Γ. Χειλάς («Σωτηρία»): Ταχεία αύξηση εισαγωγών σε νοσοκομεία, έφτασε ο πρώτος λογαριασμός από τις γιορτές

Γ. Χειλάς («Σωτηρία»): Ταχεία αύξηση εισαγωγών σε νοσοκομεία, έφτασε ο πρώτος λογαριασμός από τις γιορτές

Κρίσιμες είναι οι δύο ερχόμενες εβδομάδες για την πορεία της πανδημίας στη χώρα, καθώς τις τελευταίες ημέρες διαπιστώνεται άνοδος στις εισαγωγές νέων κρουσμάτων στα νοσοκομεία.

Η αύξηση αυτή, όπως όλα δείχνουν αποτυπώνουν την κατάσταση που δημιουργήθηκε από τα Χριστουγεννιάτικα ρεβεγιόν, ενώ προς τα τέλη της εβδομάδας που ξεκινά σήμερα, αναμένεται να φανούν οι επιπτώσεις από τις Πρωτοχρονιάτικες συγκεντρώσεις. Μια εβδομάδα αργότερα, θα δούμε και το αποτέλεσμα του συνωστισμού στις εκκλησίες από τα Θεοφάνεια.

Στο μεταξύ όμως χθες, οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, οδήγησαν μεγάλη μερίδα του πληθυσμού να βγει βόλτα σε πλατείες, στην παραλία και αλλού, δημιουργώντας άλλη μια ημέρα ορόσημο, που οι επιπτώσεις της θα προστεθούν στα νοσοκομεία 15 ημέρες αργότερα.

Την εικόνα των αυξανόμενων νοσηλειών, όπως εμφανίζονται στο νοσοκομείο «Σωτηρία», μας μεταφέρει ο πνευμονολόγος - επιμελητής Α', Γιώργος Χειλάς, επισημαίνοντας ότι ακριβώς 15 ημέρες μετά τα Χριστούγεννα, αυξάνονται γρήγορα οι εισαγωγές, οι οποίες μάλιστα αφορούν ολόκληρες οικογένειες. Και τονίζει ακόμη, ότι από καιρό τώρα πια, το υγειονομικό προσωπικό βρίσκεται πέρα από τα όριά του.

Ο κ. Χειλάς τονίζει ότι η απόφαση για συγκεντρώσεις μέχρι 9 ατόμων στη διάρκεια των γιορτών, έφερε μαζί της και την απόλυτη χαλάρωση των μέτρων, ακυρώνοντας οποιοδήποτε lockdown και σημειώνει ότι τα μέτρα από μόνα τους δεν αποτελούν πανάκεια, καθώς είναι απολύτως απαραίτητη και η επιτήρηση για τη σωστή εφαρμογή τους.

Σημειώνει μάλιστα ότι για να μειωθεί σημαντικά η επίπτωση της νόσου, είναι απαραίτητη η εφαρμογή ενός καθολικού lockdown, με απόλυτη τήρηση των μέτρων για 2-3 εβδομάδες, προκειμένου να μειωθούν τα κρούσματα που σήμερα παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα, αφού καταγράφονται κάτι λιγότερο από 1000 νέα περιστατικά την ημέρα. Και στα μέτρα, συμπεριλαμβάνει τη σωστή χρήση μάσκας παντού, σε συνδυασμό με την αποφυγή συναντήσεων και την συνειδητή προστασία του εαυτού μας και των γύρω μας.

"Εάν δεν αποφασιστεί για τρεις εβδομάδες αυστηρότατο lockdown, το οποίο θα επιτηρείται, στην πραγματικότητα δεν έχουμε lockdown. Είναι τα μαγαζιά κλειστά χωρίς λόγο. Εγώ ήμουν αντίθετος στις συναντήσεις στη διάρκεια των εορτών και μάλλον είχα δίκιο. Βλέπουμε καθημερινά τις τελευταίες ημέρες, μια αύξηση των εισαγωγών, σημαντική. Και περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει και με τις συναντήσεις από την Πρωτοχρονιά. Τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, καταλύθηκε κάθε έννοια lockdown. Στις επιτρεπόμενες ώρες, είναι σαν μια απλή, καθημερινή ημέρα, χωρίς μέτρα», επισημαίνει.

Για τα Θεοφάνεια, όπου θα χρειασθεί μια επιπλέον εβδομάδα για να καταγραφούν τα κρούσματα, εκτιμά ότι δεν θα είναι τόσο μεγάλο το πρόβλημα, αναλογικά, γιατί μπορεί μεν οι εικόνες να ήταν απαράδεκτες, όμως αφορά πολύ λιγότερο κόσμο.

Όμως και πάλι σήμερα, όλοι ήταν έξω σε πλατείες και παραλίες. Καταγράφουμε καθημερινά 800, 900, 1.000 περιστατικά, επισημαίνει ο κ. Χειλάς και υπογραμμίζει, πως για να έρθει ένα τρίτο κύμα, χρειάζεται να έχει "μηδενίσει" το αμέσως προηγούμενο, κάτι που ακόμη δεν έχει γίνει...

Εκφράζοντας την άποψή του, θεωρεί ότι το δεύτερο κύμα το οποίο διανύουμε ακόμη, θα τελειώσει τον Απρίλιο, που θα έχει βελτιωθεί ο καιρός και θα έχει εμβολιαστεί ένας κρίσιμος αριθμός του πληθυσμού.

Μέχρι τότε όμως, προβλέπει αναζωπύρωση του δεύτερου κύματος εξαιτίας της αύξησης της κινητικότητας των προηγουμένων ημερών, σε συνδυασμό με το άνοιγμα των σχολείων και προοπτικά και του ανοίγματος του εμπορίου.

Δηλώνει αντίθετος με το άνοιγμα των σχολείων και σημειώνει ότι θα έπρεπε πρώτα να δούμε τις επιπτώσεις των εορτών στη νοσηρότητα του πληθυσμού και μετά να ανοίξουν τα σχολεία, γιατί τώρα θα αυξηθούν μεν οι νοσηλείες, όμως δεν θα μπορούμε να γνωρίζουμε ακριβώς πώς προκλήθηκε η άνοδος των περιστατικών.