Γεγονός η αποχώρηση των ΗΠΑ από τον ΠΟΥ

Γεγονός η αποχώρηση των ΗΠΑ από τον ΠΟΥ

Την επίσημη αποχώρηση των ΗΠΑ από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, όπως είχε προαναγγείλει εδώ και καιρό η αμερικανική κυβέρνηση, ανακοίνωσε σήμερα ο Γερουσιαστής των Δημοκρατικών Ρόμπερτ Μενέντεζ.

Ο Μενέντεζ ο οποίος είναι ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας ανακοίνωσε ότι το Κογκρέσο ενημερώθηκε και επίσημα από τον Λευκό Οίκο για την αποχώρηση της χώρας από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει κατηγορήσει πολλές φορές τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ότι είναι μια «μαριονέτα της Κίνας», επαναλαμβάνοντας την κριτική του για τον χειρισμό του κορονοϊού από τον Οργανισμό.

«Δεν είμαι ικανοποιημένος με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας», δηλωσε ο Τραμπ από τον Λευκό Οίκο την τελευταία φορά που αναφέρθηκε στο θέμα. «Είναι μια μαριονέτα της Κίνας». 

«Ο ΠΟΥ πραγματικά τα έκανε μαντάρα. Για κάποιο λόγο, αν και χρηματοδοτείται σε μεγάλο βαθμό από τις ΗΠΑ, είναι όμως πολύ κινεζο-κεντρικός. Θα το εξετάσουμε αυτό. Ευτυχώς, απέρριψα τις συστάσεις τους να κρατήσουμε ανοικτά τα σύνορα στην Κίνα. Γιατί μας έδωσαν μια τόσο εσφαλμένη σύσταση;», είχε γράψει ο Τραμπ σε ένα tweet.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε ανακοινώσει ότι αναστέλλει την οικονομική συνεισφορά των ΗΠΑ στον ΠΟΥ στις 14 Απριλίου, κατηγορώντας τον παγκόσμιο οργανισμό για την προώθηση της κινεζικής «παραπληροφόρησης» σχετικά με το ξέσπασμα του κορονοϊού. 

Υπογραμμίζοντας ότι οι ΗΠΑ συνεισφέρουν «400 ως 500 εκατομμύρια δολάρια τον χρόνο» στον ΠΟΥ, έναντι περίπου 40 εκατομμυρίων δολαρίων και «ακόμη λιγότερων» χρημάτων που του διαθέτει η Κίνα, ο Τραμπ επέμεινε ότι «καθήκον» του ΠΟΥ είναι είναι απόλυτα διαφανής.