8ος χρόνος, ημέρα 2473η
Τρίτη, 9 Αυγούστου 2022

Γ. Σταθάκης: Η επιμήκυνση για το χρέος θα κινείται γύρω στα εννέα με δέκα χρόνια

Γ. Σταθάκης: Η επιμήκυνση για το χρέος θα κινείται γύρω στα εννέα με δέκα χρόνια

Για λύση που πρέπει να ικανοποιεί και τις αγορές, να δίνει, δηλαδή, τη δυνατότητα στην Ελλάδα να βγαίνει στις αγορές με ένα ικανοποιητικό επιτόκιο, έκανε λόγο ο Γιώργος Σταθάκης αναφερόμενος στο σημερινό Eurogroup σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο 24/7.

«Η λύση που θα δοθεί απόψε πρέπει να ικανοποιεί και τις αγορές, να δίνει, δηλαδή, τη δυνατότητα στην Ελλάδα να βγαίνει στις αγορές με ένα ικανοποιητικό επιτόκιο. Έχει τεράστια σημασία να επιβεβαιωθεί το αξιόχρεο της χώρας στις αγορές και η δυνατότητά της να δανείζεται με ικανοποιητικό επιτόκιο» τόνισε ο κ. Σταθάκης αναφερόμενος στο σημερινό Eurogroup, ενώ για το χρέος προέβλεψε ότι η επιμήκυνση θα κινείται γύρω στα εννέα με δέκα χρόνια, που «είναι μία ικανοποιητική βάση, σε συνδυασμό και με άλλους παράγοντες».

Η ΔΕΗ εφαρμόζει μία εκπτωτική πολιτική και είναι στη διακριτική ευχέρειά της να κάνει ό,τι θέλει με τις εκπτώσεις, αλλά δεν θα υπάρξει καμία αύξηση του ρεύματος, ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Σχετικά με την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ο κ. Σταθάκης σημείωσε ότι ο ανταγωνισμός θα συνεχίσει να ευνοεί τη μείωση των τιμών του ρεύματος, όπως έγινε πέρυσι, οπότε η τιμή του ρεύματος είχε μείωση 6% με βάση τη Eurostat, ενώ για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ προέβλεψε ότι «θα υπάρξει ενδιαφέρον και για τις δύο περιοχές, Φλώρινα και Μεγαλόπολη, περισσότερων του ενός».

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας επισήμανε ότι «μπαίνουμε σε μία μεταμνημονιακή κατάσταση, που αποκαθίσταται η βασικότερη προϋπόθεση όλων, που είναι η αυτόνομη άσκηση οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής από την ελληνική κυβέρνηση. Δεν τίθεται θέμα συζήτησης των παροχών που θα κάνουμε με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς».

Επανέλαβε, εξάλλου, ότι μετά το τέλος του προγράμματος θα γίνει η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και θα ανοίξει η συζήτηση για την αύξηση του κατώτατου μισθού.

Τέλος για τη συμφωνία της κυβέρνησης με την πΓΔΜ εκτίμησε ότι θα περάσει με μεγάλη πλειοψηφία στη Βουλή όταν έρθει και πως «οι Έλληνες πολίτες γνωρίζουν ότι όταν κλείνεις μέτωπα, αχρείαστα κιόλας από άποψη εξωτερικής πολιτικής, σου επιτρέπεται να αξιοποιήσεις και τις δυνατότητες που ανοίγονται».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ