάσει ο υπουργός”, προσθέτοντας ότι θα συνεδριάσει μέσα στην επόμενη εβδομάδα, προκειμένου να λάβει αποφάσεις για κινητοποιήσεις. 

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε σήμερα το συνδικάτο, ο πρόεδρος του Γ. Αδαμίδης έκανε λόγο για αντιφατική πολιτική από την πλευρά της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι η κατάργηση της συλλογικής σύμβασης για τους νεοπροσλαμβανόμενους και η αντικατάσταση της με ατομικές συμβάσεις, προσιδιάζει σε νεοφιλελεύθερη πολιτική, ενώ αντιτίθεται σε όσα είχε εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός υπέρ των συλλογικών συμβάσεων.

“Αν όντως το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προωθεί τέτοιες πολιτικές τότε θα πρέπει ο Πρωθυπουργός να αποπέμψει τον κ. Χατζηδάκη καθώς οι χειρισμοί του είναι κόντρα σε όσα έχει αναφέρει ο Κ.Μητσοτάκης”, ανέφερε χαρακτηρστικά ο κ. Αδαμίδης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το νομοσχέδιο για την ΔΕΗ που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, είναι χειρότερο από αυτό που τους είχε παρουσιάσει ο Κ.Χατζηδάκης σε συνάντηση που είχαν την περασμένη Παρασκευή, μίλησε για εργαζόμενους “δύο ταχυτήτων”, και είπε ότι το συνδικάτο θα συνεδριάσει την ερχόμενη εβδομάδα για να αποφασίσει κινητοποιήσεις.

Επεσήμανε επίσης ότι η μονιμότητα στην ΔΕΗ έχει καταργηθεί από το 2012, ενώ αναφορικά με το “μοντέλο ΟΤΕ” της περιόδου 2012-2014 που θέλει να εφαρμόσει η επιχείρηση, εξήγησε ότι αυτό είναι δύσκολο να ισχύσει στην επιχείρηση, καθώς έκτοτε η νομοθεσία για τις συντάξεις έχει αλλάξει δραματικά.

«Όταν έγιναν οι εθελουσίες στον ΟΤΕ, την περίοδο 2012-2014 ήταν άλλες οι προϋποθέσεις που κάποιος έβγαινε σε σύνταξη. Πλέον, με τις αλλαγές που έχει επιφέρει ο νόμος Κατρούγκαλου, το όριο ηλικίας είναι 62 ετών και απαιτούνται 40 χρόνια εργασίας, όμως αυτά δεν ίσχυαν τότε που έγινε η εθελούσια στον ΟΤΕ”, ανέφερε ο επικεφαλής της ΓΕΝΟΠ.

Σημείωσε επίσης ότι στις εθελουσίες του ΟΤΕ, οι εργαζόμενοι είχαν λάβει εργοδοτικές και ασφαλιστικές εισφορές για πέντε έτη, και διερωτήθηκε κατά πόσο, έχει τις οικονομικές αντοχές η ΔΕΗ να καλύψει “πακέτα” της τάξης των 130.000 ευρώ μόνο για εισφορές όταν στην κατηγορία αυτή, βρίσκονται εργαζόμενοι γύρω στους 2.000-2.300.

Αναφορικά με το σχέδιο πλήρους απολιγντιτοποίησης μέχρι το 2028, η ΓΕΝΟΠ σημειώνει ότι σε άλλα κράτη ο χρονικός ορίζοντας για την μετάβαση τοποθετείται στο 2050, ενώ η Ελλάδα με σχέδια που δεν έχουν επεξεργαστεί σε βάθος, θέτει σε κίνδυνο την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας καταργώντας τη χρήση λιγνίτη και «εκπλήσσοντας ακόμη και τους πιο οικολόγους».

Για το θέμα της ΛΑΡΚΟ που χρωστά πάνω από 300 εκατ ευρώ στην ΔΕΗ, ο κ. Αδαμίδης ζήτησε την παρέμβαση εισαγγελέα.