Γ. Σταθάκης για πΓΔΜ: Ας αφήσουμε τη διαπραγμάτευση να ολοκληρωθεί

Γ. Σταθάκης για πΓΔΜ: Ας αφήσουμε τη διαπραγμάτευση να ολοκληρωθεί

«Πρέπει όλοι να συμφωνήσουμε ότι το ζήτημα αυτό πρέπει να λυθεί. Ας αφήσουμε τη διαπραγμάτευση, η οποία βρίσκεται σε κομβικό σημείο να ολοκληρωθεί», τόνισε μεταξύ άλλων για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο Realfm ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης.

Συγκεκριμένα, ο Γ. Σταθάκης αναφέρθηκε στα εξής:

Για τη ΔΕΗ, ο Γ. Σταθάκης επισήμανε: «Μόλις ολοκληρώθηκε το market test που διεξήχθη από τη Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Comp), θα δούμε τα αποτελέσματα και θα συνεχίσουμε τη συζήτηση, ώστε να καταλήξουμε στην τελική μορφή του διαγωνισμού, ο οποίος θα νομοθετηθεί μέσα στο επόμενο τρίμηνο».

«Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου περί παραβίασης των κανόνων ανταγωνισμού αφορά το λιγνίτη και δεν αφορά τα υδροηλεκτρικά, αυτή διαπραγματευτήκαμε και εκεί θα μείνουμε», συμπλήρωσε.

Όσον αφορά στην κριτική της ΝΔ, ο υπουργός τόνισε: «Τα δύο προηγούμενα χρόνια αυξήθηκε η χρηματοδότηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), το οποίο συνδέεται με το ΕΣΠΑ. Η Ελλάδα τα δύο τελευταία χρόνια σημείωσε ρεκόρ στην απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ, μεταξύ των 28 κρατών-μελών της ΕΕ.

Επίσης από το 2015 έχουν αυξηθεί οι ευρωπαϊκοί πόροι που διοχετεύονται στην ελληνική οικονομία. Συνεπώς η κριτική που ασκείται είναι άδικη.».

«Το δεκαετές ομόλογο του ελληνικού δημοσίου είναι ο βασικότερος δείκτης για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές. Αν συνεχιστεί ο ίδιος ρυθμός μείωσης που εμφανίζει το δεκαετές ομόλογο κατά τους τελευταίους έξι μήνες, το αποτέλεσμα θα είναι η Ελλάδα τον ερχόμενο Ιούλιο, να έχει τη δυνατότητα δανεισμού από τις αγορές με επιτόκιο λίγο κάτω από 3%», ανέφερε χαρακτηριστικά για την έξοδο της χώρας στις αγορές.

«Αυτό σημαίνει ότι το αξιόχρεο της χώρας έχει επανέλθει και αποτελεί τον απόλυτο δείκτη, ώστε να συζητάμε για απόλυτα καθαρή έξοδο στις αγορές. Επιπλέον, εάν η Ελλάδα βγει ακόμη δύο φορές στις αγορές μέχρι τον Ιούλιο, φαντάζεστε ότι η όποια συζήτηση θα γίνεται με αυτό το δεδομένο. Για αυτό είμαι απόλυτα αισιόδοξος ότι θα πάμε για καθαρή έξοδο», συνέχισε.

Προχωρώντας, δήλωσε: «Ο νόμος του Κτηματολογίου, μετά από τόσα χρόνια αδράνειας, αποτελεί τομή. Ενοποιούμε τα υποθηκοφυλακεία με τα κτηματολογικά γραφεία, θα έχουμε πλέον ένα ενιαίο φορέα, όπως ισχύει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, όπου όλοι οι υφιστάμενοι εργαζόμενοι ενσωματώνονται στον νέο φορέα».

«Σήμερα έχει ολοκληρωθεί το 25% της κτηματογράφησης και έχουν υπογραφεί οι μελέτες, ώστε το 2020 να ολοκληρωθεί η κτηματογράφηση της ελληνικής επικράτειας. Η ολοκλήρωση του Κτηματολογίου, η ανάρτηση των δασικών χαρτών και η οριοθέτηση του αιγιαλού μέσα στο 2018, αποτελούν βασικά αναπτυξιακά εργαλεία, ώστε να έχουμε όλα τα δεδομένα που θα κατοχυρώνουν πλήρως την ιδιοκτησία. Θα επιτρέψει ακόμη, σε όλες τις παραγωγικές δραστηριότητες, τις επενδύσεις τον τουρισμό, τη βιοτεχνία, τη βιομηχανία κτλ. να γνωρίζουν που μπορούν να χωροθετηθούν».

Επιπλέον, για τους πλειστηριασμούς δήλωσε: «Προχθές στη Βουλή ξεκαθαρίστηκε πρώτον ότι η πρώτη κατοικία προστατεύεται πλήρως και δεύτερον ότι οι πλειστηριασμοί επαγγελματικών ακινήτων, όπου αφορούν ιδιώτες κατά ιδιωτών, είναι κάτι το οποίο δεν υπόκειται σε έλεγχο».

«Ας δούμε πρώτα αν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα είναι στο πρόγραμμα, καθώς προς το παρόν παραμένει ως τεχνικός σύμβουλος», τόνισε σχετικά με τις απαιτήσεις του ΔΝΤ για την επίσπευση μείωσης του αφορολόγητου

Τέλος, για το ζήτημα του ονόματος της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας κατέληξε: «Πρέπει όλοι να συμφωνήσουμε ότι το ζήτημα αυτό πρέπει να λυθεί. Ας αφήσουμε τη διαπραγμάτευση, η οποία βρίσκεται σε κομβικό σημείο να ολοκληρωθεί».

Φωτογραφία intime news