Γαλλία: Δακρυγόνα από την αστυνομία σε διαδήλωση κατά του ρατσισμού

Γαλλία: Δακρυγόνα από την αστυνομία σε διαδήλωση κατά του ρατσισμού

Η γαλλική αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων νωρίς σήμερα το πρωί για να διαλύσει διαδήλωση που γινόταν στο Παρίσι σε διαμαρτυρία για τον θάνατο το 2016 του 24χρονου μαύρου Γάλλου Ανταμά Τραορέ σε αστυνομική επιχείρηση και σε υποστήριξη των διαδηλωτών που διαμαρτύρονται για τον θάνατο του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ στις ΗΠΑ.

Δημοσιογράφοι του Reuters είδαν αστυνομικούς να κάνουν χρήση δακρυγόνων αφού κάποιοι διαδηλωτές άναψαν φωτιές και έστησαν οδοφράγματα σε λεωφόρο στο βόρειο Παρίσι.

Χιλιάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί νωρίτερα εκεί για να πραγματοποιήσουν διαδήλωση στη μνήμη του Τραορέ.

Οι διαδηλωτές αψήφησαν απαγόρευση της αστυνομίας για την πραγματοποίηση συγκέντρωσης λόγω του κινδύνου πρόκλησης ταραχών και εξάπλωσης του νέου κορονοϊού.

Η διαδήλωση προσήλκυσε μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης την προσοχή ανθρώπων που υποστηρίζουν το κίνημα "Black Lives Matter" (Οι ζωές των μαύρων μετρούν) και αυτών που υποστηρίζουν τις διαδηλώσεις που γίνονται στις ΗΠΑ έπειτα από τον θάνατο στις 25 Μαΐου στη Μινεάπολη του 46χρονου Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ μετά την ακινητοποίησή του από έναν λευκό αστυνομικό με το γόνατό του πάνω στον λαιμό του για σχεδόν εννέα λεπτά.

Η οικογένεια του Ανταμά Τραορέ κατηγορεί για τον θάνατό του την χρήση υπερβολικής βίας κατά την σύλληψή του, όταν ακινητοποιήθηκε από τρεις χωροφύλακες. Αντικρουόμενα είναι τα συμπεράσματα αλλεπάλληλων ιατροδικαστικών εκθέσεων που εκδόθηκαν στην συνέχεια για το αν ο θάνατός του, δύο ώρες αργότερα, ήταν αποτέλεσμα ασφυξίας ή άλλων παραγόντων συμπεριλαμβανομένων προϋπαρχουσών παθήσεων.