Γαλλία (ΥΠΕΞ): Μόνη και απομονωμένη η Ουάσινγκτον στο ζήτημα της Ιερουσαλήμ

Γαλλία (ΥΠΕΞ): Μόνη και απομονωμένη η Ουάσινγκτον στο ζήτημα της Ιερουσαλήμ

Η Ουάσινγκτον έθεσε εαυτόν εκτός της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή από την θέση του μεσολαβητή, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας μετά την απόφαση του Donald Trump να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

«Ακούω κάποιους, ανάμεσά τους και τον κ. Tillerson να λένε ότι τα πράγματα θα γίνουν εν καιρώ και τώρα είναι η στιγμή για διαπραγματεύσεις. Μέχρι σήμερα (η Ουάσινγκτον) θα μπορούσε να έχει μεσολαβητικό ρόλο σε αυτή τη διένεξη, αλλά έθεσε εαυτόν εκτός ως ένα βαθμό. Η πραγματικότητα είναι ότι είναι μόνη και απομονωμένη σε αυτό το ζήτημα», είπε ο Jean-Yves Le Drian στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Rex Tillerson βρίσκεται στο Παρίσι σήμερα όπου θα συμμετάσχει σε διεθνή διάσκεψη για τον Λίβανο και θα έχει διμερείς συνομιλίες με τον Le Drian.

Η Χαμάς κήρυξε τη σημερινή «ημέρα οργής» και κάλεσε τους Παλαιστίνιους να ξεκινήσουν μια τρίτη ιντιφάντα κατά του Ισραήλ, οι αρχές του οποίου φοβούνται νέα επεισόδια στις προσευχές της Παρασκευής στο τέμενος Αλ Ακσά της Ιερουσαλήμ.

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι κατέβηκαν χθες στους δρόμους πόλεων της Δυτικής Όχθης και της Λωρίδας της Γάζας κι έκαψαν σημαίες των ΗΠΑ και του Ισραήλ, ενώ ακολούθησαν άγριες συγκρούσεις με τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τουλάχιστον 22 άτομα από πραγματικά πυρά και σφαίρες από καουτσούκ μόνο στη Δυτική Όχθη, σύμφωνα με την Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία AP