Γαλλία: Παραιτήθηκε η κυβέρνηση Εντουάρ Φιλίπ

Γαλλία: Παραιτήθηκε η κυβέρνηση Εντουάρ Φιλίπ

Την παραίτησή του υπέβαλε σήμερα ο Εντουάρ Φιλίπ από της θέση του πρωθυπουργού δίνοντας τέλος στο μεγάλο ερώτημα γύρω από τον ανασχηματισμό που έχει ανακοινώσει ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν. Το όνομα του αντικαταστάτη του δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό, όπως αναφέρει το BFMTV, το γραφείο του Προέδρου ωστόσο δήλωσε ότι θα ανακοινωθεί μέσα στις επόμενες ώρες.

Η απόφαση αυτή έρχεται αμέσως μετά την κρίση της πανδημίας κατά τη διάρκεια της οποία η κυβέρνηση δέχτηκε έντονη κριτική, αλλά και μετά την ήττα του κόμματος του Εμμανουέλ Μακρόν στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές. Σημειώνεται ότι ο Φίλιπ εξελέγη δήμαρχος της πόλης της Χάβρης, δίνοντας στο κόμμα του Μακρόν μια από τις ελάχιστες νίκες του στις εκλογές. 

Ωστόσο οι Γάλλοι είχαν εκφράσει αρκετά συχνά σε δημοσκοπήσεις την υποστήριξή τους στον Εντουάρ Φιλίπ. Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση που πραγματοποίησε το BFMTV, 57% των ερωτηθέντων επιθυμούσαν να παραμείνει ο Φιλίπ στη θέση του πρωθυπουργού.

Πριν λίγο καιρό μια άλλη δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ifop για λογαριασμό της εφημερίδας Journal Du Dimanche, έφερνε τον Μακρόν στο 38%, την ώρα που το 50% των ερωτηθέντων εξέφραζε θετική γνώμη για τον πρωθυπουργό, η δημοτικότητα του οποίου ενισχύθηκε κατά 4% σε σχέση με τον Μάιο.

Την τάση αυτή κατέγραψε την προπερασμένη Παρασκευή και μια ακόμη δημοσκόπηση του RTL στην οποία, το 54% εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στον πρωθυπουργό για τον τρόπο που διαχειρίστηκε την υγειονομική κρίση, σε αντίθεση με το 38% που είχε θετική γνώμη για τον Μακρόν. 

Έπειτα από συζήτηση με τον Γάλλο πρόεδρο, αποφασίστηκε η παραίτηση του πρωθυπουργού και όλης του της κυβέρνησης, σύμφωνα με την εφημερίδα Le Figaro. Αυτό σημαίνει ότι ο Εμμανουέλ Μακρόν θα πρέπει να ορίσει νέα κυβέρνηση, ιδανικά έως τις 8 Ιουλίου, αναφέρει η εφημερίδα, όπου πρόκειται να πραγματοποιηθεί το επόμενο υπουργικό συμβούλιο.

Όσο για τον Εντουάρ Φιλίπ, πιθανότατα θα επιστρέψει στη Χάβρη, όπου πρόσφατα επανεξελέγη δήμαρχος. Άλλωστε, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για τις δημοτικές εκλογές είχε δηλώσει: «Σκοπεύω να ξαναγίνω δήμαρχος όταν δεν θα είμαι πλέον πρωθυπουργός. Το αργότερο τον Μάιο του 2022, ίσως όμως και πολύ νωρίτερα».