Γ. Φερχόφστατ προς Αλ. Τσίπρα: Θέλετε η ιστορία να σας θυμάται ως εκλογικό ατύχημα;

Γ. Φερχόφστατ προς Αλ. Τσίπρα: Θέλετε η ιστορία να σας θυμάται ως εκλογικό ατύχημα;

Για τις ευθύνες τόσο της Ελλάδας όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κρίση μίλησε ο εκπρόσωπος της Συμμαχίας Φιλελεύθερων και Δημοκρατών για την Ευρώπη, Γκι Φερχόφστατ, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. 

Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα είπε χαρακτηριστικά: «Πώς θέλετε να σας θυμάται η ιστορία; Ως ένα εκλογικό ατύχημα ή ως επαναστάτη μεταρρυθμιστή; Δεν είστε σίγουρα εκλογικό ατύχημα με δεδομένο ότι βρίσκεστε ακόμα εδώ, ωστόσο δεν είστε μεταρρυθμιστής. Η αίσθηση μου από την πραγματικότητα στην Ελλάδα είναι ότι το παλιό σύστημα είναι κραταιό, δεν βλέπω αγορές να άνοιξαν, επαγγέλματα να απελευθερώθηκαν. Δεν βλέπω έναν υγιή ιδιωτικό τομέα στην Ελληνική οικονομία» υποστήριξε ο Βέλγος πολιτικός.

Ο Φέρχοφστατ σημείωσε επίσης «Το έδαφος είναι πιο σταθερό κάτω από τα πόδια σας. Φταίνε και οι δυο πλευρές, η Ελλάδα δεν έκανε μεταρρυθμίσεις από την αρχή και η Ε.Ε. δεν ζήτησε βαθιές τομές και μεταρρυθμίσεις σε κράτος και κοινωνία. Ίσως ακόμα να παραμένει αυτό πρόβλημα. Η Ελλάδα και η Ε.Ε. είναι έτοιμη για την επόμενη κρίση;», πρόσθεσε για να απαντήσει: «Όχι δεν είμαστε έτοιμοι για την επόμενη κρίση».

Η Ελλάδα ήταν ένα μικρό πρόβλημα, τα 300 δισ. χρέος ήταν μόλις το 2% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ, (περίπου 15 τρισ κατ'' έτος)  Ακόμη δεν είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίζουμε ανάλογες κρίσεις, γιατί δεν έχουμε τους κατάλληλους θεσμούς. Θέλουμε πραγματική Ευρωζώνη, μια πραγματική Τραπεζική Ένωση και έναν Ευρωπαίο υπουργό Οικονομικών που δεν τα έχουμε. Άρα αν θα υπάρξει μια νέα κρίση π.χ. στην Ελλάδα, στην Ιταλία τι θα κάνουμε; διερωτήθηκε.

Ο Φέρχοφστατ προκάλεσε αίσθηση κατά τον επίλογο του αφού είπε στον Έλληνα πρωθυπουργό «Χαίρομαι και για την ιστορία σας, χαίρομαι που κάνατε επίκληση στις φιλευρωπαικές δυνάμεις και δεν πέσατε στην παγίδα των εξτρεμιστών αριστερών και δεξιών. Ιδιαίτερα, των αριστερών εξτρεμιστών που έλεγαν όχι στην Ευρώπη, ναι σε τοπικές λύσεις. Είναι καλό που το είπατε στα μούτρα των παλαιών σας συντρόφων».

The word "crisis" comes from classic Greek "κρινομαι" which means 'moment of truth', 'moment of choice', 'moment of decision'. That moment of truth, choice and decision still has to come. Until then Greece, Italy and the whole eurozone remain under threat #EPlenary

Φωτογραφία AP