8ος χρόνος, ημέρα 2484η
Σάββατο, 20 Αυγούστου 2022

Γ. Σταθάκης: Στόχος μας να αποκτήσει τελικά η χώρα ένα πλήρες κτηματολόγιο

Γ. Σταθάκης: Στόχος μας να αποκτήσει τελικά η χώρα ένα πλήρες κτηματολόγιο

«Έχουμε νομοθετήσει πλέον το σύνολο των αναγκαίων νόμων για να υπάρξει μία πολύ μεγάλη τομή σε αυτό που όλοι επιθυμούμε, δηλαδή να αποκτήσει τελικά η χώρα ένα πλήρες και ολοκληρωμένο κτηματολόγιο» δήλωσε σήμερα από την Πάτρα, όπου παρέστη σε ημερίδα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Δυτικής Ελλάδας, με θέμα «Προστασία του δομημένου περιβάλλοντος και ηλεκτρονική υποβολή διαγραμμάτων», ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Γιώργος Σταθάκης.

Εξήγησε: «Για να γίνει αυτό, χρειαζόταν να επιλύσουμε το θέμα των δασών, που ήταν μόλις στο 1% πριν από τρία χρόνια, το θέμα των παραλιών, το οποίο επίκειται στα τέλη του 2018, διότι δάση και παραλίες ήταν απαραίτητη προϋπόθεση».

Ανέφερε, εξάλλου, ότι χρειαζόταν το ενιαίο κτηματολόγιο, αφού ο νέος φορέας που ψηφίστηκε, θα ενσωματώσει τα υποθηκοφυλακεία και τον νόμο για τα αυθαίρετα, ο οποίος τα ταυτοποιεί για τα επόμενα 30 χρόνια και ταυτόχρονα αλλάζει τον τρόπο αδειοδότησης των κτιρίων.

Ο κ. Σταθάκης υπογράμμισε: «Με το σύνολο αυτών των μέτρων που προανέφερα και την προκήρυξη των 32 μελετών για το κτηματολόγιο, ευελπιστούμε το 2020 να έχουμε ταυτόχρονα επικυρωμένους δασικούς χάρτες, παραλίες, κτηματολόγιο στο 80% της χώρας και τον ενιαίο φορέα διαχείρισης του κτηματολογίου».

Σχετικά με την εξοικονόμηση ενέργειας, αφού ανέφερε ότι τα κτίρια καταναλώνουν 40% της ενέργειας, πρόσθεσε: «Στο πλαίσιο της ενεργειακής αναβάθμισης του κτιριακού δυναμικού της χώρας έχουμε ψηφίσει ενεργειακές κοινότητες και παράλληλα ξεκινάει το πρόγραμμα "Εξοικονομώ κατ οίκον 2"».

Ακολούθως ο υπουργός μίλησε για ενεργειακή αναβάθμιση των δημόσιων κτιρίων. «Ετοιμάζουμε ένα πολύ μεγάλο σχέδιο, με 2 δισ ευρώ χρηματοδότηση, για την ενεργειακή αναβάθμιση αυτών των κτιρίων» είπε, ενώ για τις πολεοδομίες υποστήριξε: «Εμείς απλοποιήσαμε υπερβολικά τη νομοθεσία για την αδειοδότηση των κτιρίων. Από εδώ και πέρα το μεγάλο μέρος των κτιρίων θα γίνεται με ηλεκτρονική γνωστοποίηση.

Η ευθύνη και ο έλεγχος πλέον ανήκει σε ιδιώτες μηχανικούς, αυτούς δηλαδή που φτιάχνουν τα κτίρια και φυσικά στους επιθεωρητές δομημένου περιβάλλοντος. Ο έλεγχος φεύγει από τις πολεοδομίες και μεταφέρεται πλέον, όταν έχει ολοκληρωθεί το κτίριο, στην περιφέρεια με τα παρατηρητήρια τα οποία ιδρύουμε. Άρα έχουμε ένα νέο καθεστώς πολύ πιο απλοποιημένο στο θέμα της κατασκευής νέων κτιρίων και όπου υπάρχουν καθυστερήσεις στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, ή οπουδήποτε αλλού, θα τις επιλύουμε».

Σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη, «το πνεύμα του νόμου είναι πάρα πολύ απλό, δηλαδή απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης, αφού ο έλεγχος στο στάδιο κατασκευής είναι ευθύνη πλέον των ιδιωτών μηχανικών και των επιθεωρητών, ενώ ο έλεγχος των αυθαιρέτων θα γίνεται πλέον από τις περιφέρειες».

Τέλος, σχετικά με την ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου, ο υπουργός σημείωσε ότι «θα αποτελεί πλέον τη νέα βάση δεδομένων για τη χάραξη χωροταξικής πολιτικής, αφού αφορά τα νέα κτίρια, ενώ σταδιακά θα ενσωματώνονται και τα κτίρια που μεταβιβάζονται ή αλλάζουν χρήση».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία intime news